Ulaşılamayan cep fiyatları ikinci eli kurumsallaştırdı

Ulaşılamayan cep fiyatları ikinci eli kurumsallaştırdı

Yüksek enflasyon, kur ve ÖTV cep telefonu fiyatlarını son 2 yılda TÜİK’e göre bile yüzde 150 arttırdı. Bugün yeni bir akıllı cep telefonu için 20-25 bin lira aralığını gözden çıkarmak gerekiyor. Bu fiyatlar karşısında bütçeler yetersiz kalınca ikinci el cihazlara olan talep arttı. Bakanlık yetkili firmaların dışında çok oyuncu olmazken, Türk Telekom da bunu başlatan ilk telekomünikasyon şirketi oldu.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve yüksek kur özellikle ithal ürünlerin fiyatlarını zirveye taşıyor. Son dönemde çift haneleri geçen cep telefonu fiyatları da bunun en somut örneği. Bunun üzerine yapılan taksit kısıtlaması ve ÖTV uygulaması satışları yarı yarıya düşürdü. Salgın öncesinde neredeyse 1 milyon adet olan cep telefonu satışları 500 bin adetlere geriledi. Türkiye İstatistik Verilerine (TÜİK) göre, ortalama cep telefonu fiyatı 2020’de 3 bin lira iken, 2021’de 4 bin liraya dayandı. 2022 yılının daha ilk çeyreğinde bu fiyat 7 bin 500 lirayı aştı. Böylece fiyatlar son 2 yılda neredeyse yüzde 150 arttı. Fakat bu TÜİK ortalaması. Bugün Apple veya Samsung gibi markaların en yeni modellerini almaya kalkarsanız 25-30 bin liradan kapı açmak gerekiyor. Bu yüzden hem kayıt dışına hem de ikinci ele talep oldukça yüksek.

Yenilenmiş akıllı cep telefonu sektörü de bunun önemli bir kısmını oluşturuyor. Hatta artan fiyatlar sonrası yenilenmiş cihazlara da talep eskisinden daha fazla. Yenilenmiş cihazlara talep son bir yılda yaklaşık yüzde 20’nin üzerinde artış gösterdi. Bu alanda bakanlık yetkili firmaların dışında çok oyuncu olmazken, telekomünikasyon şirketleri de yavaş yavaş yenilenmiş ürün satışına başlıyor. Türk Telekom da bunu başlatan ilk telekomünikasyon şirketi olarak dikkat çekiyor. Yenilenmiş akıllı cihaz kategorisinde satılacak ürünler, Türk Telekom mağazalarında ‘yeni gibi’ ve ‘çok iyi’ olarak kategorize ediliyor. Çok çeşitli modellerle satışa açılan portföy, ilerleyen tarihlerde yeni marka ve modellerin eklenmesiyle daha da zenginleştirilecek. 1 yıl yenileme merkezi garantisi altında piyasaya sunulacak ürünlerde herhangi bir arıza yaşanması durumunda ise müşteriler, ürünü satın aldıkları mağazaya veya yenileme merkezine başvurabilecekler.

69.jpg

12 AY TAKSİT SEÇENEĞİ DE SUNULUYOR

Türk Telekom Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün “Ticaret Bakanlığı’nın; cari açığın düşürülmesi, nitelikli, çevreci, güvenilir ve garantili yenilenmiş akıllı telefon arzının desteklenmesi ile tüketicilerin akıllı telefona erişiminin kolaylaştırılmasını hedefleyen bu projesi, sektör için büyük bir kazanım. Bizler de satış kanallarımızda müşterilerimize sunduğumuz yüzde 1 KDV fırsatı ile bu projeye avantajlı tekliflerle katılıyoruz. Bu yıl, müşterilerin akıllı cihazlarda çok çeşitli ihtiyaçlarını karşılayarak, ek avantajlar getireceğimiz yeni bir döneme girdik. Yenilenmiş ikinci el akıllı telefonlar, Türk Telekom çatısı altında avantajlı fiyatlarla ve 12 taksite varan taksit seçeneklerinin yanında yenileme merkezi tarafından sağlanacak 1 yıllık garanti seçenekleriyle Türk Telekom mağazalarında sunuluyor” dedi.

TÜKETİCİLERİN YÜZDE 33’Ü MECBUR KALIRSA DEĞİŞİYOR

CCS Insight’ın İngiltere’deki kullanıcıları ele alan yeni araştırması, mobil cihaz satın alma anketine katılanların yüzde 75’inin, mevcut telefonlarını öncekinden daha fazla kullandıklarını ve tüketicilerin yüzde 33’ünün, eski telefonları hasar gördüğü veya çalışmadığı için yeni bir telefon satın aldığını gösterdi. Türkiye’de dört yıl içinde lisanslı yenileme merkezinde toplamda 100 bin telefonu yenileyen Easycep, yıl sonuna kadar yaklaşık 200 bin adet telefonu yenilemeyi hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN