Trump’a pembe tepki

Trump’a pembe tepki

Koltuktaki bir yılı boyunca başarısızlıkları ve skandallarıyla sürekli eleşteri oklarının hedefi olan Trump’ı yüzbinlerce kadın pembe şapkalarla protesto etti. Trump ise Washington, New York, Chicago ve Los Angeles’ta sokağa çıkan kadınlara Twittter’dan ‘’Dışarı çıkın ve son 12 aydaki tarihi başarıları kutlayın’’ alaycı paylaşımıyla tepki gösterdi.

Göreve başlamasının yıl dönümünde başarısızlıkları, selefi Barack Obama’dan birçok konuda geri kalması, yarattığı kutuplaşma ve yürüttüğü barışçıl olmayan dış politikası nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olan ABD Başkanı Donal Trump’ı bu kez kadınlar protesto etti. Bütçe anlaşmazlığı nedeniyle haftasonu tatiline çıkamayan Trump ise Washington başta olmak üzere New York, Chicago, Los Angeles gibi birçok eyalette düzenlenen  ‘Kadınlar Yürüyüşü’ne (‘‘Women’s March’’) alaycı tepki gösterdi. Trump’ın politikalarını eleştiren göstericiler, Trump karşıtı dövizler taşıdı ve sloganlar attı. Chicago’da Grand Park’ta toplanan göstericiler, burada gerçekleşen konuşmaları sloganlar atarak dinledi. Parktaki konuşmaların ardından göstericiler, Jackson Caddesi üzerinden yaklaşık bir kilometre mesafedeki Federal Plaza’ya doğru yürüyüşe geçti.      

Organizatörlerin yaklaşık 300 bin kişi olduğunu açıkladığı kalabalık planlanan güzergaha ve Federal Plaza Meydanı’na sığmadı. Yoğunluk nedeniyle kalabalığın bir bölümü Grand Park’ta Federal Plaza Meydanı’ndaki göstericilerin dağılmalarını bekledi. Bazı grupların da planlanmamasına rağmen Trump Tower’a yürüdükleri öğrenildi. Barışçıl gösteri olaysız sona erdi. New York’ta da pembe şapka takan göstericiler, Trump Tower yakınlarında toplandı ve gösterilere 120 binden fazla kişi katıldı. Kadınlar yürüyüşlere ördükleri kedi kulaklı pembe berelerle (Pussy Hats) katıldılar. Protesto gösterilerinde “Kadının yeri Beyaz Saray’dır” ve “Palyaço seçen sirke razı olmalıdır” yazılı pankartlar taşındı.

Trump ise Twittter’dan “Tüm kadınların yürümesi için mükemmel bir gün. Dışarı çıkın ve son 12 aydaki tarihi başarıları, eşi görülmemiş ekonomik başarı ve zenginliği kutlayın. Kadınların işsizlik oranı son 18 yılın en düşüğünde!’’ şeklinde alaycı bir paylaşımda bulundu. 2017’de de Başkan Trump’ın yemin töreninin ardından ‘Kadınlar Yürüyüşü’ düzenlenmiş ve gösterilere dünyanın birçok bölgesinden destek gelmişti.      

BÜTÇE KRİZİNİN SUÇUNU DEMOKRATLAR’A ATTI

ABD Kongresi’nin, son geçici bütçenin süresinin cuma gecesi dolmasına karşın yeni bir bütçeyi onaylayamaması sonucu, Trump’ın ilk yıl dönümünde kısmen ‘kapanan’ hükümet, Pazartesiye kadar kadar kapalı kalacak. Geçici bütçe için müzakereleri sürdüren Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ise kayda değer ilerleme sağlayamadı. Milyonlarca kamu çalışanının ücret almadan çalışmasına ya da zorunlu izne çıkarılmasına neden olan krizin, tarafların birbirini suçlama yarışına girmesinden ötürü uzamasından endişe ediliyor. “Demokratlar ordumuzu rehin aldı” diyen Trump bu paylaşımıyla, ABD ordusunda görev yapan 2 milyonu aşkın askerin kapanma süresince maaşlarını alamayacak olmalarına işaret etti.

GÖÇMENLERE PRANGALI SINIR DIŞI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Müslüman ve göçmen karşıtı politikalarla geçirdiği ilk yılında büyük tartışmalara neden olan yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilişi görüntüledi. Chicago’ya yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Gary Havaalanı’nda gizlilik içinde yürütülen sınır dışı etme operasyonu aksiyon filmlerini aratmadı. Sınır dışı işlemlerinin, yoğun olmayan Gary Havaalanı’nda 10 yılı aşkın süredir cuma günleri gerçekleştirildiği ileri sürüldü. ABD’de suça karıştığı tahmin edilen yasa dışı göçmenlerin elleri ve ayakları zincirlenmiş şekilde tek tek uçağa alındığı sırada güvenlik personeli bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. ABD’ye gelen göçmenlerle ilgili ilk görev yılında birçok adım atan Trump, önceki dönemde sağlanan birçok esnekliğin kaldırılması için kararlara imza atmış  göç veren ülkelere ‘iğrenç ülkeler’ ifadesini kullanmıştı.    

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN