TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Asgari ücretin açıklanmasının ardından TÜRK-İŞ aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Açlık sınırı 2 bin 590 lira olurken bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 3 bin 146 lira 98 kuruş olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırı ise 8 bin 436 lira oldu.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından TÜRK-İŞ aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

TÜRK-İŞ, Aralık ayı açlık sınırının 2 bin 590 lira, yoksulluk sınırının da 8 bin 436 lira olduğunu duyurdu. Dün, bekar bir işçi için asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenirken, TÜRK-İŞ’in hesabına göre bu işçinin yaşam maliyeti 3 bin 146 lira 98 kuruş. Bu durumda asgari ücretli bir işçinin bütçesinde aylık 321 lira 8 kuruş açık meydana gelecek.

YOKSULLUK SINIRI 8 BİN 436 LİRA

TÜRK-İŞ, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama olan açlık sınırının 2 bin 589 lira 94 kuruş; eğitim, sağlık, faturalar vb. giderlerin de içine katıldığı yoksulluk sınırının ise 8 bin 436 lira olduğunu açıkladı.

Dün bekar bir işçi için asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenirken, TÜRK-İŞ’in hesabına göre bu işçinin yaşam maliyeti 3 bin 146 lira 98 kuruş.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 19,75

TÜRK-İŞ fiyatlardaki artışları da hesapladı. Buna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,91 oranında artış gösterdi. Yılın on iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 19,75 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı da yüzde 19,75. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 16,16 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ peynirdeki gramaj oyununa da dikkat çekerek, “Hesaplamada genellikle inek peyniri fiyatı dikkate alınmaktadır. Ancak koyun peynirini 62 lira ve keçi peynirinin 66 liraya ulaştığı, kaşar veya tulum peyniri gibi çeşitlerin de bu civarda olduğu dikkat çekmektedir. Kutuda satılan peynirin 1 kilogram haricinde 0,8 veya 0,9 kilogram olarak satıldığı ve bu nedenle fiyatlarında farklılık olduğu gibi algı da oluşmaktadır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN