Türkiye'nin ilk 'sürücüsüz' metro hattı geliyor

Türkiye'nin ilk 'sürücüsüz' metro hattı geliyor

Yıl sonunda hizmete girmesi planlanan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy hattı, Türkiye'nin ilk "sürücüsüz" metrosu olacak.

Çalışmaları devam eden Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy hattı, Türkiye'nin ilk "sürücüsüz" metrosu olacak. Metro inşaatının bitmesiyle Çekmeköy'den Üsküdar 24, Kartal 59, Yenikapı 36, Taksim 44, Hacıosman 68, havalimanı 68 ve Olimpiyat Stadı 78 dakika sürecek.

Üsküdar-Sancaktepe 24 dakikaya inecek

Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olacak hatta yine ilk kez "peron kapı" sistemi kullanılacak.    İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, Anadolu Yakası'nda toplu ulaşımı kolaylaştıracak yeni metro hattıyla Üsküdar-Sancaktepe 24 dakikaya inecek.     

Hat, 20 kilometre ve 16 istasyon ile depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre tünelden oluşacak. Hatta 126 vagon hizmet verecek.     

2 bin 430 personel çalışıyor

Çalışmaların 24 saat aralıksız sürdüğü metro inşaatında 2 bin 430 personel, 11 istasyonun bir an önce tamamlanması için hizmet veriyor. Şu anda istasyonda elektromekanik sistemlerle tavan ve yan duvarların kaplaması yapılıyor.    

İlk sürücüsüz metro hattı

Üsküdar-Çekmeköy hattının tamamlanmasıyla Anadolu Yakası'nın ana ulaşım ağının önemli bir aksı tamamlanmış olacak. Türkiye'nin ilk "sürücüsüz" metro hattı olma özelliğiyle dikkat çeken Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy hattı, yıl sonunda hizmete girecek.

"Peron kapı" sistemi kullanılacak    

Aynı zamanda Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olacak hatta yine ilk kez "peron kapı" sistemi uygulanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni metro hattıyla vagonlara biniş sisteminde de değişikliğe giderek, vatandaşların güvenliği için vagon girişlerine "peron kapı" yerleştirecek. 

Otomatik sistemle kendisini park edebilme özelliğine sahip metroda, sürücü kabini olmayacağı için yolcular en önde tünelleri izleyerek seyahat edebilecek.     

Paris ve New York metrolarına rakip olacak

Vagonlardaki olağan durumlara karşı da istasyon yönetimi vagonların içini kameralarla gözetleyecek. Paris ve New York gibi dünyanın en büyük metro istasyonlarından bile daha konforlu olacak yeni metro hattında engelli vatandaşlar, hiçbir yardım almadan metro istasyonunu tek başına kullanabilecek.

Üç ilçeden geçecek

Üç ilçeden geçecek olan metro hattında Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İnkılap Mahallesi, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konutlar, Çekmeköy ve Sancaktepe'nin de aralarında bulunduğu 16 istasyon yer alacak. Şehrin ulaşımında önemli bir yeri dolduracak hattın bitmesiyle Çekmeköy-Sancaktepe'den Üsküdar 24, Kartal 59, Yenikapı 36, Taksim 44, Hacıosman 68, havalimanı 68 ve Olimpiyat Stadı 78 dakika sürecek.

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN