Türkiye’nin kamuda başörtüsü sorunu yok

Türkiye’nin kamuda başörtüsü sorunu yok

Uzun yıllar siyasetteki ideolojik kamplaşmanın unsuru olarak kullanılan başörtü sorunu aşıldı. Metropoll’ün anketi kamuda başörtü yasağına karşı çıkanlar arasında partilere göre ciddi bir farklılık olmadığını ortaya koydu. CHP’lilerin yüzde 80’inin yasağın karşısında durması Kılıçdaroğlu’nun revize ettiği parti politikalarının tabanda da karşılık bulduğunu gösterdi.

Türkiye’de tarihin tozlu sayfalarına kaldırılan 28 Şubat dönemi ile başlayan ‘başörtüsü sorunu’ günümüzde ortadan kalmış durumda. Kamu kurum ve kuruluşlarında üniversitelerde her alanda başörtü ile ilgili bir sıkıntı yaşanmamakta. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 2 Ocak 2021’de yaptığı konuşmada başörtü tartışmalarına ilişkin “Bu tartışma artık Türkiye’nin gündeminden çıkmalı. Yok böyle bir tartışma. Kadının kılık kıyafetiyle uğraşmak diye bir şey olmamalı Türkiye’nin gündeminde” dedi. CHP Aydın Milletveki Bülent Tezcan ise 13 Ocak’ta KARAR TV’de katıldığı programda “CHP’nin başörtüsü ile sorunu yok, tabanın da tavanın da” demişti. Tezcan ayrıca “Türkiye’nin de böyle bir sorunu yok. Birileri çıkıp spesifik bir şeyler söyleyebilir, o çok farklı bir şey. Fakat partinin bir sorunu yok. Bunlar, gündemi değiştirme çabaları” vurgusu yapmıştı. 

0703krt01a-tum-1.jpg

CHP’LİLER DE AK PARTİLİLER DE KARŞI

Anamuhalefetin bu açıklamalarının tabanın görüşünü de yansıttığı Metropol araştırmanın çalışmasıyla da ortaya konulmuş durumda. Metropoll, uzun yıllar Türkiye siyasetini meşgul eden başörtüsü tartışmaları ile ilgili dikkat çeken bir anket yayınladı. Araştırma partiler bazında kamuda başörtüsü yasağına bakış ortaya kondu. Araştırmanın dikkat çeken başka bir sonucu ise şu oldu: AK Parti ile CHP arasında başörtüsüne bakış arasındaki makasın daralması. Buna göre, CHP’lilerin yüzde 80’i, AK Partililerin de yüzde 82’si “Kamu kurumlarında çalışanlar başörtüsü takmamalıdır” yaklaşıma karşı. Kamuda başörtüsü yasağını savunanlar arasında İYİ Partililerin sayısı CHP’lilerden de fazla. Ankete katılan CHP’lilerin yüzde 15’i başörtüsü yasağını desteklerken, İYİ Partili yüzde 17,4’ü yasağı savunuyor. Ankete göre, katılımcıların sadece yüzde 11’i kamu çalışanlarının başörtüsü takmasını doğru bulmuyor.

EN ETKİLİ MUHALAFET AKŞENER’DE

Metropoll’ün anketine göre vatandaş en etkili muhalefetin yüzde 48.6 ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından yaptığını düşünüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 33.6, DEVA Partisi lideri Ali Babacan yüzde 25.2, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu yüzde 24.6, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yüzde 23.8 ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise yüzde 14.5’te keldı.

DIŞ POLİTİKA OYLARI AZ ETKİLİYOR

Araştırmada “Sizin oy verme davranışınızı aşağıdaki faktörlerden en çok hangisi etkiler?” sorusu da cevaplandı. Dağılım şu şekilde gerçekleşti: Ekonomik şartlar yüzde 39.1, Parti liderleri 22.3, Siyasi kimlik ideoloji 21.3, Dış politikada yaşanan 7.5, Fiktim yok 9.8

İŞSİZLİK ÜLKENİN EN ACİL SORUNU

Ankette “Aşağıdaki sorunlardan sizce hangisi ülkenin en acil sorunudur?” sorusuna; katılımcıların yüzde 58’i geçim sıkıntısı/işsizlik, yüzde 15.3’ü pandemi ile mücadele, yüzde 10.4’ü terör ve güvenlik, yüzde 9.2 eğitim, yüzde 3 yeni anayasa yapımı cevabını verdi. Yüzde 4.2’si ise “Fikrim yok/cevap yok” dedi.

MUHALEFET HALKLA BULUŞMALI

“Muhalefet partilerinin çalışmalarında aşağıdakilerden hangisine daha çok odaklanmalarını beklersiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 68.5’i sokakta halka ve esnafa giderek partilerini ve politikalarını anlatmasını, yüzde 20.8’i TV ve medya aracılığıyla partilerini ve politikalarını anlatmasını, yüzde 13.3’ü “Fikrim yok/Cevap yok” dedi.

EKONOMİYİ İYİ YAVAŞ YÖNETİR

“Muhalefet partileri arasında ekonomiyi iyi yönetebileceğini düşündüğünüz bir isim söyleyebilir misiniz?” sorusuna ise “Mansur Yavaş yüzde 10.5, Ali Babacan yüzde 9.3, Meral Akşener yüzde 7.3, Ekrem İmamoğlu yüzde 5.1, Selahattin Demirtaş yüzde 3.1, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 3, Muharrem İnce yüzde 1.3, Faik Öztrak yüzde 0.9, Ahmet Davutoğlu yüzde 0.7, Durmuş Yılmaz yüzde 0.5, Selin Sayek Böke yüzde 0.4, Temel Karamollaoğlu yüzde 0.3, Diğer yüzde 3.6, Öyle birisi yok yüzde 32.1 ve Fikrim yok/Cevap yok yüzde 21.8.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN