Galip Dalay'dan Türkiye-Çin ilişkilerine çarpıcı yorum: Türkiye kantarın topuzunu kaçırdı | Bi'Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, gündemin nabzını Bi'Karar Ver'de tuttu. Galip Dalay'ın konuk olduğu programa, Türkiye'nin Çin ile kurduğu ve iç siyasetin de ısıtan ikili ilişkileri damga vurdu: Dengeleme politikası konusunda kantarın topuzu kaçtı. İktidar Avrupa ülkelerini yerden yere vurabiliyorken, Çin'de uluslararası kamuoyunca kabul edilen soykırıma ses çıkarmak bir yana, adeta bir savunma mekanizması görüntüsü var.

MELEK GEDİK | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Haftanın ilk konuğu Dış Politika Uzmanı Galip Dalay oldu.

"MISIR İLE TÜRKİYE'NİN TEPKİ DÜZEYİ AYNI"

Özellikle Türkiye-Çin ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Dalay, şunları söyledi: "Uygur Türkleri konusunda en düşük ses çıkaran hatta çıkarmayan ülkelerden biri Türkiye. Ki Cumhuriyet tarihinin en milliyetçi koalisyonu olmasına rağmen, bugün Uygur Türkleri konusunda garip bir resim var. Mısır ile Türkiye'nin tepki düzeyi aynı.

Dengeleme politikası konusunda kantarın topuzu kaçtı. İktidar Avrupa ülkelerini yerden yere vurabiliyorken, Çin'de uluslararası kamuoyunca kabul edilen soykırıma ses çıkarmak bir yana, adeta bir savunma mekanizması görüntüsü var."

"DIŞ POLİTİKADAKİ KRİZ İÇERİ İLE İLGİLİ..."

"İtibar, içerideki hikaye ile alakalı. Türkiye'nin dış politikadaki geleceği, içeride anlatacağı hikaye ile ilgili. Dış politikadaki en temel kriz; dışarı ile ilgili değil" diyen Dalay, iktidarın reform söylemlerini de dış politika çerçevesinden değerlendirdi:

"Eğer reform olacaksa bunun gerektireceği uluslararası ilişkiler ağı ile anti-reformun gerektireceği uluslararası ilişkiler ağının arasında fark var. Türkiye, Batı ile Avrupa ile herkesle normalleşmeli. Türkiye'nin önemi azalmaz, hatta jeopolitik olarak daha da artar. Söylem gücü ya da sözünün değeri azalıyor mu artıyor mu? Buna bakmak lazım. Mesela Türkiye, dünyanın pozitif gündemi içinde ne kadar yer alıyor?"

"TRUMÇI ZEMİN KAYBOLMADI AMA..."

Biden yönetimi hakkında da konuşan Dalay, şu ifadeleri kullandı: 

"Trump, dünyadaki diğer popülist politikaları da etkilemiştir. Gitmesi diğer popülistleri de etkileyecek. Fakat gitmesi Trumpçı' politikaların bittiği anlamına gelmiyor. Meseleye sadece 'Trump gitti' diyerek bakmamak lazım. 

Trump'ın gitmesi aynı zamanda temsil ettiği siyasetin belli ölçüde mahkum edilmesi anlamına geliyor. Şunu unutmamak lazım, Trumpçılığı oluşturan zemin ortadan kalkmış değil. Eğer Biden yönetimi, iç politikada başarılı olursa dünyadaki yansımaları da güçlü olacak."

"DEMOKRASİ AÇISINDAN AYIP"

Bi'Karar Ver'in ilk yarısına da Süleyman Soylu'nun Prof. Dr. Üstün Ergüder'e yönelik açıklamaları, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen Yargıtay kararı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın CHP'ye açtığı dava damgasını vurdu.

İçişleri Bakanı Soylu'nun Prof. Dr. Üstün Ergüder ile ilgili sözlerine tepki gösteren Elif Çakır "Demokrasi açısından ayıp" ifadesini kullandı.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI UYGULAMAMIŞ BİR REKTÖR"

Yıldıray Oğur da Ergüder'in geçmişini hatırlatarak "Üstün Ergüder, 28 Şubat döneminde ve sonrasında Boğaziçi rektörüydü. Tüm üniversitelerde başörtüsü yasağı uygulanırken ve YÖK'ün baskıların rağmen bu yasağı uygulamamış bir rektör aynı zamanda" yorumunda bulundu.

"İKİNCİ BERBEROĞLU VAKASI YAŞAYACAĞIZ"

Yargıtay'ın HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na 'terör örgütü propagandası yapma' suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamasını eleştiren Elif Çakır "İnsan hakları savunucusu olmak, ne kadar zor değil mi? Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ikinci bir Enis Berberoğlu vakası yaşayacağız. Birisi bitiyor, birisi geliyor..." diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN