'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin yönetmeni Tunç Başaran vefat etti

'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin yönetmeni Tunç Başaran vefat etti

Usta yönetmen Tunç Başaran 81 yaşında hayatını kaybetti. 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filmi ile hafızalar kazınan Tunç Başaran İstanbul'daki Göztepe Medeniyet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kanser tedavisi görüyordu. Başaran için İstanbul ve Bandırma'da iki ayrı cenaze töreni düzenlenecek. 

Türk sinemasının 'En İyi Yabancı Film Dalında' ilk Oscar adayı (1989) 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin usta yönetmeni Tunç Başaran, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Göztepe Medeniyet Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti.

Bir süredir annesi Pakize Başaran ile Bandırma'da yaşadığı bilinen usta yönetmen Başaran'ın vefatı sinema dünyasını yasa boğdu. İnsan hikayelerini şiirsel bir dille sinema perdesine taşıdığı 'Uçurtmayı Vurmasınlar' ve 'Piano Piano Bacaksız' gibi filmleriyle sinema seyircisinin gönlünde taht kuran usta yönetmenin vefat haberi, sosyal medyada da büyük yankı buldu. Yönetmeni filmleriyle anan sinemaseverler, özellikle 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin 'Bakarsın bir gün uçurtma olur dönerim' gibi efsanevi replikleri eşliğinde baş sağlığı ve rahmet mesajları yayımladı.

19-12/18/images.jpg
Gösterildiği dönemde herkesi gözyaşına boğan 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminden bir sahne. 

İKİ TÖRENLE UĞURLANACAK

Usta yönetmen için iki ayrı cenaze namazı kılınacak. Bartın Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nün Karar gazetesine verdiği bilgiye göre, Başaran'ın cenazesi, yarın (perşembe) İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı girişinde bulunan Şakirin Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bartın'a götürülecek. Cuma günü Bandırma'daki Haydar Çavuş Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından ise Başaran'ın cenazesi Bandırma Mezarlığı'na defnedilecek. 

TUNÇ BAŞARAN KİMDİR?

Tiyatro oyuncusu Meriç Başaran’ın kardeşi, yazar Pakize Başaran'ın oğlu olan yönetmen, 1 Ekim 1938’de İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okuduğu zamanlarda ünlü yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı Memduh Ün ile tanışınca sinemaya yöneldi. Memduh Ün'ün asistanlığını yapan Başaran, Ertem Göreç, Ömer Lütfi Akad, Atıf Yılmaz ve Halit Refiğ'in de asistanlığı yaptı.

İlk kez 1964'de 'Hayat Kavgası' filmiyle yönetmenlik koltuğuna oturan Başaran, 1980'li yıllarda Magnum Film şirketini kurdu. Şarkıcı Füsun Önal'la evlenen yönetmen, bir dönem televizyon kanalları için 'Banker Kastelli' gibi reklamların filmleri çekti.

ABUZER KADAYIF, UZCUN İNCE BİR YOL...

Birkaç yıllık aradan sonra 'Biri ve Diğerleri' filmiyle sinema yönetmenliğine dönen Başaran, bu filmle 1987 Antalya Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, 1988'de İstanbul Film Festivali'nde En İyi Türk Filmi ödülünü kazandı. 1989'da çektiği 'Uçurtmayı Vurmasınlar' (Türkiye'nin 62. Akademi Ödülleri'nde ilk Oscar adayı), 1991'de çektiği 'Piano Piano Bacaksız' (Türkiye'nin 65. Akademi Ödülleri'nde Oscar adayı) filmleri ile adını Türk sinema tarihinin önemli yönetmenleri arasına yazdırdı. Başaran ayrıca, yönetmenlik koltuğuna oturduğu 'Uzun İnce Bir Yol', 'Sen de Gitme', 'Kaçıklık Diploması', 'Abuzer Kadayıf' filmleriyle de ses getirdi. Birçok dizi ve filme imza atan yönetmenin en son bir dönem filmi üzerinde çalıştığı ve bu filmi çekme hayali olduğu biliniyordu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN