Uganda'da aşı sayesinde hayvan ölümleri azalacak

Uganda'da aşı sayesinde hayvan ölümleri azalacak

Ugandalı bilim insanları hayvan ölümlerine neden olan kahverengi kulak kenesine karşı aşı üretti.

Afrika ülkesi Uganda'da bir grup bilim insanının keneye karşı aşı geliştirdiği açıklandı. Hayvan ölümlerine neden olduğu bilinen kahverengi kulak kenesine karşı geliştirilen aşının yüzde 86 etkili olduğu belirtildi

Uganda Daily Monitor gazetesinde yer alan habere göre, Makerere Üniversitesindeki 10 kişilik bilim adamı grubu, kahverengi kulak kenelerine karşı yürüttüğü aşı çalışmalarında önemli bir aşamaya geldi.

Aşıyı geliştiren doktorlardan oluşan ekibin lideri Dr. Margaret Saimo-Kahwa, 2005'ten beri aşı çalışmalarını yürüttükleri bilgisini paylaştı.

Aşı çalışmasının Başkanlık Bilim ve Teknoloji Girişimi tarafından desteklendiğini aktaran Saimo-Kahwa, aşı denemelerinin kahverengi kulak kenesine karşı yüzde 86 etkili olduğunu kaydetti.

 

Özellikle sığır, Afrika mandası ve antiloplarda görülen kenelere bağlı hastalıkların Uganda'daki hayvan ölümlerine yüzde 30 ile 70 arasında etki ettiğini paylaşan ​Saimo-Kahwa, kenenin neden olduğu ölümlerin ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Makerere Üniversitesinin en önemli projeleri arasında gösterilen kene aşılarının ticari olarak bu yıl üretilmeye başlanması planlanıyor.

Hayvan ölümlerine neden olan keneler, Afrika'da Uganda'dan başka Doğu ve Güney Afrika ülkelerinde görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN