Urlalı Seferis’e ayıp

Urlalı Seferis’e ayıp

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı, İzmir’in Urla ilçesinde dünyaya gelen Yorgos Seferis’i anmak amacıyla ‘Dünya Yunanca Günü’ planladı. Ancak etkinlik sosyal medyada hedef haline getirildi. Türkiye doğumlu şaire yönelik akademik bir programa karşı akıl almaz paylaşımların ardından okul yönetimi “Amacını aşan algılamaya sebep oldu” diyerek programı iptal etti. Sosyal medyada “Üniversiteler üniversite olma vasfını kaybediyor” tepkileri yükseldi.

SALİHA SULTAN | KARAR 

Urla doğumlu Nobelli Yunan şair Yorgos Seferis’i anma amaçlı planlanan Dünya Yunanca Günü etkinliği sosyal medyada hedef gösterildi. Oluşan baskının ardından etkinliği geri çeken Ankara Üniversitesi, gerekçe olarak programın ‘amacını aşan bir algılamaya sebep olması’nı gösterdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ise yaşananlara ‘üniversiteler üniversite olma vasfını kaybediyor’ yorumu yaptı.

Ankara, İstanbul ve Trakya Üniversiteleri tarafından, Yunanistan Büyükelçiliği’nin katkılarıyla İzmir Urla doğumlu Yunan şair Yorgos Sefiris’in eserleri odağında düzenlemesi planlanan 9 Şubat Dünya Yunanca Günü etkinliği sosyal medyada hedef gösterildi. Ankara Üniversitesi’nin etkinlik afişini paylaşması ve duyurmasının ardından sosyal medyada bazı kullanıcılar etkinliğe tepki gösterdi.

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Yunan’ın her türlü kalleşliği, kurnazlığı yaptığı, Batı Trakya’da Türkleri ve Türkçeyi baskı altına alıp, yok etmeye çalıştığı bir dönemde ‘Dünya Yunanca Günü’nü kutlamak! İnanamadım.

Programda anılacak olan Seferis adlı Yunan da; ‘Mustafa Kemal ve Türkler işgalcidir, Pontus Rumlara soykırım yaptı’ diye yazılar yazan biridir” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli “Batı Trakya Türklerinin yaşadığı drama göz yumup adına bilimsellik diyerek dünya Yunan dilini öne çıkaranlar... Tekrar binlerce yıllık Türk tarihi sayfalarında dolansın” ifadelerini kullanırken, gazeteci Osman Diyadin “Bu ne şimdi? Akademide düşmanlık yoktur.

Akademide bilgi üsttedir. Ancak Yunan dilinin haftasını kutlamak bizim işimiz mi? Yunanistan’da Türk Dili haftası kaç kez kutlanmıştır? Hele ki topraklarımız ve denizlerimize yönelik oyunların devam ettiği bir dönemde…” sözleriyle etkinliği hedef gösterdiler. 

‘DİL GÜNLERİNİ KUTLAMAK BİZİ GÜÇLENDİRİR’ 

Hedefte yer alan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı oluşan baskının ardından etkinliği hemen geri çekti. Üniversite yaptığı açıklamada “Bilimsel bir faaliyet olarak programlanan Dünya Yunanca Günü etkinliği, amacını aşan bir algılamaya sebep olduğundan iptal edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü de “Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı eğitimi veren üç üniversitenin ortak girişimi ile planlanan ‘Dünya Yunanca Günü’ etkinliği, yaşanan son gelişmeler üzerine iptal edilmiştir” açıklaması yaptı. Yaşananların ardından akademi dünyası ise ikiye bölündü. İstanbul Altınbaş Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. D. Eray Güçlüer iptalden duyduğu memnuniyeti “Çok şükür iptal edildi. Eğer sessiz kalınsaydı aynen yapacaklardı” sözleriyle dile getirdi.

Dumlupınar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan ise yaşananların ardından şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin ciddi bir birikimi filoloji. Türkiye’de Yunan filolojisinin klasik filolojisi ile modern filolojisi ile bu seviyelere gelmesi büyük bir başarı. Türkiye’de diğer tüm dillerin günlerinin kutlanması anılmasının pek çok yararı var. İkili ilişkilerin geliştirilmesi yanında akademisyenleri de bir araya getiren önemli bir platform. Bu konulara daha serinkanlı yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Bu organizasyonları diğer tüm diller için yapmak, Rusça, Farsça, Arapça ve sair bizi güçlendirir.”

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi avukat Gönenç Gürkaynak da “Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin eğri algılara eyvallah eden tercih ve tasarrufundan utanç duydum” sözleriyle üniversitenin iptal kararını kınadı. Yazın dünyasından Göktürk Ömer “Yanlış yaptınız. Yunan dili bölümünde Seferis adına tertiplenen bir günün köylülüğe kurban edilmemesi gerekiyordu”, Selçuk Uygur “Yunan üniversitelerinde Türk dili etkinliği yapıyor mu? diye soranlar var.

Çarpık ve çürük bir sözde milliyetçilik nedeniyle yapılmıyorsa bu onların bayağılığıdır, bayağılıkta mütekabiliyet aranmaz. Üniversiteler bayağılığın ve onun algılarının esiri olmamalı” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ise etkinliğin iptalini ‘üniversiteler üniversite olma vasfını kaybediyor’ yorumlarıyla kınadı. 

‘TÜRKİYE’NİN İLK NOBEL ÖDÜLLÜ YAZARI’ 

Dünya Yunan Dili etkinliğinin merkezinde yer alan Yunan şair Yorgos Seferis, 1900 yılında İzmir Urla doğdu. 1914’te ailesiyle Atina’ya taşınan şair, çalışmalarını 1918-1925 arası Paris, Sorbonne’da sürdürdü. 1948-1950 yılları arasında Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptı. 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan, 1971’de yaşama veda eden Seferis’in ‘Dönemeç’, ‘Sarnıç’, ‘Ardıç Kuşu’, ‘Seyir Defteri’ eserleriyle biliniyor.

Seferis’in bütün şiirleri Türkçeye Özdemir İnce, Çevat Çapan gibi isimler tarafından aktarıldı. Ayrıca Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün (1953) adlı bir gezi günlüğü de bulunuyor. Şairin İzmir Urla’da müze haline getirilen doğduğu ev aynı zamanda butik otel olarak hizmet veriyor. Seferis, Türkiye’de doğduğu için edebiyat dünyasında ‘Türkiye’nin ilk Nobel ödüllü yazarı’ olarak anılıyor. 

4 BİN YILDIR KONUŞULUYOR 

Yunan milli marşının şairi Dionysios Solomos’u anma günü olan 9 Şubat 2017’den itibaren Dünya Yunan Dili Günü olarak resmileştirildi. Kutlama ile Yunan Dilinin, tarihselliği ve çağlar boyunca oynadığı rolü ortaya çıkaracak etkinliklere imza atılması hedefleniyor. 4.000 yıldır kesintisiz konuşulan Yunan dili , aynı yazıyla ve aynı alfabeyle 2.800 yıldır yazılıyor ve 2.400 yıldır aynı imlayı kullanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN