Bir birada kaç promil alkol çıkar? Aday sürücülerde alkol promil sınırı kaçtır?

Bir birada kaç promil alkol çıkar? Aday sürücülerde alkol promil sınırı kaçtır?

İnsanlar internet üzerinden alkol promilleri ile ilgili merak ettiklerini araştırıyor. Peki bir bira kaç promil eder? Tüm detaylar haberimizde.

Trafikte alkollü araç kullanmanın yasak olduğu ve büyük bir cezası bulunduğu biliniyor. Peki trafikte alkollü araç kullanmanın cezası nedir? Bir bira kaç promildir? Bira kaç saatte vücuttan atılır? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BİR BİRA KAÇ PROMİLDİR

Birada kaç promil alkol olacağı alkol oranına göre değişiyor. Örneğin yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 33 cl bira 33 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 33'lük bira 69 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe 33'lük bira 1.73 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 55 cl bira 53; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 50 cl bira 10.5 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe 50 cl bira 2.63; yüzde 12 alkol oranı olan 1 kadeh şarap 40 promil; yüzde 12 alkol oranı olan 3 kadeh şarap 1.21 promil; yüzde 12 alkol oranı olan 5 kadeh şarap 2.02 promil; yüzde 40 alkol oranı olan 3 kadeh rakı, viski ya da vodka 1.26 promil etmektedir.

Bir Bira Kaç Promil

BİR BİRA KAÇ KALORİDİR

Alkol tüketen insanların bildiği üzere en hafif içki biradır. Eğer bira fazla tüketiliyorsa kişiye kilo aldırabilir ve bel ve göbek çevresinde yağlanmaya sebep olur. Biraların kalori oranı şu şekildedir; 1 şişe 33 cl bira 139; 1 şişe 50 cl bira 210; 1 su bardağı bira 84 kaloridir.

BİRA KAÇ SAATTE VÜCUTTAN ATILIYOR

Alkolün vücuttan atıldığını hesaplamak için birçok etken göz önünde tutulmalıdır. Örneğin içilen alkol, tercih edilen meze, cinsiyet, kilo gibi birçok etken önemlidir. 18 yaşında olan bir insanın içtiği 1 bardak bira 1 gün içinde vücuttan atılabilirken 25 yaşında bir insan 1 bardak birayı 10 saat içinde tamamen vücudundan atabilmektedir. Aynı zamanda aç karnına içilen alkol daha kısa sürede, tok karna içilen alkol daha uzun sürede vücuttan atılır. Genel olarak ise içilen alkolün kandan tamamen temizlenmesi 2 ile 3 gün arasında sürebilmektedir. Bu süreçlerde kontrol edilen kişi alkollü olarak görülebilmektedir.

ALKOLLÜ TRAFİĞE ÇIKMA CEZASI

İnsanlar alkollü araç kullanmanın cezasını da merakla araştırıyor. Bilinene göre alkollü olarak araç kullanan kişi 1.823 TL para cezası alıyor ve aracı trafikten men ediliyor. Ehliyeti ise 6 aylığına alınıyor. Eğer kişi ikinci kere alkol sınırını aşmış şekilde trafiğe çıkarsa 2 bin 287 TL para cezası alıyor ve ehliyeti 2 senelik alınıyor. Eğer kişi bu hatayı üçüncü kez tekrarlarsa 3 bin 675 TL para cezası alıyor ve ehliyeti 5 seneliğine elinden alınıyor. Aynı zamanda üçüncü kez alkol sınırını aşarak trafiğe çıkan kişi 6 aydan fazla hapis cezası alıyor. 5 sene geçtikten sonra ehliyetini alacak kişi psikolojik değerlendirmelerden geçirilip eğer uygun görülürse ehliyetini geri alabiliyor.

Alkolmetreye Üflememe Cezaları

EHLİYETE EL KONULMASI

Trafikte alkol sınırını aşarak araç kullanılması sonucunda ehliyete el konulduğu için trafik denetleme müdürlüklerine giderek dilekçe verilir ve ehliyet alınabilir. Ehliyet alırken ek bir ödeme yapılmaz, cezanın ödendiğine dair belgeyi sunmak gerekmektedir.

TRAFİKTE ALKOL SINIRI

Promil alınan alkolün 10 ml oranı kanda miligram olarak göstermeye yarayan bir ölçü birimi olarak bilinmektedir. Eğer kişinin 1 litre kanında yarım gram alkol çıkıyorsa 0.50 promil alkollü olarak çıkar. Trafikte de alkol sınırı 0.50 promil alkoldür. Eğer kişi kendi aracı dışındaysa promil sınırı 0.20 olarak belirlenmiştir.

PROMİL HESAPLAMASI

Kişi kanındaki alkol oranını matematiksel hesaplamalarla tam olarak tespit edemez. Çünkü tüketilen alkol miktarı cinsiyet, alkolün türü, yaş gibi oranlarla değişkenlik göstermektedir. Ancak 1 litre kanda 20 miligram alkol 0.20 promil olarak çıkmaktadır. Yine 100 ml kanda 50 mg alkol alındıysa promil olarak 0.50 olarak çıkar. Alkol alan kişinin hal ve hareketleri yalnızca promil oranına göre değişkenlik göstermez. Kişiye göre örneğin 0.20 promilli çıkan bir kişi farklı davranırken bazı kişiler 0.80 promil oranlı çıktıklarında farklı davranışlar göstermeye başlayabilir.

ALKOLMETREYE ÜFLEMEMEK

Trafikte alkolmetreye üflenmesi gerektiği durumlarda eğer kişi üflemeyi kabul etmiyorsa 9 bin 869 TL para cezası ödemesi gerekir ve 2 senelik süreyle ehliyeti elinden alınır.

STAJYER SÜRÜCÜ İÇİN ALKOL SINIRI

Stajyer şoför sayılan kişilerin normal ehliyet sahiplerine göre değişkenlik göstermektedir. Eğer stajyer sürücü olan kişinin alkol oranı 0.20 promil çıkarsa 20 ceza puanı almış olur ve toplamda 75 ceza puanına ulaşan kişinin ehliyeti 2 seneliğine alınmaktadır. Eğer alkol oranı 0.20 promilden fazla çıkarsa ehliyeti süresiz olarak elinden alınır.

ALKOLLÜYKEN YAPILAN KAZALARI SİGORTA KARŞILIYOR MU

İnsanlar alkollüyken araç kullanılması durumunda kaza yapılırsa sigorta şirketlerinin bu masrafları karşılayıp karşılamayacağını da araştırıyor. Sigorta şirketleri böyle bir kaza durumunda alkol dışındaki etkenleri de araştırmaktadır. Eğer alkollü olunması dışında yol sorunu veya arabanın arıza yapması gibi durumlar söz konusu olursa sigorta şirketi masrafları karşılayabilmektedir. Aynı zamanda kazaya sebep olan kişinin alkollü olup olmadığı da araştırılır. Alkollü olunsa da olunmasa da trafikte kaza durumlarıyla karşılaşıldığı için Kasko ve Trafik Sigortasını aksatmadan yaptırmak önemlidir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN