Dolandırılma durumunda ne yapılır, nereye şikayet edilir? Dolandırılma durumunda yapılması gerekenler

Dolandırılma durumunda ne yapılır, nereye şikayet edilir? Dolandırılma durumunda yapılması gerekenler

Dolandırılma durumu yaşayan herkes panik halini yaşarlar ve ne yapacaklarını bilemez haline gelirler. Bu kapsamda 'Dolandırılma durumunda ne yapılır, nereye şikayet edilir?' sorusuna yanıt aramaya başlarlar. İşte, dolandırılma sonrasında yapılacak işlemler..

Özellikle son zamanlarda sosyal medya sitelerinde dolandırılma vakaları artış göstermiştir. İnternetin gelişmesine bağlı olarak artan dolandırılma vakalarına karşılık olarak siber ve bilişim suçları bu konuda çalışmalarını devam ettirmektedir.

İnternet üzerinden ikinci el cihaz veya araba dolandırıcılarının yanı sıra kartı dolandırıcılığı veya eşya dolandırıcılığı da mevcuttur. Bu işlemleri yapan dolandırıcılar, talep eden kişinin parasını aldıktan sonra kayıplara karışıyorlar ve mümkün derecede izlerini kaybettiriyorlar.

Özellikle Instagram hesaplarında 'şu yatırımla bu kadar para kazan' şeklinde ifadeler yer alırken SMS yoluyla 'adın kara listede, teröristlerle iş birliği yaptığın için şu kara para yatır adını temizleyelim' diye mesajları atıldığı da görülüyor. Konuya hakim olmayan bilinçsiz vatandaşlar bu mesajlara kanarak çok rahat dolandırılabiliyorlar. Peki, durum farkına varılınca da yani dolandırıldığınızı anladığınızda ne yapmanı gerekiyor? İşte yanıtı..

Dolandırılma durumunda ne yapılır, nereye şikayet edilir

Dolandırılma durumunda ne yapılır, nereye şikayet edilir?

Türkiye'de özellikle son zamanlarda meydana gelen bu tarz dolandırma vakaları özellikle sosyal medya hesaplarında olmaları bilişim hukuku zorlasa da her geçen yıl daha da geliştiği görülüyor. Dolandırıcılıkla ilgili TCK’da yer alan 157. madde gereği hileli yollardan başkalarını aldatarak kandıran kişiler 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırken aynı zamanda 5.000 TL'de adli para cezasına çarptırılırlar.

Yasa kapsamında en fazla 5 yıl şeklinde görülen hapis cezası işlenmiş olan suça ve dolandırma oranına göre artış yaşayabilir.

İnternetten dolandırılma yaşayanlar, mutlaka bu durumu bilişim suçlarına iletmelidirler. Dileyen bu şikayeti telefonla dileyen de internet sitelerine başvuru yaparak gerçekleştirebilirler.

Böyle bir şikayet yapamayan kişiler, kendilerine en yakın plise karakoluna giderek şikayette de bulabilirler. Adliyeye giderek suç duyurusunda bulunulması halinde ise şikayet süreci hızlandırılabilir ve dolandırıcılara daha kısa yoldan ulaşılabilir.

Burada en önemli husus, dolandırılan kişinin elinde mutlak derecede dolandırıldığına dair bir kanıtın veya belgenin olmasıdır. Aksi durumda kavuşturmaya yer olmadığı kanaat getirilir ve delil yetersizliğinden dolayı yapılan şikayet düşebilir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN