E-Nabız covid ve PCR test sonucu sorgulama nasıl yapılır? E-Nabız covid ve PCR test sorgulama işlemi 2022

E-Nabız covid ve PCR test sonucu sorgulama nasıl yapılır? E-Nabız covid ve PCR test sorgulama işlemi 2022

Pandeminin baş göstermesiyle beraber PCR testleri de hayatımızın bir parçası oldu. Türkiye'de PCR testi olanlar PCR testlerinin sonuçlarını nereden öğreneceklerini araştırıyorlar. İşte detaylar...

Salgın hastalıklarda hastalığa sahip olup olmadığınızı daha doğrusu virüs taşıyıp taşımadığınız belli testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Covid'in orta çıkışından itibaren de pcr testleri hayatımızın bir parçası oldu. Peki bu testler nedir ve olduktan sonra nerelerden sonuçları öğrenebiliriz?

Covid ve PCR testi nedir?

Covid Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan daha sonra dünyaya yayılan bulaşıcı bir hastalıktır ve Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığı pandemi olarak açıklamıştır. PCR testleri ise Covid taşıyıp taşımadığınızı ortaya çıkaran testlerdir. Bu testler izin verilen sağlık kurumları tarafından yapılmaktadır. Testler ağzı içinden burundan sürüntü alınarak yapılmaktadır ve bu sürüntüler laboratuvar ortamında incelenip sonuç test yaptıran kişiye bildirilmektedir.

Nasıl öğrenilir?

PCR testleri e-nabız uygulaması aracılığıyla açıklanmaktadır. E-nabız kişisel sağlık bilgilerinizin ve randevularınızın da yer aldığı geniş kapsamlı bir uygulamadır. Buradan PCR testinizin sonucu da yayınlanmaktadır.

E-nabız uygulamasına ve sistemine erişim

Siteme giriş yapılabilmesi için şifre ve kimlik numarası talep edilmektedir. Bunun haricinde e-Devlet şifrenizle de e-nabız sistemine girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-nabız PCR testi sorgulama kısmına giriş

E-nabız sistemine kendinize ait şifre ve kimlik bilgilerinizle yada e-Devlet aracılığıyla girdikten sonra sol taraftaki kutucuklarda bulunan "TAHLİLLERİM" kısmından sorgulama yapabilirsiniz. Tahlillerim kısmına giriş yapıldığında sağ üst bölümde “Covid-19 Test Sonucu” seçeneği karşınıza çıkacaktır. Bu kısam tıkladıktan sonra sonuçlar sizlere tarihsel sıraya göre verilecektir.

Çocuklar için PCR testi sonucu sorgulama

E-nabız'da ebeveynlerin çocukları içinde ayrı bir sayfa yer almaktadır. E-nabız ana sayfasına girdikten sonra sağ üstte yer alan "ÇOCUKLARIM" kısmından çocuğunuzu seçerek onun da tahlil sonuçlarını sorgulayabilirsiniz.

E-nabız dışında sonuç öğrenilebilir mi?

E-nabız uygulaması dışında bir de "Hayat Eve Sığar" uygulaması aracılığıyla PCR testi sonucu öğrenmek mümkündür. Hayat Ev Sığar uygulamasına girdikten sonra sağlık durumu bölümünde eğer "Riskli" ibaresi varsa bu sizin Covid 19 testinizin pozitif olduğunu işaret edecektir.

PCR testi pozitif ne demek?

PCR testi pozitif sonucu sizin Covid 19 olduğunuz anlamına gelecektir ve Türkiye'de şuanda Covid 19 vakaları 7 gün karantinada kalmak mecburiyetindedir. Karantina evden çıkamayacağınız anlamına gelir.

PCR testi negatif ne anlama gelir?

Negatif bir sonuç sizin Covid 19 olmadığınızı göstermektedir Eğer test sonucunuz negatif ama siz hasta hissediyorsanız bu sizin başka bir hastalığa yakalandığınızı gösterecektir.

PCR testi ne zaman açıklanır?

PCR testleri ortalama olarak en geç 24 saat içerisinde açıklanmaktadır. Bu süre içinde sonuç e-nabız sistemine eklenecektir. Telefonunuza da covid 19 olduğunuza dair bir mesaj alacaksınız.

PCR test sonuç çıktısı alma

E-nabız covid PCR testi sorgulama ekranından “PDF(Türkçe) kısmında test sonucunuzu indirebilirsiniz. Daha sonra indirdiğiniz belgenin çıktısını alıp test sonucu isteyen herhangi bir kuruma bu belge ibraz edilebilecektir.

Başkasına ait PCR testi sonucu öğrenilebilir mi?

Böyle bir şey mümkün değildir. Sizin dışınızda ancak vasisi olduğunuz bir kişinin test sonucu öğrenilebilir.

E-nabız'da yer alan başka işlemler

Randevu alma, randevu iptali, tahlil görüntüleme vb. bir çok işlem e-nabız aracılığıyla yapılabilmektedir. Aynı zamanda Covid 19 aşısı için randevunuzu da buradan alabilirsiniz

Covid 19 aşı randevusu alma

Covid 19 aşı randevusu alma işlemi için aşı sorgulama ekranının üst kısmında yer alan “Aile hekiminden randevu al” ya da “Hastaneden randevu al” seçeneği ile yapabilirsiniz. Bu işlemleri yapmanız halinde sistem sizi MHRS ekranına yönlendirecektir. Bu erkan aracılığıyla isterseniz aile hekiminizden isterseniz herhangi bir hastaneden aşı randevusu alabilirsiniz.

Aşı kartı oluşturma

Aşı olduktan sonra bir de aşı kartı oluşturma durumu ortaya çıkmaktadır. Aşı kartınızı da e-nabız aracılığıyla kolayca halledebilirsiniz fakat bu kartı sadece en az 2 doz aşı olmuş kişiler alabilmektedir.

Randevu alma

Yukarıda söylediğimiz gibi e-nabız üzerinden normal hastane randevuları da alınabilmektedir. Sol bölmede yer alan takvim kısmından Randevu Al” seçeneğine tıkladığınızda sistem sizi MHRS ekranına yönlendirecektir. Buradan istediğiniz hastane ve doktoru seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. e-nabız sisteminden geçmiş randevularınızı da görüntüleyebilirsiniz.

Geçirilen hastalıkları görme

E-nabız sistemi kişiye daha önce geçirmiş olduğu hastalıkları da göstermektedir. E-nabız sisteminde önceki hastane ziyaretlerinizde bulunan hastalık teşhisleri size sunulacaktır.

Çocuklar için aşı takvimi oluşturma

Nasıl ki e-nabız üzerinden çocuklarınızın da hastalıklarına erişim hakkınız varsa onlar için aşı takvimi de oluşturabilirsiniz. Çocuklarınızın eğitim gördüğü kurumlar tarafından istenilen aşı bilgilerini e-nabız aşı takvimiyle onlara ibraz edebilirsiniz.

Reçete görüntüleme

Doktordan aldığınız reçetede yazan numarayı kaybetmeniz ya da internetten numarayı kontrol etmek istemeniz halinde e-nabız size bu konuda da yardımcı olacaktır. Reçete görüntüleme kısmından bu numaraya ulaşabilirsiniz.

Acil durum notları ekleme

E-nabız sistemi üzerinden yapabileceğiniz işlemlerden bir diğeri de acil durum notu ekleme hakkıdır. Bu notları eklerseniz acil durumlarda hastaneye kaldırılırken ihtiyaç duyulan bilgilere kolayca erişilir.

Radyolojik görüntülere ulaşma

E-nabız o kadar geniş bilgiler sunmaktadır ki kendi röntgen filmlerinize dahi bu uygulama sayesinde bakabilirsiniz. Bu görüntüler sayesinde başka hekimlere de bu görüntüleri verip onlarında değerlendirmesini alabilirsiniz...

Hasta ve hasta yakını bilgilendirme

E-nabız sisteminden hem size hem de yakınlarınıza ait bilgiler bulunmaktadır. Bu işlemi acil durumlarda aranacak kişi olarak sizin isminizi veren yakınlarınız için yapabilirsiniz. Hastanın yoğun bakım, ventilasyon durumu, yoğun bakım tipi ve diyaliz cihazına bağlanma durumu gibi detaylar bu kısımda verilecektir. Böylece yakınınızın sağlık durumunu izleyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN