SRC belgesi nedir, kimlere verilir? SRC belgesi olmadan araç kullanılır mı? SRC’siz araç kullanma cezaları

SRC belgesi nedir, kimlere verilir? SRC belgesi olmadan araç kullanılır mı? SRC’siz araç kullanma cezaları

SRC belgesi olmadan araç kullanma cezaları merak ediliyor. SRC belgesi bulunmayan kişiler için verilen cezaları sizler için araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Karayollarında yük ve yolcu taşıyan araçların şoförleri SRC belgesi almak zorundadır. Başka bir kişi adına yük ya da yolcu taşıyan şoförlerin bu belgeyi alması gerekmektedir. Yük kamyonları, tır ya da kamyonetlerin bu belgeyi alması gerekir. 5 farklı çeşit SRC belgesi bulunmaktadır. Bu belgeler yurtiçi, yurtdışı ve uluslararası statüye göre kendi arasında ayrılır. Yolda çevirme ya da tonaj kontrolü yapıldığında sürücülerin SRC belgesinin olmadığı tespit edilirse cezai işlem uygulanır. SRC belgesi bulunmayan kişiler için verilen cezaları sizler için araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

SRC BELGESİ OLMADAN ARAÇ KULLANMA CEZASI NEDİR?

4925 numaralı Karayolu Taşıma yasasına göre taşıma yapan araç sürücülerini SRC belgesini bulunması gerekir. Eskiden SRC belgesi almak için 1 ay beklenirken e-devlet sisteminin hayatımıza girmesiyle 5 dakikada halledilen bir işlem haline geldi.

SRC belgesi bulunmayan şoförler 4925 numaralı karayolları taşıma yasasının 26. L1 maddesi ve L2 maddesi kapsamında para cezasına çarptırılır. L1 maddesine göre 250 TL olarak verilen bu cezanın yanında araç sahibine de 5000 TL idari para cezası verilir.

SRC belgesi

Bütün ticari ve yolcu araçları kullanan şoförlerin SRC belgesi olmak zorundadır. SRC belgesinin yanında taşıma zorunluluğu olmasa da sorgulama yapan görevliler tarafından sistemde görülmesi gerekir. Ancak her duruma karşı belgenin yanınızda olması gerekir. Yük ve yolcu araçlarının boş olması durumunda ise SRC belgesi istenmez. SRC belgenin olma zorunluluğu ayrıca ruhsatta bulunan “hususi” yazısına da bağlıdır.

Ancak şoförlerin kendi araçlarını kullanarak yük ve yolcu taşıma işlemi yapması durumunda K2 veya D3 tarzında olan yetki belgesinin bulunması yeterlidir. Ancak SRC belgesi bulunma zorunluluğu olan sürücülerin belgesinin olmaması durumunda yüklü miktarda para cezası verilir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN