Tapuda zorunlu dönem başlıyor! Bunu yapmayanın tapusu elden gidecek!

Tapuda zorunlu dönem başlıyor! Bunu yapmayanın tapusu elden gidecek!

Ev veya arazi alım satım işlemleri için yeni bir düzenleme getirildi. 2023 yılı programları arasında yer alan yeni düzenleme ile tapuda ekspertiz süreci devreye giriyor. Cumhurbaşkanlığı konu hakkında bir düzenleme yayınladı. Ev veya arazi satmak isteyenler için konut bedeli ekspertiz tarafından belirlenecek. İşte konu hakkındaki tüm detaylar….

Yapılan yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul alım satım işlemleri için ekspertiz sistemi devreye giriyor. Fiyat belirleme işlemleri artık ekspertiz tarafından yapılacak. Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı programında yer alan konu kapsamında gayrimenkul alacakları ilgilendiren önemli açıklamalar yapıldı. Yeni yasa sayesinde ekspertiz zorunluluğu ile alım satım işlemleri daha şeffaf bir hale gelecek. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, CNN Türk'e konuştu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar….

YENİ DÖNEM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Arazi ya da ev satın almak isteyen vatandaşlar için yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni düzenlemenin şu anda bir planlama aşamasında olduğunu belirterek mevzuat üzerinde çalışılmaya başlandığını aktardı.

Tapuda ekspertiz

EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU DEVREDE

Yeni sistem kapsamında SPK lisanslı değerleme şirketi, ekspertiz rapor düzenlemesi yapacak. Bu düzenleme ile birlikte ekspertiz raporu tapuyu beyan edilerek satış için gerekli olan temel rakam rapor ile belli olacak. Belirlenen rakamın altında değer beyan edilemeyecek.

TAPU HARÇLARI NASIL ETKİLENECEK? GELİR VERGİSİ ARTACAK MI?

Gayrimenkul için belirlenen değerim 5 milyon TL olması durumunda bunun üzerinde bir tapu harcı ödemesi yapılacak. 1 milyon ve 5 milyon arasındaki 4 milyonluk fark ise gelir vergisine esas değer olarak Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilecektir. Yapılan düzenleme kapsamında Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda amacın vergi kaybını önlemek olduğu belirtildi. Bu yöntem ile daha şeffaf bir satış yapılmış olacak.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN