Bilgisayar oyunlarına ilk kez başlamak

Bu hafta bir okurumun isteğini yanıtlayarak, bilgisayar oyunlarına giriş niteliğinde bir yazıyla huzurlarınızdayım.

Bu hobiye başlamayı düşünüyorsanız karşınızdaki gizemli orman patikasında hangi çatallar var, bunları hızlıca aydınlatmaya çalışacağım.

İlk temel soru: TV karşısında ayağınızı uzatıp, elinizde gamepad, yanı başınızda Antep fıstıklı çikolata -veya sevdiğiniz atıştırmalığınız- olsun mu istiyorsunuz, yoksa PC (kişisel bilgisayar) karşısında sandalyede oturmak mı?

***

Eğer bir kişisel bilgisayarda oyun oynayacaksanız, bilgisayar donanımından az buçuk anlamanız ya da anlayan birinin yardımı lazım olacaktır.

En azından satın aldığınız oyunun nasıl bir donanım gerektirdiğini okuduğunuzda anlamanız paranızın boşa gitmemesi için elzemdir. Piyasadaki her oyun çalışsın diyorsanız yeni bilgisayarınız en az 6 bin TL gibi bir rakama mal olacaktır.

***

Hayatında ilk kez oyun oynayacak biri için tavsiye edilesi bir seçenek değil açıkçası.

***

Oyun konsollarına gelirsek; doğu cephesindeki iki dev, Sony Playstation ve Nintendo Switch konsollarını arzulamamak için pek bir sebep yok. Herhangi bir HD televizyona bağlarsınız konsolunuzu, beğenip aldığınız her oyunun çalışacağını bilirsiniz.

Batı cephesinde Microsoft’un Xbox One isimli cihazı var, ancak ben oyun yelpazesini hayli dar buldum.

Hangi konsolu alacağınıza karar vermek için Google’dan bu konsolların oyun listelerine göz gezdirip, fragmanlarına bakmak en pratik yöntem. Çünkü benim bayıldığım bir oyun size pekâlâ hiçbir şey ifade etmeyebilir.

***

Ben oyunlarımı kişisel bilgisayarımda oynuyorum. Şu ana kadarki yazılarımda bahsettiğim herhangi bir oyun ilginizi çektiyse PC, Xbox One, ya da Playstation almanız gerekecek, çünkü henüz Nintendo Switch alacak param yok. Bu yüzden Super Mario Odyssey, Breath of the Wild gibi başyapıtları oynayamadım. Belki bir gün nasip olur.

***

Size bir tüyo vereyim, 8 ay içinde yeni nesil oyun konsolları çıkacağı için üç cihazda da fiyatlar ciddi bir düşüş yaşayacaktır. Şu an koronavirüs salgınının teknolojik cihaz tedarik zincirine vurduğu darbe de bilgisayar donanımı fiyatlarını tırmandırıyor.

Eğer aceleniz yoksa konsolunuzu seneye almakta yarar var. Ancak şimdi içinizden şöyle diyebilirsiniz: “Ertuğrul zaten ortalık karışık diye eve kapandık, asıl şimdi oyun konsolu lazım.” Yerden göğe kadar haklısınız, o zaman hemen herhangi bir teknoloji mağazasının yolunu tutabilirsiniz. Bu cihazlar iyi bir oyun bilgisayarının aşağı yukarı yarısı fiyatında.

Muhtemelen oyun oynamak için kullanacağınız gamepad buna benzer bir şey olacak.

***

İkinci tüyo kişisel bilgisayarında oyun oynamak isteyenler için. İnternetten oyun satan online dükkanlar arasında rekabet bu sene müthiş hızlandı. Bu yüzden Steam ile birlikte Epic Games Store mağazasını da haftada bir gezmenizi öneririm.

Neredeyse her hafta sonu bedava birkaç oyun dağıtıyorlar. Gerçekten burada birçok Cumartesi veya Pazar akşamınızı sıfır TL’ye kapatmanız işten bile değil.

**

Ben oyunlarımı genelde bu iki pazardan alıyorum. İlginizi çeken oyunları takip listenize alırsanız indirim olduğunda size uyarı da geliyor, bazen özel günlerde bedava bile veriyorlar. Buna güncel bir örnek, Nisan 2019’da Notre Dame Katedrali yandığında, bu yapının önemli bir yer aldığı tarihi macera oyunu Assassin’s Creed: Unity’nin bedava dağıtılmasıydı.

Oyunun Fransız yapımcısı, restorasyon çalışmaları için 500.000 avro destek de sağladı, ki Assassin’s Creed pek sevmememe rağmen, bence takdire şayan bir jestti.

***

Son olarak şunu belirtmekte yarar görüyorum: PC ve Xbox One için online mağazalardan aldığınız oyunları 2 saate kadar oynayıp, iade edip, paranızı geri alabilirsiniz. Bir oyunu beğenmediyseniz, ya da oyun çok fazla İngilizce diyalog veya metin takip etmenizi gerektiriyorsa, bu sayede paranız çöpe gitmemiş olur.

Playstation, oyunun bozuk olması ihtimali dışında iade kabul etmediğini söylüyor, ki kanımca tek dezavantajı bu.

İnşallah bu büyüleyici hobiye yelken açmayı düşünen bir vatandaşımıza böylelikle hayrım dokunur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.