Istakoz davasının şifreleri

AK Parti, ıstakoz davasıyla çalkalanıyor. Seçim yenilgisinin sorumluluğunu birbirine yıkanlar, kılıçları çekti. Aralarında bir iç hesaplaşma patlamış gibi.

Davanın garibanları ise hayretle izliyor. Dava nasıl Maldivler’de tatile, Monaco’da yenen ıstakoza geldi? Bu davada halkın yeri nedir, kim kimdir; hangi taraf, neyi temsil ediyor?

Istakoz kavgasının nereden çıktığını anlamaya çalışanlar için minik bir sözlük hazırladım.

Gayret benden, başarı Allah’tan; şaşkınlığın giderilmesine inşallah bir nebze katkım olursa kendimi bahtiyar sayarım.

Buyursunlar...

ISTAKOZCULAR İKİYE AYRILIR

Tatlı su ıstakozuyla başlamakta umulur ki hayır var.

Şimdi efendim; Doğu Akdeniz kıyılarına yerleşen Avrupalı Frenkler, Levanten tabir olunur. Onlara özenen Müslüman yerli halka ise tatlı su Frengi, derler.

Istakozların da tatlı su cinsi vardır, kerevit.

Şahsen bu fakir; buldu mu, tatlı su ıstakozunu yeğler. Lâkin pandomim, Monaco’da yenen ıstakozun cinsinden koparılmış değil.

Yine de tarafları, Monaco ıstakozcularıyla tatlı su ıstakozcuları diye ikiye ayırmak uygun düşebilir.

DAVANIN KAZANANLARI KAÇ KISIMDIR?

Istakoz davası güdenler, genel olarak davanın kazananları kümesi altında toplanıyor.

Davanın kazananları kümesi de kendi içinde üç kısımdır.

Bir, davanın yeniyetmeleri. Bunlar, tatlı su ıstakozcusu olarak arz-ı endam ediyor.

İki, davanın transferleri. Daha ziyade Monaco ıstakozcusu yönüyle karşımıza çıkanlar.

Ve üç, davanın gediklileri. AK Parti’nin eskileri bunlar da. Istakoz kavgasında taraf tutmuyor, sessizce seyrederek geçip gitmesini, tehlikenin kendilerinden uzaklaşmasını bekliyorlar. Şimşekleri üzerlerine çekip okka altına mı gitsinler! Topun ağzına yaklaşmıyorlar, gemisini yüzdüren kaptan kadar deneyimliler.

SEÇİM YENİLGİSİNE GÜNAH KEÇİSİ ARANIYOR

Çingara dönersek; kim haklı, kim haksız?

Davanın yeniyetmeleri, mekânın sahibi gibi racon kesiyor. Yenilginin bütün suçunu, davanın transferlerine yıkıyorlar. Çünkü görgüsüzce ıstakoz tabağı, Maldivler tatili paylaşıyorlarmış.

Oysa ıstakozla tatile gelene dek ne dudak uçuklatan kol saatleri, ne lüks cipler, atkıdan ayakkabıya kadar üst baştan akan ne servetler var...

Davanın yeniyetmeleri, kendilerine doğuştan hak görüyor herhalde. Babadan lort beyzâde pozlarındalar.

Kendilerine bakmadan davanın transferlerine yükleniyorlar bir de. Istakoz, tatil paylaşmak gösteriş budalalığıymış, sonradan görmelik.

SORUN GÖSTERİŞÇİLERİN UTANMAZLIĞI MI?

Teşhirciliğin eş anlamlısı, ut açıcılığı. Ut, utanma sözcüğünden geliyor. Utanması kalmamış manasına.

Şu halde Monaco’dan ıstakoz, Maldivler’den tatil fotoğrafı paylaşırsanız utanmazlık da, takıp takıştırdığınız servetleri göze sokmak değil mi?

Hayır, sadece davanın transferleri, zenginleşmelerini sergilerse sorun.

Davanın yeniyetmeleri, halkın çocuğu. Halkın partisinde halkçılık davası güttüklerinden onlar gösteriş yapınca ülkenin gücünü, halkın büyüklüğünü gösteriyor.

Halk için yaşıyorsanız itibardan tasarruf olmaz. Istakoz yemeleri de Maldivler’de tatil de analarının ak sütü gibi helâl bunlara.

Davaya sonradan transfer olanlar da yiyebilir, içebilir, zenginleşebilir ama gösteremezler, çok batıyor. Sanki onlar, şatafatlarını paylaşmayınca AK Parti’nin halktan kopuşu bitecek.

SİYASETTEN ZENGİNLEŞMELER SAKLANIRSA SORUN BİTER Mİ?

Sorun şatafatta, Sancaktepe gibi bir ilçe belediyesinde bile kurulan makam saltanatında değil de teşhir edilmesinde âdeta. Oraya indirgeniyor.

Milletin cebinden har vurup harman savuranlar halledilmiş de sıra, kendi cebinden yiyenlere gelmiş; yoksullukla yolsuzluk gibi dertler kalmamış sanırsınız.

Siyaseti haksız kazanç ve zenginleşme kapısı olmaktan çıkarmaya gelmişlerdi. 22 yıl sonra tutuştukları ise ıstakoz ve Maldivler kavgası. Fakat siyasetten zenginleşmenin, haksız kazancın lâfını dahi etmiyorlar artık.

Hadi yolsuzluğu geçtik, yolsuzllukla mücadeleye ne oldu, o da mı unutuldu!

HALKI UZAYA KENDİNİZİ MALDİVLER’E IŞINLARSANIZ

Yahu, sadece 2023 hedefleri başarılsa, kişi başına 25 bin dolar milli gelir düşse... Maldivler’de tatil mi batardı millete, orta halli herkes giderdi. Monaco’da ıstakoz mu rahatsız ederdi, orta halli herkes yiyebilirdi. Sadece kodamanlar değil. Hem iktidar seçkinleri de saklamak zorunda kalmazdı.

Istakozu halktan gizli yer, Maldivler’e çaktırmadan belki gidersiniz de orta sınıfın yok oluşunu nasıl saklayacaksınız?

Çözülecek sanırsınız ama hayır, davanın kazananları, enselerinin nasıl kalınlaştığını göstermezse halktan kopuş sorunu çözülmez. Sandıktan yanlış ders çıkarmış olursunuz, o kadar.

ALINACAK DERSE GELİNCE

Halka ıstakoz yedirmek için oy alıp kendiniz yer, halka Maldivler’de tatil yaptırmak için oy isteyip kendiniz gider, halkı zenginleştirme vaadiyle gelip kendinizi zenginleştirirseniz seçim yenilgisinin sorumlusunu kendinizden başka yerde aramayın.

YORUMLAR (104)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
104 Yorum