Okul ve ebeveyn mağduru öğrenciler

Geçtiğimiz haftalarda MEB 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için örnek sorular yayınladı. Örnek sorulara baktığımızda okuduğunu anlama ağırlıklı sorular. Faydasız bilgiden arındırılmış kavrama yoğunluklu sorular.

Sorular ile ilgili düşüncelerimi geçen haftaki yazılarımda anlattığım için kısa tutuyorum.

Sorular yoğun bilgi gerektirmemesine rağmen çocuklar çözmekte yetersiz kaldılar.

Öğrencilerin bu haline üzülmekle beraber bu çocukların doğru bir aile ve ortamı içinde yetiştirilmemesine bağlıyorum.

Çocuklar aile ve okul mağduru.

Okulların ve ailelerin çocuklara doğru davranış, düşünce , öz disiplin, duygu yönetimi vermemelerinden dolayı çocuklar metinleri ya yanlış okuyor ya okuduğunu anlamıyor ya da metnin ortasında ne okuduğunu unutuyor. Okuduğunu anlamakta zorlandığı gibi anlama konusunda da zihnini zorlayıp yoğunlaşamıyor. Dikkatleri bir mesaj okumalık kadar kısa süreli.

Dikkat dağınıklığı hastalığına yakalanmayan öğrenci sayısı da parmakla gösterilecek kadar az.
Sayısal işlemlerde dört işlemi yapmakta zorlandıkları gibi basit işlem hatalarından sonuca gidemiyorlar.

Yarım saatte bitirilmesi gereken sorular bir saati bulmasına rağmen bitmiyor. Bitiren çocuklarda da doğur sonuçlara ulaşamıyor.

Çocukların acı çeken halini çocukları gözlemleyerek gördüm, görüyorum.

Okulları başarı dini mabedi olarak gören ailelerin ve kendini böyle pazarlayan okulların mağduru günümüz öğrencileri.

MEB her yıl üniversite ve liselere giriş için sınav yapıp bu durumu yıllardır görüyor. Hatta MEB geçen yıl bazı ara sınıflara eğitimin durum tespiti için sınav yapıp sonuçlarını açıkladı.

Aynı sorunları o sınav sonuçları da teyid etti.

Buna rağmen MEB seyretme dışında bir müdahalede bulunmuyor.

Öğretmenler “Müfredat kuşa döndü.” şikayetlerini dile getirip yeni müfredatın gereklerine göre kendini güncelleme ihtiyacı duymuyorlar.

Çocuklar da ailelerin ve okulun sorumluluk vermeyip ilgilenmemesini fırsat bilip akranlarıyla vakit geçirip oynamak yerine ekranı tercih ediyor. Ekranın gönüllü bağımlıları haline geldiler.

Sorun MEB tarafından da defalarca tespit edilip sonuçları kamuoyu tarafından paylaşılmasına rağmen çözüm için adım atılmadı.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum