İYİ Parti ne yapacak?

Siyasi arenada en önemli gündem maddesi, Altılı Masa adayının kim olacağı. Adayın 13 Şubat tarihinde ilan edileceği açıklandı. Bu tarihe kadar, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, diğer parti genel başkanlarıyla görüşüp bu konuda bir yol almaya çalışacak.

Dengeler belli…

CHP Kılıçdaroğlu’nun adaylığını üstü kapalı bir şekilde ilan etmiş bulunuyor. Demokrat Parti ve Saadet Partisi göründüğü kadarıyla Kılıçdaroğlu’nun adaylığını önemsiyor ve istiyor. DEVA ve Gelecek Partisi henüz renk belli etmeseler de bile CHP Genel Başkanı’nın adaylığı konusunda sorun çıkarmayacak siyasi partiler. Geriye, malum, İYİ Parti kalıyor.

Bu siyasi parti üstü kapalı olarak ve çeşitli vesilelerle Kılıçdaroğlu’na, “seçimleri kazanacak kadar güçlü bir isim olmadığı” gerekçesiyle itirazını açığa vurdu. Bu itiraz, HDP konusunda olduğu gibi altılı masa için bloke edici bir rol oynuyor.

Bu blokaj aşılabilir mi veya İYİ Parti’nin muhtemel rotası ne olabilir?

Asıl soru bu…

Akıl yürütelim…

İYİ Parti aday olarak iki isim üzerinde duruyor. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş.

Bu tercihlerinin iki nedeni var. Bir taraftan bu iki ismin Erdoğan’ı yenebilecek bir popülariteye sahip olduğunu düşünüyorlar. Diğer taraftan kendi yararları açısından CHP Genel başkanı yerine, ana muhalefet partisini tam temsil etmeyen ve üzerinde etkili olabilecekleri bir cumhurbaşkanını tercih ediyorlar.

Görünen o ki ,bu istikamette yol almak istiyorlar, ancak yolun durumu nasıl?

Üzerinde yasak tehdidi olan İmamoğlu’nun adaylığı ipleri tümüyle Erdoğan’ın eline bırakmak demek. İYİ Parti’nin bu yönde bir isteği olursa, bunu, diğer partilerin her şeyden önce bu gerekçeyle reddedeceği açık.

Mansur Yavaş isminin önünde de pek çok engel var. Bir kere, Yavaş, İmamoğlu gibi CHP’li bir belediye başkanı. Onu partisinin genel başkanına rağmen ve bu genel başkana alternatif olarak öne sürmek CHP’nin kabul edebileceği bir durum olmayacaktır. Dahası Yavaş aday olduğu takdirde birinci veya ikinci turda ortak adaya gelmesi istenen ve beklenen HDP oylarının bölüneceği de muhakkaktır…

Akşener, bu isimler dışında bir aday önerebilir mi?

Mümkün ama gerçekçi değil.

Siyaset dışından ya da marjındaki bir isme gitmek, yeni bir “Ekmeleddin İhsanoğlu deneyimi” olur ve muhalif seçmeni hayal kırıklığına iter.

Velhasıl, Akşener’in izlemek istediği yol gerçekten buysa, bu yol pek açık görünmüyor.

Bu veriler dahilinde İYİ Parti’nin önündeki iki seçenek var.

İlki, kerhen de olsa doğruyu yapmak ve iyi bir milletvekili listeleri pazarlığı sonrası, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına onay vermek…

İkincisi, Kılıçdaroğlu’na itirazı sürdürmek ve masayı dağıtmadan çoklu aday önerisinde bulunmak, yani ayrı bir aday çıkarmak. Böyle bir tercih, kimileri tersini düşünecek olsa da, tabanı henüz oturmamış İYİ Parti seçmenini bölebilir ve her türlü bölünme tartışmasız Erdoğan’ın lehine olur.

Akşener ve İYİ Parti’nin önünde kritik bir tercih anı var.

Umarız 2018’de olduğu gibi, olmayan bir gücü varsayarak hareket etmezler. Parti çıkarı ile demokratik fayda arasında ikinciyi tercih ederler.

Peki neden Kılıçdaroğlu?

Önümüzdeki yazıya…

YORUMLAR (100)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
100 Yorum