Anıtkabir yazısı

Yolunuz bir gün Ankara’ya düşerse Anıtkabir’e mutlaka uğrayın. Bu arkadaşınız da Anıtkabir’i gezdi, gördü ve izlenimlerini sizin için yazdı.

Anıtkabir, Türk mimarisi hakkında bir şey bilmeden ahkâm kesenlerin hakkında fikir beyan ettikleri mekân. Gelin birlikte turlayalım. Yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve 150 bin ton ağırlığında. İki kapısı var, girişte para almıyorlar. Bir de resmi ve sivil giysili çok sayıda asker güvenlik için görevlendirilmiş. Hepsi pırıl pırıl ve belli bir vücut yapısındaki insanlar.

YAKIŞIKLI ASLAN HEYKELLERİ

Aslanlı Yol’dayız şimdi. 262 metre uzunluğundaki yolun her iki yanında 24 adet aslan heykeli var. Aslanlar yatar pozisyonda, ulusun barışseverliği sembolize edilmiş. Aslanlı Yol’da taşların arasında, beşer santim uzunluğunda ekili çimler için boşluklar bırakılmış. Aslanlı Yol’da yürürken, başınızı öne eğmek, yola dikkat etmek zorundasınız. Böylece yol üzerinde yürüyenlerin görüntüsü, başları önde, keder içinde yürüyen insanlar.

ORDULAR, İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ

Sonra Başkomutanlık Meydan Muharebeleri kabartmasını göreceksiniz. Solda yer alan köylü kadın, bir oğlan çocuğu ve bir at. Ve Atatürk bir elini uzatmış “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” diye bağırıyor. Sırada Müdafaa-i Hukuk Kulesi ve içinde Atatürk’le ilgili hediyelik eşyaların satıldığı bir bölüm var. Mutlaka ziyaret edin, fiyatlar uygun.

Kuleden çıktık ve mozolenin bulunduğu anıt bölümdeyiz artık. Sağ ve sol yanlarda nöbet tutan ve aslan heykelleri kadar yakışıklı asker nöbetçileri göreceksiniz. Ve 72×52×17 metre boyutlarındaki mozoleye geldik. Büyücek bir salon, tam karşıda lahit. Lahit tek parça kırmızı mermerden yapılmış. 40 ton ağırlığında. Kısa bir saygı duruşu.

Bir de meşhur Anıtkabir defteri var ve deftere yazı yazan ünlülerin yazıları. Türkan Şoray’dan Ricky Martin’e, Barrack Hussein Obama’dan Aziz Yıldırım’a, Tayyip Erdoğan’a kadar kimler yok ki defterde.

Mutlu pazarlar.

YORUMLAR (51)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
51 Yorum