Herkes modernizme iman etmişse!

Modern insan çepeçevre kuşatılmış durumda. Hangimiz modern dünyanın bize dayattığı şeyler karşısında direnç gösterebiliyor? Bir muhafazakâr bir sosyal demokrattan, bir modernist bir gelenekçiden, bir liberal bir sosyalistten hangi yaşam biçimiyle ayrılabiliyor günümüzde? 

Modern kapitalist dünyada bir muhafazakârı bir liberalden, bir modernisti bir gelenekçiden hangi yönleriyle ayırt edeceğiz? Günümüzde “Ama şu muhafazakâr, şu sosyal demokrat” diyebileceğimiz bir ölçü kaldı mı elimizde? 

Bu iki insan tipi için “Dünyaya bakış açıları ve hayat tarzları farklı” diyebiliyor muyuz mesela? 

İkisi de ne ezilen/sömürülen vatandaştan bahsediyor, ne de olmazsa olmaz ahlak değerlerinden. Her ikisi de aynı markaların farklı versiyonlarını giyiyor. Markaların dayattığı yaşam biçimine meftunlar. Eğlence anlayışları arasındaki fark onları çılgınca ve sorumsuzca eğlenmekten alıkoymuyor mesela. 

Çılgın tatil planları her ikisi için de geçerli. 

Aynı konforu, aynı hizmeti almak istiyorlar. 

Hayatın nimetlerinden yararlanırken sadece paranın gücüne inanıyorlar. Yedi yıldızlı otellerde ne “kul hakkı” kalıyor ne de “Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir” düsturu… 

İkisi için de vahşi kapitalizm tüm gücüyle dişlilerini çeviriyor. 

İleride Türk siyasi tarihini yazacak olanların karşısında nasıl bir manzara olacak dersiniz? 

Aynı şeyleri savunan, modernizme iman etmiş ama farklı ideolojilerden olduğunu iddia eden adamlar… 

Emeğe, ahlaka, vicdana duyarsız bir güruh… 

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum