Yol

Her insanın içinde garip bir yol hikâyesi vardır. Nereden başlar nereye gider bilinmez. Yolda duraklar var, deliler ve başka yürüyenler var. Başı sabır, sonu umut. Bir yoldur gelir dolanır yüreğimize. Söker içimizdeki dağları. Yol biziz, önümüzde kara elleri çocukların, yürüyoruz. Bir nefestir yol. Günler geceler boyu dolaşır, nice akşamlardan geçer yaslanırız sabahlara. Gönlümüz gök şerbetiyle yunsun diye.

Yol, gönüller gibi gök şerbetiyle güzelleşsin, kolay kılınsın. Hesapsızca saçılsın yollar. Dağlardan geçelim, geniş vadilerden, ovalardan, göklerden…

Yol kurtuluştur; bir kaçma çabası, bir kopuş, bir ürperiştir. Her halin içinde yürümek, halden hale bürünmek, yoldaş olmak gariplerin işidir.

Yoldan korkulmaz. Yolda kelimeler, garipler, gönüller var. Büyük heyecanlar, köyün yalın ayak yürüyen delisi/delileri, gerçek hayatlar var.

Dağların, kelimelerin, gönüllerin ardı yolcuyu bekler. Büyük bir heyecanla, umutla, aşkla tutunursunuz yola. Yol arınmadır. Kalbi onaran, saflaştıran, büyük rüyalara hazırlayan.

İnsan, tek başına yola çıkar, hakikate yol alır, başlı başına bir aleme dönüşür. Işıklara, bin bir renkli dünyalara tebessüm eder, yolda aydınlanır, parıltılı dünyadan sade ve sahici olana yönelir.

Sade ve sahici olan neresidir peki?

***

Bir adamın Arapgir’e doğru yöneldiğini düşünün. Kim var orada? Fethi Gemuhluoğlu. Aşk ve Allah. Muhabbetle baktığımız bir hayat var orada. Herkes New York’a, Londra’ya, Paris’e gitmek isterken bir adam niçin Arapgir’e gitmek ister? Bir dostu bulmak, Hakk’ın rızasına dokunmak için. Konuşmak da şart değil üstelik. Gönülden konuşurcasına bakmak, bir dağa bakıyor, bir çölün sıcaklığında kayboluyor gibi.

Arapgir’e, bir dosta, Fethi Gemuhluoğlu’na yönelen ehlullahtandır. Biri Arapgir’e dostu görmeye giden, öbürü ise “Bizim hüznümüz Allah’adır” diyendir. “Neden büyük ırmaklardan bile heyecanlıydı/Karlı bir gece vakti bir dostu uyandırmak.”

Kalpler buluşmuştur.

Dostlar yürür gider türkülerle; cennete, ebedi olana. Cennete gidecek olanın acelesi yoktur. Ebedi olanın yanında bir an’dır o.

Yol, gariplerin yoludur.

Ne güzeldir yol.

Aşkla yürünen ne güzeldir.

Haftaya Fethi Gemuhluoğlu’nu yazacağım nasipse. Yol kıvamında…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.