Adalet, hukuk, rüşvet konusunda nas ne diyor peki?

İlim Yayma Vakfı’nın ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan üstüne basa basa “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin, bir Müslüman olarak nasslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu!” dedi. (19 Aralık)

Cumhurbaşkanı Erdoğan açık açık “Kuran-ı Kerim’de ayetler faiz konusunda ne diyorsa onu yapacağım” çünkü “Bir Müslüman olarak böyle yapmam lazım” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün iktidara gelmedi, İslam dinini de yeni seçmiş değil.

Yirmi yıldır ülkemizi aralıksız olarak yönetiyor, 2002 yılında iktidarı Müslüman bir siyasetçi olarak devraldı.

Sayın Erdoğan’ın faiz karşıtlığı da klişe söylemle 85 milyon için bir sürpriz değil, doğruya doğru şimdiye kadar faiz konusunda takiyye falan yapmış da değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki tavrını yaklaşımını dünya alem biliyor.

***

Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuran-ı Kerim’de faiz konusundaki hükümleri yeni mi okudu, duydu, öğrendi?

Mesela Sayın Erdoğan 2004 yılında MÜSİAD Genel Kurulu’nda “faizleri kaldırma politikası dünya gerçeğiyle bağdaşmıyor” derken “bir Müslüman olarak” faiz konusundaki hükmün ne olduğunu henüz bilmiyor muydu?

Sayın Erdoğan’ın 18 Nisan 2004 tarihli açıklaması özetle şöyle:

“Yıllarca ‘biz iktidara geldiğimiz gün faizi kaldıracağız’ diyen anlayışlar vardı. Buna aklımız yatıyor muydu? O azman maalesef aldanarak yatıyordu. Ama dünyanın gerçeği bu değildi. Biz de iktidara geldiğimizde bunu gördük. Gerçekleşmeyecek şeyleri söyleyip toplumu boş umutlarla oyalamıyoruz. AK Parti iktidara geldiğine yüzde 69 olan faiz yüzde 23’lere indirmiştir, reel faizi de yüzde 10’lara indirmiştir. Türkiye ekonomisi uzun yıllar hırpalanmış, oradan oraya savrulmuş. Tutanın elinde kalmış. Şimdi bu bedeller ödeniyor. Elimizde sihirli değnek yok. Türkiye ekonomisine ilişkin ayağı yere basan proje ve programlar getirdik, bunları uyguluyoruz.”

***

Sihirli değneklerle, hokus pokuslarla ekonomi düzelir mi, enflasyon, faiz düşer mi?

Düşmez, nitekim AK Parti iktidarı da enkaz olarak devraldığı ekonomiyi rasyonel politikalarla düzlüğe çıkardı. Yüzde 69 olan faiz oranını yüzde 23’lere “talimatla” düşürmedi.

Erdoğan “enflasyon tek haneye inecek, faiz ciddi düşecek” dediği için enflasyon tek haneye inmedi, faiz oranı düşmedi.

Erdoğan demokrasi alanlarını genişlettiği için, antidemokratik uygulamalara son verdiği için, Türkiye’yi adım adım hukuk rayına oturtmaya çalıştığı, antidemokratik ceza kanunlarını evrensel hukuk ilkelerine göre revize ettiği, OHAL’i kaldırdığı, cezaevlerinde işkenceye son verdiği için ekonomi düzeldi, enflasyon canavarı küçüldü. Enflasyon düştüğü için faiz oranı da düştü.

İktisat biliminin kuralları ne diyorsa onları hızlıca uyguladığı için AK Parti iktidarı ilk döneminde ekonomik başarıya imza attı. O dönemde Erdoğan “faiz kötüdür” dediği için faiz oranları düşmedi, öncelikli olarak enflasyonla mücadele etti, enflasyonla mücadelenin neticesi olarak faiz oranları da düştü.

***

Dünyada faizin iyi bir şey olduğunu savunan, faiz severlik yapan bir lider var mı?

Merkel faiz sever bir lider miydi, onun ülkesinde faiz oranı sıfır.

ABD Başkanı Biden faiz sever bir lider mi, faiz oranı 0-0.25.

İngiltere 0.1, İsrail 0.1, Avusturalya 0.1, Singapur 0.07, Norveç 0.25, Çin 3.85, Kanada 0.25, Güney Kore 0.75, Hindistan 4.

Bu ülkelerde faiz oranları neden bu kadar düşük?Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu derece faiz karşıtı olmasına rağmen Türkiye neden dünyada politika faizi en yüksek 10. ülke?

Enflasyon oranında Türkiye dünyada neden 11’nci Avrupa’da ise birinci sırada?

Dış güçler ülkemizi kıskandığı için mi? Küresel emperyal güçler ülkemizin ekonomisine saldırdığı için mi?

***

İyi de 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne tam da bu yüzden geçmedik mi?

Sayın Erdoğan enflasyonla, faizle, dövizle, dış güçlerle mücadele etmek için bütün yetkiyi kendisine istemedi mi?

Bütün yetkileri isterken “Bir Müslüman olarak gereğini yapacağım, ayet, nass ne diyorsa onları hayata geçireceğim mi” dedi?

Bu durumda şu soruları sormak hakkımız: Bir Müslüman olarak faiz konusunda nass orada? Peki adalet konusunda nass ne diyor, hüküm nedir? Bir gecede halkın yoksullaştıran politikalar konusunda nass ne diyor, hüküm nedir? Rüşvet, haksız kazanç konusunda nass ne diyor?

Bir Müslüman olarak adalet, hukuk, insan onuru, işkence, haksız kazanç konusundaki nassları da uygulayacak mısınız? Sonuçta adaletsizlik, hukuksuzluk, haksız kazanç, rüşvet, devlet malını israf da büyük günahlar arasında. Hatta bu başlıkların içinde faiz sıralamada sonda yer alabilir.

Terazinin kefesindeki faiz mi daha büyük günah, halkı açlığa mahkum eden enflasyon mu?

Hangisi?

YORUMLAR (52)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
52 Yorum