Malvinas

Arjantin’in Malvinas’taki sivil ve askeri otoritesi, resmî olarak, 10 Haziran 1829’da tesis edilmişti.

Geçen cuma günü bunun 187’nci yıldönümüydü.

Arjantin hükümeti bu vesile ile bir bildiri yayınlayarak Malvinas üzerindeki egemenlik hakkını hatırlattı.

Biz de bu hatırlatma vesilesi ile Malvinas’a dair iki çift laf edelim.

Malvinas…

İngilizlerin “Falkland Adaları” dediği memleket.

Arjantin’in 1816’da İspanya’yı yenerek kazandığı ve 1823’te İngiltere’nin de resmen tanıdığı bağımsızlığın gereği olarak İspanya’dan Arjantin devletine geçen ve fakat 1833’ten beri İngiliz işgali altında bulunan takım adalarından bahsediyorum.

Tabii ki Arjantinliler’e daha yakın olduğum için ben de “Malvinas” diyorum.

***

Arjantin açıklarındaki bu minik adalar topluluğunda 2-3 bin İngiliz ve 1-2 milyon koyun yaşıyor.

Malvinas’ı 183 senedir işgal altında tutan İngiltere o koyunların etinden, sütünden, yününden gelen paranın derdinde değil tabii.

Oraları elde tutmak için harcadığı sterlinlere koyun yetişmez.

Arjantin Deniz Kuvvetleri 1982’de Malvinas’a çıkıp oradaki birkaç yüz İngiliz askerini esir almış ve adaların işgalden kurtarıldığını ilan etmiş, bunu üzerine “Demir Lady” lakaplı Margaret Thatcher’in başında bulunduğu İngiliz hükümeti “Birleşik Krallık toprakları olan Falkland Adaları’nda düzeni yeniden sağlamak” için bölgeye kocaman bir donanma göndermişti.

Kısa bir savaş oldu.

700’e yakın Arjantin askerinin işgalciler tarafından katledildiği o savaşta Arjantin ordusu saflarında çarpışan “Turcos” (Türk) lakaplı Osmanlı göçmeni ahfadı Müslümanlar da öldü,

Arjantin maalesef yenildi ve Malvinas’ta yeniden “Birleşik Krallık” bayrağı yükseldi.

İngiltere, o gün bugündür Malvinas’ta hatırı sayılır bir ordu bulunduruyor ve dolayısıyla bu adaları elinde tutmak için bütçesinden hatırı sayılır bir pay ayırıyor.

Peki ama niçin?

***

Malvinas’ın haritadaki yerine baktığımızda, bu adaların İngiltere için Arjantin’i ‘kontrol altında tutmaktan’ başka stratejik bir kıymet ifade etmediğini görüyoruz.

Bazı Arjantinliler, Yahudi devleti için yer aranırken Arjantin’in “Yeni Siyon” olabileceği fikri üzerinde de durulduğunu hatırlatıp, Siyonizm’in hamisi olan İngiltere’nin, Filistin topraklarındaki İsrail projesi çöktüğü takdirde Yahudi devletini bereketli Arjantin topraklarına taşımayı öngördüğünü, Malvinas’ı o ihtimale istinaden ısrarla elinde tuttuğunu ileri sürüyorlar (Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te “Yeni Siyon” diye bir gazetenin çıktığını da belirtelim).

Çok mu uçuk bir iddia?

Olabilir; fakat Malvinas’taki İngiliz işgalinin bir türlü sona erdirilmemesine uçuk olmayan bir gerekçe duymadık daha.

***

Arjantin’in bir önceki Devket Başkanı Kristina Fernandez, “Malvinas’ın hâlâ İngiliz işgali altında olması anakronik bir durumdur ve İngiltere’nin postkolonyalizm (sömürgecilik sonrası) dönemine hâlâ gelemeyip çok gerilerde kaldığını göstermektedir” diyor.

İngiltere buna makul bir cevap vermiş / verebilmiş değil hâlâ.

Veremez.

Yok çünkü öyle bir cevap.

***

Hamiş:

İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, geçen ocak ayında BBC’ye verdiği beyanatta, İngiltere’nin 21’inci yüzyılda Falkland Adaları yüzünden Arjantin’le kriz yaşamasını saçma bulduğunu belirterek, iki devletin “anlamlı bir çözüm” için diyalog kurmasını istemişti.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’ın tepkisi: “Halihazırda (Falkland’a) yönelik en büyük tehdidi Arjantin değil, Jeremy Corbyn ve İşçi Partisi teşkil ediyor.”

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.