Atalarımızın bulduğu matematiği Kanal İstanbul’da nasıl kullanacağız?
Eğer benim dedem matematiği, mühendisliği icat etmemiş olsaydı, bugün bu Alman, bu Amerikan... Mesela Trump’a git bakkaldan bir sepet kahvaltılık al gel ve hesabını çıkart deseydin, benim dedem bu matematiği, bu ilmi, bilimi, teknolojiyi icat etmemiş olup, olduğu bir halde Trump efendi git şuradan Macron git şuradan bir kahvaltılık al kahvaltı yapalım, sonra da bana bir hesabını çıkart deseydik. Vallahi şu duvar kadar tahtaya ihtiyaç olurdu...”
Evet, yukarıdaki matematik açıklaması AK Partili vekilimizdendi. Matematik kullanma yeteneğimizi örnek sonrası izaha devam edelim.
Başbakan Binali Yıldırım: “Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz’da açıldı. Bugün sekizinci gün. Ortalama 760 bin civarında geçiş oldu. Günlüğe vurduğumuz zaman 95 bini geçiyor. Onu otomobil eş değeriyle çarptığımız zaman 100 bin, 101 binin üzerinde, günde trafik var. Çok yoğun ilgi var. En pahalı hizmet, olmayan hizmettir. Köprü olmasa, o zaman ne yapacak bu insanlar. Yine feribot kuyruğunda, körfez geçişinde çile çekmeye devam edecekti.” 07 Temmuz 2016
Bilgi: Millet köprü açılışında bedava olunca köprüyü kullandı ama gişeler konulup paralar alınmaya başlayınca yeniden feribot kuyruğuna dönüldü. Ve işin en ilginci şu olsa gerek: En pahalı hizmet olmayan hizmettir mottosundan çıkarak hem feribota para verip hem de kullanılmayan köprüye para veren Millet oluverdik.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’nün zarar ettiği iddialarına ilişkin “Beklediğimiz günlük ortalama 15 ile 20 bin araç geçişiydi, şu an ücretliyken ortalama 20 bin araç geçiyor. Projenin diğer etapları bittikçe 40 bine gelecektir.” (Ağustos 2016-Milliyet)
Bilgi: 05 Ağustos 2019’da tüm proje bitti. 2019 yılında 2,5 milyar, 2020 yılında ise 3,3 milyar geçmeyen araçlar için garanti ödemesi yapıldı. 2016-2019 arasını saymıyoruz zaten.
***
KÖİ projelerine başlanırken “kasadan tek kuruş çıkmadan yapılıyor” diyenler şimdi parası bitmiş ülkemizde bu Hazine garantili müteahhitlere her yıl milyarlarca lira ödüyor.
En fazla birkaç yıl garanti ödemesi yapılır, sonra verilen garantiler dolar diyen aynı kişiler ve Parti yetkilileri, yıllar geçmesine rağmen ödemelerin azalmayı bırakın artmasına ne diyecekler?
Ortada müthiş bir matematik yetkinliği olduğu açıktır.
Ve bu matematik bilgisi ile şimdi de KANAL İSTANBUL hayata geçirilmek isteniyor.
Ortada dolaşan rakamlara bakalım: Yapım maliyeti için 74 milyar lira dediler ama bunun tutmayacağını herkes biliyor. Yapım maliyetinin belki de 74 milyar dolar olacağı uzmanlarca hesap ediliyor.
Kanaldan gemiler geçecek ve yılda 1 milyar dolardan başlayıp 10 milyar dolara kadar gelir elde edeceğiz diyenler de yine aynı kadrolar. Ama 1 milyar dolar mı yoksa 10 milyar dolar mı henüz karar verilemedi.
Bakalım matematikleri ne sonuç verecek?
***
Ankara Niğde Hazine garantili otoyolunu biliyor musunuz? Yan tarafta duble yol bomboş ama Hazine garantili otoyol yapıldı bile.
Şimdi İstanbul Boğazı yan tarafta ve geçiş ücreti Montrö Sözleşmesine dayalı olarak işliyor. Oradan elde ettiğimiz gelir yılda 200 milyon doların altında.
Ama hemen yanına Kanal kazacağız ve ‘gavurun’ gemileri bize yılda milyarlarca dolar ödeyecek diyoruz.
Nisan 2016’da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Körfez Köprüsü (Osmangazi Köprüsü) için “Bedava bir şey yok. Alternatifi var. Pahalı bulan Körfez’i dolaşır, gemiyle geçer. Necati Doğru geçmiyorsa gemiyle geçsin. Vakti çok nasıl olsa. Bu bir finansman modelidir” demişti. Binali Yıldırım’ın açılışa Başbakan olarak katıldığı köprüde bedava geçişleri nasıl emsal gösterdiğini yazının girişinde verdik. Ve Millet köprüye fahiş fiyatla gişeler konulunca tekrar feribota geri döndü.
Acaba bu müthiş öngörü Kanal İstanbul için nasıl olacak?
Yabancılarda para boldur; onlar Türkler gibi paraya-hesaba bakmaz-bakamaz; matematiği de bizim dedelerimiz buldu zaten. O yabancılar boğazların uluslararası sözleşmeden doğan ucuz geçişini bırakıp Kanal’a koşacak diye mi düşünüyoruz?
Binali Yıldırım: “Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bedelini yıllarca millet ödedi. Kullanmayanlar da ödedi. Burada kullananlar ödeyecek. Bedava bir şey yok. Alternatifi var. Pahalı bulan Körfez’i dolaşır, gemiyle geçer” demişti.
Bu açıklamayı yapanların acaba yıllardır Osmangazi Köprüsüne Hazine’den milyar milyar yapılan ödemeleri kimin yaptığını sanıyor? O paraları Türk Milleti ödemiyor mu? Hem de kullanmadıkları köprüye...
Burada zerre tutmayan hesapların faturasını hadi biz bize ödüyoruz. Peki ya Kanal İstanbul’da bu Millete gavurun gemilerinin parasını niye ödettireceğiz?
(Gavur açıklaması hakkında: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefeti eleştirirken, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimliğine sahip olduğu halde gavurun kılıcını sallayarak üzerimize gelenleri gördükçe de üzülüyoruz” dedi.)
***
Ortada hesapları, sözleri tutmayan bir iktidar var. Ve bu iktidar devasa bir Kanal kazarak proje hedefliyor.
Ne bir net maliyet açıklandı
Ne bir net gelir tahmini
Sadece laf arası söylenen sözler. Ama bu sözlerin ne anlama geldiğini Osmangazi Köprüsünde, Yavuz Selim Köprüsünde, Avrasya Tünelinde, Zafer Havalimanında, Şehir hastanelerinde vs görüyoruz.
Millet her yıl birkaç müteahhide milyarlarca lira açıktan para ödüyor. Ve bu ödeme yıllarca daha devam edecek gibi...
Bu matematik bilgi düzeyiyle yapılacak olan Kanal İstanbul’a acaba Millet ne kadar ödemek zorunda kalacak? Evlatlarımızı, çocuklarımızı, torunlarımızı bu ödemeye kaç yıl mahkûm edeceğiz?
Bence biz asıl bunu hesap edelim?
Ve evlatlarımıza borç senetlerini miras olarak bıraktığımızı bilelim.