Hak söylemenin maliyeti

Tarih sayfaları iktidar gücüne tapanlarla ya da iktidar gücünden yararlanmak için yoldan sapanlarla dolu.

İktidar ve iktidar gücüne karşı hakkı, adaleti, gerçekliği savunmak ve söylemek çok zor bir iştir. Hatta bir çok olayda hakkını savunduklarınız bile size karşı tavır alabilir.

***

Rahmetli Tayfun Talipoğlu’nun anlattığı bir deve hikayesi vardı: Hz Ali’nin bulunduğu Küfe’den Muâviye’nin bulunduğu Şam’a giden adamın erkek devesine bir Şamlı; “bu dişi deve benim” diyerek el koymaya çalışır. Muâviye meydanda toplanan onbinlere sorar “Bu dişi deve Şamlı’nındır değil mi?”. Ve o Şamlılar “evet, o dişi deve Şamlı’nındır” derler.

Muâviye, Küfe’den gelip erkek devesine el konulan adama derki “Bu devenin dişi değil erkek olduğunu ve senin olduğunu ben de biliyorum ama sen git Ali’ye söyle;”Muâviye’nin erkek deve ile dişi deveyi ayırt edemeyen ve Muâviye ne derse ‘evet’ diyen onbinlerce taraftarı var”

***

Muâviye nasıl ve neden kazandı? Eğer, iktidar gücü karşısında yalpalamayan, dik duran bir kesim olsaydı bugün Muâviye veya Yezid bahis konusu olmayacaktı. Neyse.. bu işi tarihçilere bırakalım.

Biz günümüze gelip şu konuya bakalım: AK Parti bir kanun teklifi hazırlığındaymış: TÜİK’e onaylatılmadan veri açıklanamayacakmış. Cezası da HAPİS olacakmış...

Sokaklar uyuşturuculardan, canilerden geçilmezken veri açıklayanı hapse atacaklarmış.

Bu konu aslında tam da sokaktaki dar gelirlilerin meselesi... Emeklinin, çalışanın hakkını savunmak demektir.

Olayı bir örnek üzerinden izah edelim...

***

TÜİK diyor ki (verileri);

2018/3 ay ortalama fiyatlara göre 2022/3 ay fiyatları giyim sektöründe %56,9 artış gösterdi.

Eve, koca 4 yılda giyim fiyatları %56,9 artmış.

Ama yine TÜİK verilerinden ürün fiyatlarına bakıyorum:

-Erkek Kaban: 307 TL’den 593 TL’ye %93,3 artış

-Erkek Mont: 199 TL’den 406 TL’ye %104,1 artış

-Erkek pantolon: 105 TL’den 213 TL’ye %101,9 artış

-Kadın Elbise: 107 TL’den 181 TL’ye %69,2 artış

-Kadın pantolon: 89 TL’den 179 TL’ye %101,8 artış

Kadın pijama %123,9; Erkek pijama %145,3; Erkek eşofman %147,8; Çocuk eşofman %142,9...

Yaklaşık 56 ürün var. Bu ürünlerin aritmetik artış oranı ortalaması %148,1... Yok bu işi tüketim ağırlığına göre yapalım derseniz bu sefer karşımıza çıkan artış oranı %135,5

İyi ama nasıl olur da giyimde fiyat artışı %56,9 deriz?

Bakınız bunu bize de sormayın, sokağa çıkın ve giyim fiyatlarına bakın... 4 yıl önceye göre toplam artış oranı %56,9 mu yoksa %150’ler seviyesi mi?

***

Şimdi gelelim hikayenin asıl kahramanlarına...

Bu hikayenin kahramanları aslında çalışanlar, emekliler ve memurlardır. Kısaca maaşını-gelirini açıklanan resmi enflasyona göre alan herkes.

Ürün fiyatları yüzde 150 artarken enflasyon yüzde 50 oluyorsa bu demektir ki, sizin paranızın bir kısmı gitmiştir.

Mesela 4 yıl önceye göre emeklilere verilen zam çok ciddi kaybettirmiş demektir.

Resmi enflasyona göre aldığınız maaş erimiş, bitmiş demektir.

Sizce neden TÜİK gibi bir kurumda başkanlar mevsimlik işçi gibi değişir... Neden başkan yardımcıları görevden alınır veya Bölge müdürleri işten el çektirilir?

***

İşin özetini verelim.

Bugün ENA Grup gibi gerçek enflasyonu hesaplamaya çalışanlar, bizler gibi açıklanan verilerin gerçekliğini sorgulayanlar aslında vatandaşın hakkını aramış oluyoruz.

Vatandaşın maaşına gerçek zammın verilmesi için, emeklinin maaşına gerçek artışın yapılmasını istemiş oluyoruz.

Gerçek enflasyon açıklanmadan gerçek ücreti alamayacağımızı hepimiz biliyoruz. O yüzden işimiz gerçeklerle, o yüzden işimiz söylenen sloganlara bakmak değil, açıklanan gerçek verileri incelemektir.

Bilmem izah edebildim mi?

YORUMLAR (51)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
51 Yorum