Kopya, intihal ve sahte diplomanın ahlakla ne ilgisi var?

Ahlakı sukut etmiş Batı’da kopya ve intihal suçtur, ahlaksızlık sayılır. Kopya çeken öğrencinin sadece sınav kâğıdı elinden alınmaz, disipline de yollanır ve muhtemelen okuldan atılır. İntihal yapan, evrak sahteciliği yapan sözde hoca, profesör olamaz; yönetici hiç yapılmaz, kapıya konur, ceza da ödeyebilir.

Bizde kopyacı değil, kopyayı açığa çıkaran cezalandırılıyor. Bir öğrencisinin kopyasını yakalayıp notunu kıran, evet sadece notunu kıran, Ceren Damar Şenel Hoca’yı rahmetle anıyoruz. Katili kopyacı öğrenciydi, mazereti de vardı: “O dersten mutlaka geçmem gerekiyordu.” Bir toplu kopya ve intihal vakası yakalayıp öğrencilerin notunu kırdım diye de bir üniversitemizde benim işime son verilmişti. Kopya sınavda çekilmiş, intihal ödev hazırlarlarken yapılmıştı. Bununla ilgili daha önceki yazılarımı, Sistem Böyle (Karar- Görüşler), https://bit.ly/3rgyWhN , Ceren Hoca’nın Ardından, Sistem Böyle (Millî Düşünce Merkezi/MİSAK sitesi), https://bit.ly/3p85FnJ ve Yolsuzluk Kültürü Okulda Kopya İle Başlıyor (Karar), https://bit.ly/34vQCfH adreslerinde bulabilirsiniz.

Şimdi nakledeceklerim, taze ve daha sistemli, daha çağdaş vukuat.

HEKİMİN ANATOMİ BİLMESİ GEREKİR Mİ?

Armut (https://armut.com), hizmet almak isteyenlerle o hizmeti verenleri buluşturan bir site. Sloganı, “Hizmet piş, ağzıma düş”. Lütfen yanlış anlamayın, Armut’u eleştirmiyorum. Gayet güzel bir iş yapıyorlar. Amazon’un da benzer bir servisi var.

Armut sitesinde geçen ay çıkan bir ilanı dikkatinize sunmak isterim. 25 Kasım Çarşamba günü, tıp programıyla sivrilen bir üniversitemizin tıp fakültesinde okuyan öğrenci kızımız, Anatomi Özel Ders başlığıyla şu ilanı vermiş: “XXX üniversitesinde okuyorum. 25 kasım çarşamba 13:30-14:30 arası anatomi vizem var online olucak. Sınavımı çözücek birini arıyorum.” Türkçe hataları kendisine aittir. Fakat ortalama üniversite Türkçesinin fevkinde olduğunu belirtmeliyim. Cümleler büyük harfle başlamış, noktayla bitmiş! “Olucak, çözücek” kadı kızında da bulunur. Acaba biz miyiz diye merak eden üniversite varsa, 25 Kasım’da anatomi sınavı yaptılar mı, bir de isminde tıp vurgulanıyor muydu diye baksın. İlanın ekran görüntüsü mahfuzdur.

HER TÜRLÜ TEZ, KİTAP, İTİNAYLA YAZILIR; İNTİHAL GİZLENİR

Canım sen de büyütüyorsun. Bir öğrencinin yaptığı ile koskoca sistemimiz mahkûm edilir mi? Sistemli bir hale gelmemiştir, diyebilirsiniz. İşte size sistemlinin âlâsı… Aşağıdaki eleman arama ilanı da sahibinden.com sitesinden (Alıntı siyahtır. Ayrıca tırnak kullanmadım.):

Başlık: Tez, Makale, Proje vb. Akademik Çalışmalar

İş Alanı: Eğitim

Pozisyon: Kurumsal Eğitim ve Danışmanlık

Çalışma Şekli: Serbest Çalışma (Freelance)

Eğitim Durumu: En Az Üniversite Mezunu

Deneyim: En Az 5 Yıl.

İş Tanımı:

Aşağıda belirtilen alanlarda, en az doktora mezunu olan kişilerden oluşan bir ekiple çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

Yapılan çalışmalar;

Her türlü akademik çalışmaların konu başlığından hareketle yazılması (doktora tezi, master tezi, bitirme projesi vb.),

Akademik konular, kişisel gelişim vb. alanlarında/konularda kitaplar hazırlanması,

Yarım kalan, eksik noktaları olan, tamamlanması gereken çalışmaların tamamlanmasına yönelik çalışmaların yapılması,

İntihal oranı yüksek çıkan çalışmaların intihal oranlarını düşürmeye dayalı güncellemeler yapılmasını kapsamaktadır.

Destek olma amacıyla; ölçme değerlendirme analiz yöntemlerine ve test tekniklerine hâkim olan,

En az doktora mezunu arkadaşlarımızın mesaj yoluyla iletişim kurması rica olunur.

Tez yazmaktan olmalı, ilan gayet net, ne yapılacağını, nasıl yapılacağını anlatıyor. Tezin sadece başlığı verilecek ve siz oturup onu yazacaksınız. Müşteriniz, benimdir diye başkalarından çalmış, tez veya yayın hâline sokmaya teşebbüs etmiş ve intihal dedektörüne takılmış; dedektörü aldatacak değişiklikler yapacaksınız. Yalnız tez değil, akademik kitapları da itina ile hazırlayacaksınız. Kişisel gelişme ile ölçme değerlendirmeyi anlamadım ama anlayan vardır herhalde. İlanı verenin temas bilgileri, adres falan da mevcut.

Çok şaşırdım ama cehaletimdenmiş. Twitter’daki @AkademikAhlak grubundan, Türkiye’de bu işi yapan 500’e yakın “işletme” bulunduğunu öğrendim!

ŞAHA KALKIYORUZ

Bu işlere ben ahlaksızlık diyordum ama öğrendim ki hırsızlık, yolsuzluk, sahtecilik, diploma, intihal hilesi vs.’nin ahlâkla pek ilgisi yoktur. Bunların ahlaksızlık olduğu, ahlakın sukut ettiği Batı’nın ve Yahudilerin uydurmalarıdır. Ahlakın seksle ve sadece kadınlara sınırlı bulunduğuna ikna oldum.

Bir avuçken şaha kalkıp iki yüzün üstüne çıkardığımız üniversitelerle yetinmeyip onlardan mezun olmanın, doktora ve daha yüksek tezler yapmanın da bu kadar kolaylaştırıldığı ülkemizde, pek yakında bin kişiye düşen üniversite mezunu sayısında da öğretim üyesi sayısında da dünya rekorları ve büyük bir şahlanış mukadderdir. Bizi nasıl kıskanmasınlar!

Yine de siz siz olun, ilerde yukarıdaki ilanı veren doktora rastlarsanız, ameliyat olmamaya çalışın.

 

YORUMLAR (61)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
61 Yorum