Kış Olimpiyatlarımıza kar yağdı

Gençlik ve Spor’da görev yaparken ilk büyük sınavımız 2004 Atina Yaz Olimpiyatları’ydı. O günkü şartlarda iyi bir sonuç almıştık.

Ancak hemen akabinde 2006 Torino Kış Olimpiyatları gelip dayanmıştı…Yaz oyunlarında da, dünya genelinde olmamız gereken yerde değildik ama kış oyunlarında hiç olmamıştık…

Bırakın madalya almayı, barajı geçerek akredite sporcumuz da çok nadirdi… Mesela pek çok olimpiyata, bayrağımız dalgalansın diye, özel davetle temsili sporcu göndermiştik…

***

Torino için de 2 yıllık sürede ne yapabilirizi planlarken ailesiyle birlikte Kanada’ya göç etmek zorunda kalan bir sporcumuz, Tuba Karademir’i ülkeye geri getirmek için düğmeye bastık…

Ama önce antrenman yapacağı fiziki mekanı hazırlamamız gerekti… Yani Türkiye’nin ilk buz sporu pisti olan Ankara Buz Pateni Salonu’nu açmamız gerekti…

Ağır maliyetler, pahalı işletmecilik diye, milyonlara malolan Ankara Buz Pateni Salonu, gençliğe kapatılmış, çürümeye terkedilmişti…

***

Pisti yeniden spora hazırlarken sırf kızlarına spor yaptırabilmek için varını yoğunu terkedip, Kanada’ya göçmek zorunda kalan fedakar Karademir Ailesi’ni, Tuğba ve Kanadalı hocası Tebby’yi davet edip program yaptık.

Hocasının maaşı dahil her türlü desteği verdik ve 6 sporcuyla katıldığımız Olimpiyatlar’da bayrağımızı taşıttığımız Tuba’nın Torino’da yarışmasını sağladık.

Tuğba, artistik patinajdaki ilk sporcumuzdu ve çok başarılı bir yarış çıkardı, büyük alkış aldı.Türkiye, kış oyunlarının varlığını da keşfetme fırsatı buldu…

Daha sonra çok büyük tesisleşmeye gittik. Başta Erzurum olmak üzere dünya çapında dağlarda atlama kuleleri, kayak biathlon tesisleri, buzhokeyi, körling salonları dahil.

***

Gerek devletimiz ve belediyelerimiz, gerekse de özel sektör, yani müessese kulüpleri, spor tesisleri yapıp sporumuzun hizmetine sunuyor…

Özek sektör,yakıt, su, elektrik, giderlerini, hoca ve personel masraflarını bir şekilde yüksek aidatlarla veya kiralarla karşılayabiliyor, hatta kar da edebiliyor…

Ancak devletin ve belediyelerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının böyle bir geliri olamaz, olmamalı. Masraflarını karşılayamadığı zaman da tesisleri kapama mazereti yok…

Çünkü Anayasa’nın 58 ve 59. maddeleri çok net…

Buz pistleri, yüzme havuzları nın işletme maliyetleri yüksek diye spora kapatılamaz, lüks düğünler için kiraya verilemez…

***

Biz önceki bütün kiralamaları iptal edip müstecirleri tasfiye yoluna gittik, spor tesislerini amacına uygun ücretsiz okullarımızın, gençlerimizin hizmetine sunduk…

Aradan 3 kış oyunları geçti. 1910 Kanada’nın Vancouver, 1914 Rusya’nın Sochi ve 1918 G.Kore’nin Pyeongchang şehrinde…

Ne her birinde sporcu sayımızı artırabildik, ne de artık yeteri kadar fazla olan tesislerimizi gençlere, özellikle de yarışmacı sporcular yetişsin diye randımanlı çalıştırabildik,..

***

Şimdi Pekin Olimpiyatları’nın başlamasına bir hafta kala, Bakanlık, hala kafileyi açıklayamıyor. Kaç kişinin barajı geçtiğini bilemiyoruz. Eğer sayı 6 veya 7’yse çok çok düşük.

Halbu ki, tek sporcu da gidecekse, mutlaka bir prezantasyon programı yapılmalı ve onore edilmeli… Gideceklerin ne günahı var ki…

***

Biz artık madalyamız alacak sporcumuz olur mu, diye beklentideyken bunca muhteşem tesise ve aradan geçen 19 yıla rağmen hala bu sayıları telaffuz ediyorsak çok yazık doğrusu…

Bizim dönemimizde yeşertmeye başladığımız Alper Uçar da son oyunlara kadar ülkeyi taşıdı.

Yetenekler çok, keşfedip ellerinden tutmak çağın şartlarına, bilimin gereklerine uygun yarınlara hazırlamak gerek. Yoksa daha nice yılları kaybeder, Olimpiyatlar’ı heba ederiz...

Pekin, hem yaz, hem kışın ev sahibi

İlk Kış Olimpiyatları deneyimini 1936’da yaşayan Türkiye, aralıksız 11., toplamda ise 18. kez katılacağı organizasyondaki madalya hasretini bu sefer dindirmeye çalışacak.

31 Temmuz 2015’te 2022 Kış Olimpiyat Oyunları ev sahipliğini kazanan Pekin, hem Yaz, hem de Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan ilk şehir olacak. “Saf Buz ve Karda Neşeli Randevu” vizyonu ile Pekin 2022, Pekin 2008 Olimpiyat Oyunlarının mirasları üzerine inşa edilecek ve Çin’deki milyonlarca insanı kış sporlarını kucaklamaya teşvik edecek.

Yedi Olimpik kış sporundaki 109 etkinlik, üç yarışma bölgesi olan Pekin, Yanqing ve Zhangjiakou şehirlerinde yapılacak. Tolamda 25 yarışma tesisinde yarışmalar düzenlenecek.

Kar sporları: Alp Disiplini. Biatlon. Kayaklı Koşu. Kayakla Atlama. Kuzey Kombine. Snowboard. Serbest Stil Kayak.

Kızak Sporları: Yarış Kızağı Kızak. Skeleton. Buz Sporları: Sürat Pateni. Curling. Kısa Mesafe Sürat Pateni. Artistik Buz Pateni. Buz Hokeyi.

Kışın patronu kuzeyliler

Yaz sporlarının madalya avcılarından Çin, Avustralya, İngiltere, İtalya ve Fransa kış sporlarında ya yok, ya da çok gerilerde… ABD ve Rusya var ama lider değil. Almanya ise her zaman, her yerde…

Bu branşların kralları, Kuzey ülkeleri… Özellikle de 1 numara da Norveç… Bütün zamanların madalya sıralamasında Norveçli sporcular,, en önde…

Ülkelerine 118 altın, 111 gümüş ve 100 bronz olmak üzere toplam 329 madalya kazandıran sporcuları, Norveç’i zirveye taşıdı.

***

Norveç’i 96 altın, 102 gümüş ve 84 bronz olmak üzere 282 madalya ile ABD takip ederken, Almanya 78’er altın ile gümüş ve 53 bronz olmak üzere toplam 209 madalyayla üçüncü, eski Sovyetler Birliği 78 altın, 56 gümüş ve 59 bronz olmak üzere toplam 193 madalyayla dördüncü sırada yer alıyor.

45 ülkenin madalyası var

Bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları’nda toplam 45 Ülke madalya kazandı.

37 ülke herhangi bir branşta altın madalya kazanırken, 8 ülke elde ettiği gümüş ve bronz madalyalarla bu listeye girdi. Türkiye’nin ise kış oyunları tarihinde madalyası bulunmuyor.

Doğu, Batı, Birleşik Almanya

Geçirdiği tarihsel süreç nedeniyle madalya tablosunda 4 farklı sıralamada yer alan Alman sporcular, oyunlar tarihine damgasını vurdu. Günümüz Almanya’sı, 1992 Albertville’deki oyunlardan itibaren son 7 kış olimpiyatında madalya sıralamasında 3 kez birinci ve 4 kez ikinci olup toplam 78 altın madalya ile rakipleri karşısında üstünlüklerini ortaya koydu.Almanya, 1928, 1932, 1936, 1952, 1992, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 ve 2014 yıllarındaki olimpiyatlarda toplam 78’er altın ve gümüş, 53 bronz olmak üzere toplam 209 madalya elde etti. Doğu Almanya 39 altın, 36 gümüş, 35 bronz olmak üzere 110, Batı Almanya 11 altın, 15 gümüş ve 13 bronz olmak üzere 39, Almanya Birleşik Olimpiyat Takımı da 8 altın, 6 gümüş ve 5 bronz olmak üzere olimpiyat tarihinde toplam 19 madalya kazandı.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum