Kulüpler menajerlere çalışıyor

Dünya futbolunu menajerler mi yönetiyor yoksa. Veya futbol kulüpleri aracılara mı çalışıyor… Kulüplerin transfer harcamalarında son 10 sezonda tam 3.5 milyar dolarlık bir para aracılar için ödendi…

FIFA’nın futbol ekonomisiyle ilgili yaptığı çalışmalardan biri de kulüplerin toplam komisyon giderleri…

Kulüplerin 2021 yılı komisyon giderleri ise dudak uçuklatacak cinsten, tam 500 milyon dolar… Türk kulüpleri de bu konuda Avrupalı ekiplerden geri kalmıyor…

***

Futbol transfer piyasasında, ciddi paralar dönüyor. kuşkusuz en büyük pay İngiltere pazarında. İngiltere’yi Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa takip ediyor…

Tabii ki bu kadar büyük harcamayı yapanlar da, en yüksek aracılık ücreti ödüyor…

En çok transfer rakamlarının döndüğü ülkeler de yine aynı kategoride sıralanıyor…

Türk takımları da bu cetvelde 10. sırada…

***

FIFA’nın yayınladığı “Uluslararası Transferlerde Aracılar Raporu”na göre, dünya genelinde kulüplerin aracı hizmetleri için ödedikleri ücretler bu yıl 500,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2021 yılında Transfer Eşleştirme Sistemi’nde toplam 17 bin 945 erkek profesyonel futbolcunun uluslararası transferi tamamlandı. Bunların 3 bin 545’inde yüzde 19.8 en az bir aracı yer aldı.

***

Avrupa kulüplerinin aracılık hizmetleri için yaptığı ödeme, 500,8 milyon dolarlık harcamanın yüzde 95,8’ini oluşturdu. İngiltere 133,3 milyon dolar, Almanya (84,3 milyon dolar), İtalya (73,5 milyon dolar), İspanya (34,8 milyon dolar), Fransa 30,3 milyon dolar ve Portekiz’in 29,3 milyon dolar yaptıkları aracı harcamaları, dünya çapındaki harcanın yüzde 77’sini kapsıyor.

***

Kulüplerin aracılık hizmet bedeli harcamalarına göre ilk on federasyon arasında Türkiye de yer aldı.

Türk futbol takımları aracılık hizmet bedeli için bu yıl 9.6 milyon dolar ödedi ve FIFA’nın en fazla aracılık hizmeti harcaması yapan ülkeler listesinde 10. sırada yer aldı.

FİFA’nın tesbitlerine göre Türk takımlarının transfere yaptığı harcamalar azalmasına rağmen, aracı ücretleri artmaya devam etti.

Transfer harcamaları üst üste ikinci yıl azalırken 2021’de yüzde -13,9 ve 2020’de yüzde -23,4. Bu düşüş, geçen yılki aracılık ücreti harcamalarına yansımadı.

Hatta 2020’de aracılık ücretleri harcamaları yüzde 0,7 oranında arttı.

***

Tabii bu da ister istemez futbolda yapılan harcamalarla ilgili şaibe iddialarını kuvvetlendiriyor…

Kulüplerin bu konuda şeffaflığı tercih ederek bu konudaki tereddütlere açıklık getirmesi gerekiyor…

Her yılkı kulüplerimizi büyük borçlara sokan transfer kalemi, en büyük harcamayı teşkil ediyor ve transfer edilen futbolcuların çoğundan verim alınamıyor… Her yıl da bu uygulama tekrarlanıyor…

Biz kulüplerimizi, hem kamuoyunu, hem taraftarını,hem de devlet kurumlarını ikna edecek bir anlayışa davet ediyoruz…

Japonya da boykota katıldı

ABD, Şubat ayında Pekin’de yapılacak Kıış Olimpiyatları ve Mart’taki Paralimpik Oyunları’yla ilgili boykot kampanyası başlatmış, İngiltere, Avustralya ve Kanada başbakanları seviyesinde yaptıkları açıklamalarla buna katılacağını ilan etmişti…

Çin’deki insan hakkı ihlalleri nedeniyle birçok ülkenin diplomatik boykot uygulama kararı aldığı Pekin Kış Olimpiyatları’na ilişkin Japonya’dan da beklenen karar geldi.

***

Meclis oturumunda konuyla ilgili açıklamada bulunan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Şubat ayında yapılacak Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmayı düşünmediğini söyledi.

Kishida daha önce Pekin Olimpiyatları’na karşı uygulanan diplomatik boykota dair kararını, Japonya’nın ulusal çıkarlarını ve çeşitli konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıktan sonra vereceklerini ifade etmişti.

***

ABD hükümeti, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri nedeniyle 4-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Pekin Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulama kararı almış, boykotun ABD’li yetkililerle sınırlı olacağı ve milli sporcuların oyunlara katılımını etkilemeyeceği belirtilmişti.

Boykot kararına daha sonra Kanada, İngiltere ve Avustralya da katılmıştı.

***

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, daha önce yaptığı açıklamalarda, sporun “siyasallaştırılmasına” kesinlikle karşı olduklarını belirtmişti.

Lijian Tokyo’dan gelebilecek boykot kararına karşı, “Çin, Japonya’ya geçtiğimiz yaz Tokyo Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma konusunda tam destek verdi. Japonya’nın temel tutumu da aynı olmalı” ifadelerini kullanarak Tokyo’dan destek istemişti.

Ancak Japonya da Çin’e destek yerine, Olimpiyatları bıykot eden ülkeler kervanına katılmayı tercih etti…

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum