Pekin Kış Paralimpik Oyunları başlarken olimpik hezimete çözüm üretmeli: Sorunların üzerine gitmeli

Pekin Paralimpik Kış Oyunları yarın başlıyor. Ukrayna işgali sebebiyle Uluslararası Paralimpik Komitesi’nce ihraç edilen Rusya ve Beyaz Rusya’nın yarışamayacağı Pekin’de, 47 ülke yeralacak.13 Mart’a kadar devam edecek oyunlarda ne yazık ki Türk sporcu bulunmuyor…

Yaz oyunlarının başarılı engelli sporcularımız, henüz paralimpik için hazır hale gelemediler…

Kota alamadığımız gibi ülke kontenjanı da tanınmadı… Yani Pekin’de Türk bayrağı temsili de olsa taşınmayacak…

***

Tabii ki bir gün katılmayı da başaracaklar, hatta madalya da alacaklar ama şimdilik meslektaşlarını ekran başında izlemek zorunda kalacaklar…

Zira, kış sporlarında paralimpik engellilerde hala yokuz, tıpkı olimpik kış oyunlarında da olmadığımız gibi…

Çok az sayıda, sadece 7 sporcuyla katılabildiğimiz Pekin Kış Oyunları’nda da ses getiremedik, madalya kazanan 27 ülke arasında yerimizi alamadık, kürsüye yaklaşamadık…

Meydanı başta Norveç olmak üzere genelde Kuzey ülkelerine bıraktık…

***

Bir Kış Olimpiyatları daha sona erdi. Türkiye tam bir sessizliğe büründü. Yaz oyunlarında Türkiye’nin 35. sırada yer alışını büyük bir zafermiş gibi sunan ve abartılı bir sevinç yaşayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, tam bir psikolojik suçlulukla hareket etti…

Oyunları tamamen unutturmaya yönelik bir fonksiyon icra etti…

Elbette katılım sayısı çok düşüktü, hala madalya alamayışımız büyük başarısızlıktı… Ancak yine de halkın bilgilenme hakkının elinden alınması yanlıştı.

***

Milletimizin, özellikle de sporcularımızın gelecek adına ümitlendirilmesi, onları ikna edecek projelerin devreye sokulması gerekirdi… Hepsi kadar önemli, bir muhasebe kabiliyetinin ortaya konması icap ederdi…

85 milyonluk ülkede katılmayı başaran sporcularımıza teşekkür edilmeli, gelecek adına ümit vadeden kayakçılarımıza moral verecek bir program icra edilmeliydi…

Sorunlardan kaçarak, yokmuş gibi davranarak, gerçekleri gizleyerek mesafe alınmaz…

***

“Derdimizi seviyoruz, gençlerimize güveniyoruz, onları yarınlara iyi hazırlayıp kış oyunlarında da varlığımızı ispatlayacağız” diyebilmeliydik… Sporcularımızı, hocalarımızı, kulüplerimizi yüreklendirecek her türlü hamleyi yapmalıydık…

Sorunların üzerine üzerine gitme kararlılığımızı göstermeliydik… Hiç bir şey olmamış gibi davranmamalıydık…

Çünkü Türkiye’nin dağları artık dünyanın en modern ve kriterlere uygun kayak, biathlon tesisleriyle, donatılmıştı. Buz hokeyi, körling ve buz pateni salonlarımız faaliyette…

***

Yapılacak olan şey, gençleri, bilimin ışığında, erken yaşta eğitime almak, okulunu ve idman saatlerini, hatta 24 saatini programlayıp 4 yıla, 8 yıla hazırlamak…

Bir Norveçli sporcu nasıl hazırlanıyorsa, aynı yolları kullanmak…Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok… Bu o kadar zor mu, asla değil…

Peki, bizim hiç olmadığımız, varlığımızı hissettiremediğimiz Pekin Kış Olimpiyatları sonucunu bir değerlendirelim…

NORVEÇ’İ KISKANMAMAK İMKANSIZ

6 milyon nüfuslu bir ülke Norveç. Gel de kıskanma… 85 milyonluk Türkiye’nin daha bir madalyası yokken Vikingler, ortalığı silip süpürüyor.

Estonya, Letonya ve Yeni Zelanda’nın bile madalya kazandığı Pekin’de, bize de bir siftah düşse memnun olurduk.

Kış olimpiyatları tarihinin en başarılı ülkesi unvanını uzun yıllardır sürdüren Norveç, bu oyunlarda da ABD, Çin, Rusya’yı geride bırakarak yine ilk sırada yeraldı…

***

Güney Kore’de düzenlenen 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları’nda 39 kez podyuma çıkarak en çok madalya kazanan ülke rekorunu kıran Norveç, bu oyunlarda da yeni bir rekora imza attı.

Pekin Kış Olimpiyatları’nda Norveç, 16 altın, 8 gümüş ve 13 bronz madalyayla birinciliği kazanırken, Almanya, 12 altın, 10 gümüş ve 5 bronzla altın madalya ile 2. oldu.

Çin 3., ABD 4., İsveç 5, Hollanda 6.Avusturya 7., İsviçre de 8. sırada yer aldı…

Çin 9 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya elde etti. Bu derece ile Çin, ev sahibi avantajını 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları’nda olduğu gibi, hem altın madalya, hem de tüm madalya sayısını rekor seviyeye taşımış oldu.

***

Olimpiyat Komitesi adıyla Pekin’e katılan Rusya (ROK) ekibi ise 6 altın, 12 gümüş, 14 bronz olmak üzere 32 madalya kazandı.

Rusya, bizim de takip ettiğimiz 2014 Soçi Kış Oyunları’nda ev sahibi olmanın avantajıyla 11 altın, 9 gümüş, 9 bronz olmak üzere 29 madalya almıştı.

***

109 branşta zirve mücadelesinin yapıldığı Pekin 2022’de 16 altın, 8 gümüş ve 13 bronz olmak üzere 37 madalyayla oyunları zirvede tamamlayan Norveç, altın sayısında ise rekor kırdı.

Genel klasmanda 132 altın, 125 gümüş ve 111 bronz olmak üzere toplam 368 madalyaya ulaşan Norveç, kış olimpiyatları tarihinin en başarılı ülkesi konumunu sürdürdü.

POEL VE SHULTİNG'DEN REKOR

Madalya basamağında 4. sırada yer alan İsveçli sürat patencisi Nils van der Poel, erkekler 5 bin metrede olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya uzanırken, 10 bin metre yarışlarında ise 12.30.74’lük derecesiyle kendisine ait dünya rekorunu geliştirdi.

2 altın, birer gümüş ve bronz madalyayla oyunları tamamlayan Hollandalı sürat patencisi Suzanne Schulting ise kısa mesafe kadınlar bin metre çeyrek finalinde 1.26.514’lük süresiyle dünya ve olimpiyat rekoru kırdı.

24 yaşındaki sporcu, kısa kulvar kadınlar 500 metre 42.379 ve 1000 metrede 1.26.514 ise olimpiyat rekorlarına imza attı.

WÜST, 5.OLİMPİYATTA DA ŞAMPİYON

Hollandalı kadın sürat patenci Ireen Wüst, İtalya-Torino 2006’da 3000 metre, Kanada-Vancouver 2010’da 1500 metre, Rusya-Soçi 2014’te 3000 metre ve G.Kore-PyeongChang 2018’de 1500 metrenin ardından 35 yaşına rağmen Çin-Pekin 2022’yi de boş geçmedi...

1500 metrede 1.53.282’le olimpiyat rekoru kırarak adını zirveye yazdıran 35 yaşındaki sporcu, 5 farklı olimpiyatta ferdi yarışmalarda altın madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçti.

***

Wüst, toplam 6 altın, 5 gümüş ve 2 bronz madalyayla kış olimpiyatları tarihinin en başarılı faal sporcusu unvanını korudu.

Hollandalı Wüst, kış olimpiyatlarında en çok madalya kazanan sporcular arasında ise Norveçli Marit Björgen ve Ole Einar Björndalen’in ardından üçüncü sırada bulunuyor.

Pekin 2022’nin dikkat çekici genç yüzleri arasında, mankenlik de yapan Çinli Eileen Gu ile Rus Kamila Valieva başı çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.