Aklımızı okuyan aşk mı ‘Big Brother’ mi?

Elbirliği ile her gün büyük bir zalimlikle kirletmeye devam ettiğimiz dünyamızda, çocukların, kadınların öldürülmelerine duyarsızlaştıkça bizzat kendi insanlığımızı da kirletmekten çekinmiyoruz.

Bir birey olarak tek tek her birimiz bugünümüzden mutlu olmadığımız gibi gelecekte bizi nasıl bir dünyanın beklediğinden de emin değiliz. Çünkü dünyanın her köşesinde katiller, diktatörler hükmünü icra ediyor ve bütün insanlık bunu seyrediyor. Böyle bir dünyada, içimizde fırtınalar koparan şarkıların da büyük denizlere açılan şiirlerin de tadı kalmadı biliyorum ama şarkılardan başka kalbimizi sıkıca tutacak başka neyimiz var ki…

İnanıyorum ki Alan Parsons Project’in “Eye In the Sky” şarkısını dinlediğinizde hem dünyaya hem de kendi hayatınıza daha farklı bir pencereden bakacak ve belki de etrafınızdaki küçük diktatörleri daha iyi tanıyacaksınız…

Bu şarkı, George Orwell’ın distopik bir dünyada geçen ‘1984’ romanından esinlenerek yapılmıştır.

Bilindiği gibi romanda herkesi baskı altında tutan, izleyen gizemli bir diktatör vardır ve bu “büyük birader seni izliyor” sloganıyla sürekli hatırlatılır.

Doğrusu bugün de hayatımızı gözetim altında tutup izleyen gizemli bir diktatör var mıdır tartışılır belki ama zihin dünyamızda bize oyunlar oynayan pek çok ‘Big Brother’ın olduğu kesin…

Alan Parsons, henüz 21 yaşındayken Beatles‘ın unutulmaz “Abbey Road” albümünün kaydında ses mühendisi asistanı olarak çalışmış, Pink Floyd’un “Dark Side of the Moon” albümü ile ilk Grammy adaylığını almıştır. Parsons, bu albümün bir bakıma devamı olan “Wish Your Were Here” albümü için ünlü grup tarafından kendisine yapılan teklifi reddederek 1975 yılında kendi grubu Alan Parsons Project’i kurmuştur.

“Eye In the Sky” albümü 1982 yılında grubu Amerika listelerinde üçüncü sıraya kadar yükselerek önemli bir başarı sağlamıştır. 61. Grammy ödüllerinde ise “En Sürükleyici Ses Albümü” ödülünü almıştır.

Sirius'un hemen ardından başlayan albüme adını veren “Eye İn The Sky” büyük ölçüde bir Eric Woolfson eseridir. Bu parça “1984” romanından esinlendiğine göre, muhtemelen şarkıyı yazarken Woolfson'un aklında insanlığı izleyen büyük birader vardı. Nitekim Parsons, 2018’de kendisi ile yapılan bir röportajda albümü Büyük Birader’in bizi izlediği konseptine dayandırmak istediklerini, her zaman bizi kaydeden bir kameranın veya gökyüzünde izleyen bir helikopter olduğunu ve uzaydan küçük bir gazete haberinin bile okunabildiğini söylemiştir.

Ancak "Eye İn The Sky", özü itibariyle sosyal içerikli bir şarkı olmaktan çok, doğrudan bir aşk şarkısı niteliği taşımaktadır. Yani sevgilisi tarafından ihanete uğramış birine "gözlerim üstünde, aklını bile okuyorum" diyen bir sevgiliyi dinliyoruz. Zaten şarkı "ben bir aşk şarkısıyım" diyor.

Ama isteyen bu sözleri "kendinden bir şey saklayan vatandaşlarına gözdağı veren devlet" olarak da okuyabilir.

Grup, 1976'da “Tales of Mystery and İmagination” ile müzik kariyerine prog rockçıları mest ederek başladı ve birçok hayranı tarafından en iyi albümleri olarak adlandırılan ikinci albümleri “Robot” sonrası yavaş yavaş daha kolay anlaşılabilir şarkılar kaydetmeye başladılar. 1982'e geldiğimizde ise grubun altıncı albümü olan “Eye İn The Sky” bir pop rock albümü olarak da tanımlanabilir. Ancak hemen belirtmek gerekiyor ki bu progresif dokunuşlar yüzünden özellikle albümün ilk yarısı progresif rock denilebilecek bir kaliteye sahiptir.

“Eye In Sky”, ihanete uğramış bir sevgilinin sözleriyle başlar.

/Ben gökyüzündeki gözüm
Sana bakıyorum ve aklını okuyabilirim
Ben kural koyucuyum
Seni körü körüne kandırabilirim
Bunu anlamak için daha fazla bir şey görmeme gerek yok
Aklını okuyabilirim/

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum