Bazı şarkılarımıza fetih bayrağı dikilmedi henüz

Nedendir bilinmez ama hafızalarımızda sonbahar hep hüzünlü hikayelerin mevsimidir. Bu yüzden de sonbaharın habercisi Eylül ayında daha çok hüzünlü ve duygusal şarkılar dinlemeyi severiz.

Eyvah sonbahar geliyor, arkasından da kış gelecek demeye başladığım şu günlerde birden Joe Satriani’nin muhteşem bir sonbahar ambiyansı yaratan “Always With Me, Always With You” şarkısı düştü aklıma...

Ve imdadıma TRT radyo-3 yetişiyor... Bir anda gitarın büyük üstadının Always With Me, Always With You şarkısı başlıyor.

Tabii ki Satriani şöleni buruda bitmiyor, gece boyunca diğer şarkıları arşa yükselmeye devam ediyor. Önce “Ice Nine”, arkasından “Cool 9”, “Circles”, “Satch Boggie”, “Mystical Potato...”, “Super Colassal”, “Exremist...” Ve gece bir Satriani klasiği olan “Surfing With the Alien” ile bitiyor.

Bu bağlamda bir Hakkı teslim etmek gerekiyor, TRT radyo-3 müzikte kaliteden ödün vermeyen çizgisini yıllardır sürdürmeye devam ediyor. Klasik batı müziğinden caza, rocktan popa ve dünyanın değişik coğrafyalarından farklı ezgiler sunuyor her gün. Gün boyu süren program akışına baktığımızda bu zenginliği görmek mümkün. Barok esintisi, Portedeki Serüven, İklimlere Yolculuk Maestro’nun Günlüğü, Yorumlar Yorumcular, Senfonik Şiir, Başkasının Şarkıları, Pop Durock, Caz Klübü ve Mavi Rota bunlardan bazıları...

Ülkede bütün kurumlara sirayet eden yerli-milli unsurların TRT 3’teki kaliteye henüz bulaşmamış olmaları büyük bir nimet. Demek ki memlekette hala fetih bayrağı dikilmemiş kurumlar da var. TRT radyo-3’teki bu kalite standardının korunuyor olması, geleceğe ilişkin insana biraz olsun umut veriyor. Bu cümleyi abartılı bulanlar olabilir, bir bakıma haklı olabilirler. Ama unutmayalım ki liyakatin ve kalitenin devletten bu kadar uzaklaştığı bir atmosferde, kıyıda köşede de olsa hala kaliteye önem veriliyor olması çölde su bulmak kadar değerlidir.

Mazallah birileri çıkıp “Nedir bu caz-rock işleri, Müslüman bir ülkeye bunlar yakışmaz” deyip yerine “Çırpınırdı Karadeniz...” benzeri şarkıların konulmasını, ya da bir ilahi grubuna yer verilmesini istese kim ne diyebilir ki... Karşı çıkmanız bile bir işe yaramayabilir, anında “dış güçler”in ajanı olarak damgalanırsınız ve olur biter...

Neyse biz hem rock tarihi içinde, hem de elektro gitar müziği alanında bir yıldız olan Satriani ile sonbaharın yıldızlarla buluştuğu gecelere selam vermeye devam edelim.

Satriani’yi diğer popüler ve yetenekli gitar virtüözlerinden ayıran tek şey sadece gitardaki eşsiz yeteneği değil, rock tarihi içindeki en önemli enstrümantal müzik bestecilerinden birisi, hatta bana göre bu özelliği çoktan gitaristliğinin çok çok ötesine geçmiş durumda. Aynı zamanda gitar öğretmenliği de yapan Satriani’nin öğrencileri arasında Steve Vai ve Metallica’dan Kirk Hammet gibi çok fazla sayıda yıldız rock ve hatta caz gitaristi bulunmaktadır.

Satriani’nin aynı zamanda bizim kültürel iklimimize dokunan bir özelliğinin bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Türkülerinde doğayla, insanla ve derin felsefeyle kurduğu ilişki ile aşık/ozan geleneğinin en önemli temsilcisi olan Aşık Veysel gibi bir değeri gitarıyla yorumlamak için seçmiş olması da aslında Satriani’nin farklı kültürlere olan yönelişinin bir göstergesidir.

YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.