Güney Asya’nın kanaat önderleri

Hindistan Başbakanı Narendra Modi başkent Yeni Delhi’de 09-10 Eylül tarihlerinde yapılacak G-20 zirvesinde ülkesini Güney Asya’nın yeni global süper gücü olarak sunmaya çalışıyor. Ülke, zirve öncesi G-20 ve Modi afişleri ile donatılmış durumda. Modi’nin bu prestij hamlesinin arkasında dünyayı ikna etmenin yanında Hindistan’da gelecek yıl yapılacak seçimler de bulunuyor.

Modi yüz milyonlarca Hindistanlıyı fakirlikten kurtaran başarılı ekonomik projeleri ve kullandığı popülist söylemle, Hindistan’da yeni bir özgüven kazandırdı. Hindistan geçtiğimiz ay Sovyetler Birliği, ABD ve Çin’den sonra Ay’a gönderdiği aracı indirmeyi başaran dördüncü ülke oldu.

Modi’nin G-20 zirvesinde yapmayı planladığı gövde gösterisinin asıl muhatabı aslında Çin. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping henüz resmi olarak açıklanmamakla birlikte büyük bir ihtimalle bu zirveye katılmayacak. Cinping zirveye katılıp Modi’ye dünya kamuoyunda ilgi ve dikkat imkanı sunmak yerine, katılmayarak zirvenin gerçek starının kendisi olduğunu göstermek istiyor. Tüm önemli konukların olduğu davette star misafirin gelmemesi, dikkatlerin ev sahibine değil Şi Cinping’e yönelmesine yol açacak.

***

Çin, Hindistan’a Güney Asya’nın kanaat önderliği rekabetindeki esas mesajını ise geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir harita ile verdi. Çin yayımladığı resmi haritada Hindistan’ın Arunachal Pradesh Eyaleti ile Himalalya’da bulunan Aksai Chin dağlarını Çin’in toprağı olarak gösterdi. Çin’in ayrıca Aksai Chin bölgesinde askeri sığınaklar inşa ettiği uydu görüntüleri ile tespit edildi.

Çin ile Hindistan arasında “Actual Line of Control’’ adı verilen İngilizlerin 1947 yılında bölgeden çıkarken çizdikleri 3800 km’lik bir sınır bulunuyor. İngilizlerin çizdiği tüm sınırlarda olduğu gibi Hindistan ve Çin arasındaki sınır anlaşmazlıkları kısa vadede çözüme ulaşılabilecek bir sorun olarak gözükmüyor.

Daha önce sınır bölgesinde iki ülke askerleri arasında yaşanan çatışmada 20 Hindistanlı ve 3 Çinli asker hayatını kaybetmişti. Narendra Modi ve Şi Cinping Güney Afrika’daki BRICS zirvesinde bir araya gelmiş ve sınır sorunları hakkında konuşmuşlardı. Bu görüşmede oluşan olumlu havanın nerdeyse hemen ertesinde Çin’in yeni bir haritayla sorunlu olan bölgeleri Çin toprağı olarak göstermesi Hindistan’da kızgınlık hayal kırıklığı ve endişeye neden oldu. Her ne kadar her iki ülke atom silahlarına sahip olsa da Çin askeri olarak Hindistan’dan daha güçlü bir konumda.

***

Şi Cinping’in G-20 zirvesine gelmeyecek olması sadece Hindistan için değil ABD için de bir hayal kırıklığı olacak. Zirveyi ziyaret edecek ABD Başkanı Joe Biden Şi Cinping ile bir görüşme planlıyordu ve bunun için aylar öncesinden ön görüşmeler yapıldı. İki liderin Yeni Delhi’de görüşmemesi durumunda, ilk muhtemel görüşme randevusu Kasım ayında ABD’nin San Francisco kentinde yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu (Apec) zirvesinde olacak.

Şi Cinping pandemi sonrasında dış ziyaretlere çok nadir gidiyor ve genelde temsilcilerini gönderiyor. Şi Cinping’in seyrelen ziyaretlerinin altındaki gizli mesaj ise kendisini Asya’nın günlük siyasi politikaları ile meşgul olmayan bölgeler üstü lider olarak göstermek istemesi.

Güney Asya sorunlu kara ve deniz sınırları, tarafların feragat etmesi imkansız menfaatleri, otoriter idareleri, yüz yılların geri kalmışlığını geride bırakan olağan üstü ekonomik gelişmeleri, özgüven patlaması yaşayan ulusları ile öngörülmesi mümkün olmayan gelişmelere gebe. Dünyanın bu yeni güç merkezinde Hindistan ile Çin arasındaki öncülük mücadelesi bölgesel gelişmelerde belirleyici olacak.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum