Yakalanamayan normalleşme

Avrupa kamuoyu bir adım ötede duran normalleşmeye bir türlü ulaşamamanın hayal kırıklığı ve kızgınlığını yaşıyor. Gündeme gelen korona dışı konular, yeni vakalarla birlikte, maske, tedbir, aşı ve vaka sayısı kıskacından sıyrılamıyor. Önümüzdeki sonbahar, kış da yoğun bir korona gündemi ile geçecek. 

Yapılan onca tecrübe, araştırma tedbir ve tedaviye rağmen,  henüz genel kabul görmüş korunma standartları oluşturulamadı. Yeni tedbirler, birbirleri ile çelişen kararlar, ülkeden ülkeye hatta eyaletten eyalete değişen önlemler kafa karışıklığı ve güvensizliği arttırmaktan başka bir işe yaramıyor. 

Almanya’da korona vakalarının anormal hızda arttığı risk bölgelerinden başka bir bölgeye seyahat edenlerin yanlarında bir negatif test taşıması gerekiyor. Örneğin risk bölgesi olarak ilan edilen Köln’den sahil bölgesi Ostsee’ye gidenlerin karantinaya girmesi mecburi iken, bu kentten Hamburg’a seyahat edenler sorunsuz şekilde bu kentte geceleyebiliyor. 

* * *

Frankfurt’ta artan vakalar nedeniyle, belli saatlerden sonra alkol yasağı, gastronomide açılış saatlerinin kısaltılması, maske takma gibi tedbirler yoğunlaştırılırken, bu kentin belediye başkanı binlerce kişinin ziyaret edeceği geleneksel bir festivalin açılışını yaparak, insanları bu etkinliğe davet ediyor. 

Maçlara, etkinliklere toplantılara kaç kişinin katılacağı eyaletlere göre değişirken, bu uygulamaların kontrol ve yaptırımları konusunda da birbirinden farklı kriterler uygulanıyor. Başta otel ve gastronomi işletmeleri olmak üzere birçok işletme alınan tedbirlere rağmen her gün değişen yeni uygulamalarla ciddi bir ekonomik krizin eşiğinde.

Türkiye’de tedbirlere uymayan insanlar, çelişkili uygulamalar sosyal medyada her zaman konu oluyor. Ancak benzeri durumlar hemen tüm Avrupa ülkelerinde de yaşanıyor. Tüm bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyalarına rağmen Avrupa’nın hemen her ülkesinde vaka sayıları, endişe verici boyutlarda artış kaydediyor. 

* * *

Hollanda’da Cumartesi itibarı ile son 24 saatte 6500 korona vakası tespit edildi. Polonya’da bu rakam 5300. Avusturya’da tespit edilen vaka sayılarının günlük ortalaması 1235. İspanya’da her yüz bin kişiden 115 bin kişide koronavirüs tespit edilirken, toplam vaka sayısı 850 bin. Fransa, İngiltere ve İtalya’da da rakamlar endişe verici boyutlarda artış kaydediyor. 

Aylardır süren pandemi, siyasi gündemle de karışarak, her ülkede kendine has bir şekilde tartışılıyor. Kendi siyasi gündemleri ve gelenekleri ile korona krizini anlamlandırmaya çalışan ülkeler çoğu kez, bu krizin global bir kriz olduğunu unutuyor.  Dünyayı önümüzdeki kış yoğun bir korona gündemi bekliyor. Maske ve sosyal mesafeden başka ikna edici başka bir önlem de an itibarıyla bulunmuyor.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum