Yabancılaşma ve sanat

Bilindiği üzere toplumumuz 19. yüzyılın sonlarından itibaren kendi değerlerine, medeniyetine yabancılaşma çarpıklığını yaşamaktadır. Batı medeniyeti karşısındaki yenilgimiz sürekli artmakta, hayatın her alanına dal budak salmaktadır. Osmanlı’da başlayıp Cumhuriyet döneminde hızlanan bu süreç, ‘milliyetçi’, ‘muhafazakâr’ olarak nitelenen iktidarlar döneminde de süregelmekte, siyasetin ‘millî’, ‘yerli’ vurgusu söylemden ibaret kalmaktadır. Sele kapılmış sürüklenmekteyiz, ne yazık ki tutunacak dal ufukta görülmüyor.

Bu durumun düşünce hayatımızı da etkilemekle beraber, asıl tezahürlerini dil ve sanatta görmekteyiz. Gelenekle bağını koparan sanat, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla daha görülebilir, tanınabilir bir imkâna kavuştu.

***

Konuyu müşahhas hale getirmede, 19 Mayıs tarihli Milliyet Cumartesi eki iyi bir örnek teşkil etmektedir. Ekteki Mehmet Tez imzalı “Bir dönemin özeti ve sonu” başlıklı haberle başlayalım. Haberde müzik yapımcısı Ahmet Uluğ’un şirketinden ayrıldığına ve bu hususla ilgili duyurusuna yer veriliyor. Duyurudan alıntılarla, çağdaş sanatın işlevinin, dilimizde nasıl bir sapkınlığa yol açtığının tezahürlerini görelim.

Ortaklarıyla kurduğu şirketler ve mekân: Pozitif, Babylon, Dooblemoon, Wolkswagen Arena. Gerçekleştirdikleri sanat etkinlikleri: Parliament Cazz Festivali, Fuji Film World Musıc Days, One Love Festivali, Rock’n Coke Festivali, U2 Konseri, Cappadox Festivali. Mehmet Tez haberini, “Pozitif (Uluğ’un ayrıldığı şirket) sadece bir şirket değil İstanbul’un kendisi. Bu hikâye İstanbul’un hikâyesi” diyerek bitiriyor.

Ekte çeşitli başlıklarla köşeler oluşturulmuş. Güncel Sanat köşesinde “Sokaktan üç göz” başlığıyla üç sokak sanatçısından söz ediliyor. Kullandıkları isimler büyük harfle veriliyor: ADEKAN, ARES ve CİNS. Bugün köşesinde “90’lar Festivali” haberinde geçen sanat mekânları isimleri: Dorock XL, Entropi Sahne, İstanbul Meets Flapper Swing, UNIQ Hall, Nardis Jazz Club, The Seed, Terra Hall.

Sahne ismi: Ezop Sahne Beşiktaş.

Kitaplık köşesinde 4 kitap tanıtılıyor. Tanıtılan kitapların yayınevleri: Paraşüt Kitap, Siren Kitap, Mikado Yayınları ve Nebula Kitap.

Konser haberi: Turkcell Platinum İstanbul Night Flight Konserleri.

En Yeni Moda köşesinde “Işıltılı görünüm” başlığıyla şöyle deniyor: “Forever New, bohemden feminen stile uzanan Ever After koleksiyonunda nikâh ve after party elbiseleri yer alıyor.”

16 yaşında iki moda-tasarımcının markalarının ismi: Divinity by LgM.

***

İstanbul böylesine bir dil yabancılaşmasını yaşarken, “Balkanlarda Anadili Zevkini Beraber Yaşatalım” sloganıyla Kosova’da Türkçem (Ç harfi ay-yıldız şeklinde) dergisi yayımlanıyor. Allah korusun, dilimize sahip çıkmamız için azınlık durumuna düşmemiz mi gerekiyor?

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum