Poker suratlılık

Bu hafta “din sektörü” hakkında yazmayacağımdan, peşinen hiddetlenmeye gerek yok diyorum ve dolayısıyla klavye marifetiyle laf sokma moduna girilmemesini özellikle istirham ediyorum.

İnsanlık halleriyle ilgili olarak yazacağım mevzuya, “Frenklerin ‘poker face’ (poker surat) diye tabir ettikleri insan tipi bende her zaman ciddi kaygı ve korku uyandırmıştır” diye başlıyor ve şöyle devam etmek istiyorum: Suratlarına bakıldığı zaman gerçekte ne düşündükleri ve ne hissettikleri hemen hiçbir şekilde anlaşılmayan, hatta sevgi, şefkat, merhamet gibi insani hisler taşıdıklarından bile pek emin olunmayan, son derece donuk, ifadesiz ve anlamsız simalarıyla muhatapta hem güvensizlik ve tekinsizlik, hem de ciddi endişe yaratan tuhaf insanlar ve insanımsılarla ilişkili bir tabirdir poker suratlılık… Çok yönlü kifayetsizliklerini ve özellikle de kıskançlık, çekememezlik ve yakın çevrelerindeki insanların zarara uğramasından zevk duymak gibi ahlaki reziletlerini donuk, durgun, sakin ve aynı zamanda boş bakışlarla maskelemeyi başaran insanların da bir bakıma müşterek sıfatıdır poker suratlılık…

Poker suratlı insanlar -erkeğiyle kadınıyla- genellikle ruhsuz, duygusuz, özellikle de insafsız ve vicdansız olurlar. Ruhsuz ve vicdansız oluşlarını genellikle sakinlik, suskunluk, ağırbaşlılık makyajıyla perdelemeyi büyük ölçüde başarırlar. Ancak bu tipleri yakından tanımaya başladığınızda, mesela şişkin ego, ucb (kendini beğenmişlik), kibir, gurur ve özellikle de kıskançlık (haset) gibi damarlarına azıcık bastığınızda, o sakinlik ve ağırbaşlılık makyajının altından son derece nadan, nobran, saygısız ve hatta hain denebilecek bir kişilik ve/karakter ortaya çıkar. Poker suratlılardaki ruhsuzluk ve vicdansızlık kimi zaman sözün coğrafyasını bilmeden hem sığ ve sakil hem de çok kaba ve dangalakça konuşmalar şeklinde dışa vurur. Bu tiplerin gözlerindeki “boş bakışlar” ise aslında Mü’min suresinin 19. ayetinde “hâinete’l-a’yün” diye tabir edilen ve “Acaba nasıl bir kötülük yapsam” gibi bir kötü niyete karşılık gelen “haince bakış”ın ta kendisidir.

Bütün bu özellikler daha ziyade sıradan ya da ortalama poker suratlılık kapsamında yer alır. Profesyonel poker suratlılık diye nitelendirebileceğimiz kategori ise bu kapsamın dışında kalır. Suratlarına bakıldığında, birkaç farklı maskeyle arz-ı endam ettikleri izlenimi veren ve bu yüzden de hiçbir zaman güven telkin etmeyen profesyonel poker suratlıları zihnimizde canlandırma söz konusu olduğunda, sıkı eğitimden geçmiş FETÖ’cü mankurtlar çok çarpıcı bir örnek oluşturur. Keza FETÖ’nün itirafçı namıyla bilinen birçok elemanı da poker suratlıları daha iyi tanımamıza yardımcı olur. Ketumluk, samimiyetsizlik, ikiyüzlülük gibi vasıflar FETÖ’ye özgü poker suratlılığın alamet-i farikalarıdır. Fakat bunlar aynı zamanda gündelik yaşam alanlarımızda, sözgelimi iş ortamımızda veya dost-arkadaş çevresinden oluşan özel hayat ortamımızda yer alan birçok poker suratlının da alamet-i farikalarıdır.

Poker suratlılık aslında çok temel bir ahlak problemidir. Başka bir ifadeyle, bu bir yaratılış özelliği ve huy meselesi olmaktan öte, bilinçli olarak şekillendirilip geliştirilmiş bir kişilik ve karakter meselesidir. Çünkü poker suratlılıkta duygular, düşünceler ve niyetlerin dış dünyada algılanmaması için bunların yüz ve bedene yansımasına izin vermemek, dolayısıyla duygu, düşünce ve niyetleri bilinçli olarak yönetmek söz konusudur. Bu kesinlikle geliştirilebilir bir beceridir. Ne işe yarayacağı ise kişinin amacıyla ilgilidir. Birçok kez gözlemlediğim kadarıyla poker suratlı insanlar iç dünyalarında birçok gizli ajandaya sahiptir. Gizli ajandalar ise sayısız kötü niyet ve kirli hesap içerir. Bu tipler özel insani ilişkilerinde bile renk vermemeyi, yani gerçek niyetlerini ve düşüncelerini ifşa etmemeyi, hatta Allah’ın insanlığa bahşettiği en değerli armağanlardan biri olan sevgi, şefkat, merhamet gibi sıcak duygulardan nasipsiz kalmayı marifet bilirler. Hatta sevgi ve şefkatte alabildiğince cimri olmayı üstün bir meziyet, bunu coşkulu şekilde gözler önüne sermeyi ise zaaf ve kusur olarak telakki ederler.

Poker suratlılar insani ve ahlaki açıdan rehabilitasyona muhtaç varlıklardır. İnsani açıdan bunların ruh ve duygu dünyalarını sevgi ve şefkatle mamur kılacak bir manevi aşı bulunmalı, ahlaki açıdan da maskesiz yaşamanın erdem olduğu kendilerine kavratılmalıdır. Aksi halde münafıklık poker suratlılığın genel yaşam felsefesi olur. Münafıklık sanıldığı gibi bir inanç değil, bir hal, tavır ve tutumdur. Asgarisi ikiyüzlülük -ki çok yüzlülük de mümteni değil mümkündür- şeklinde kendini gösteren bu tavır ve tutumla sadece din alanında değil, iş ve özel hayat alanındaki insan ilişkilerinde de çok sık karşılaşıldığı malumdur. Bu yüzden, rehabilitasyona açık olmayan poker suratlılardan mümkün mertebe uzak durulmalı, şayet ilişki/ irtibat kaçınılmazsa mutlaka bir tedbir/ihtiyat mesafesi konulmalı ve hatta tüm ilişkiler koparılmalıdır. Çünkü böyle insanlardan teberri etmek, daha huzurlu yaşamak için şarttır.

YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum