Yapay zeka ile gerçekçi oyun grafikleri

tekno.jpg

Yıllar yıllar önce, daha bilgisayarlarımız yokken, arkadaşlarımız bilgisayarda oyun oynar, biz de saatlerce onları izlerdik. Sonra oyuna dahil olur ve gerçekçi olmayan sahneler içerisinde günlerce oyun oynardık. Düşük çözünürlüklü ekranlarda, düşük çözünürlüklü bilgisayar oyunları oynardık. Sonra mevsim değişiverdi. Fraktal Geometri teknolojisi ile daha gerçekçi oyunlar piyasaya sürüldü. Lakin yine baktığınızda, sahnelerin ve grafiklerin sahte ve düşük çözünürlüklü olduğunu farkediyordunuz. Seçtiğiniz karakterler hep bulanık yüzlere ve çizim olduğu belli şekle sahipti.

Yapay zeka bilgisayar oyunlarına da el attı ve derin öğrenme teknolojisi ile artık bilgisayar oyunları gerçek görüntülere ve gerçeğinden ayırt edilemeyen karakterlere sahip olacak. Yapay zeka videoları izleyip, bir videonun nasıl olması gerektiğini öğreniyor ve gerçekçi grafikler oluşturuyor.

Bilgisayarlar için resimler ve grafikler piksel denilen ve kırmızı, yeşil ve mavi renklerin tonlarından oluşan 3 ayrı renk için verilen rakamlardan ibaret. Biz bunlara tensor diyoruz. Yani matrisin her bir elemanı da kendi içinde 3 boyutlu veriye sahip. Binlerce pikselin bir araya gelmesinden resimler ve grafikler oluşuyor. Bu resim ve grafiklerde inç başına düşen piksel sayısı ne kadar artarsa görüntü kalitesi de o kadar artıyor. Bilgisayar grafikleri ise bir çok yazılım, grafik sanatçısı ve yazar tarafından tek tek tasarlanıyor ve bunları tasarlamak, programlamak, senaryoda uygun yere koymak bir bilgisayar oyunu için yıllarca iş yükü ve zaman kaybı demek.

Ancak son zamanlarda yapay zeka alanındaki gelişmeler çok gerçekçi görüntüler oluşturmayı bir kaç milisaniyeye kadar indirmiş durumda. Özellikle derin öğrenme alanından gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor ve yetişebilmek ve yeni gelişmeleri takip edebilmek bir yerden sonra iyice zorlaşıyor.

Derin öğrenme insan beyni ve nöronların çalışma prensibine göre çalışan bir yapay zeka algoritması. Burada nöronlar ve katmanlar var ve her bir katmandan diğer katmana nöronlar arası bağlantı mevcut ve makine bu nöronlar arasında defalarca gidip geliyor ve bu sayede veriden öğreniyor ve öğrendiği modeli kaydediyor ve sonra kendisine rastgele veriler verildiğinde o verinin nereye varacağını tahmin ediyor.

Derin öğrenme birçok alanda çığır açacak cinsten gelişmelere sebep oldu. ‘GAN’ dediğimiz bir model ile hiç yaşamamış ancak gerçek görünümlü sahte insanlar üretiyoruz. Aynı şekilde ‘lip sync’ denilen bir teknoloji ile bu ürettiğimiz sahte insanları istediğimiz ses tonunda, istediğimiz hızda konuşturabiliyoruz. Daha da öte giderek yıllar önce vefat etmiş yakınlarımızın resimlerini canlandırabiliyor ve onları kendi seslerinden konuşturabiliyoruz. Yüzyıl önce çekilmiş videoları sanki bugün çekilmiş gibi yüksek çözünürlüklü hale getirebiliyor ve kırışıklıkları düzeltebiliyor ve eksik pikselleri tahmin edip 4K görüntü elde edebiliyoruz.

Bu teknolojileri oyun sektörüne taşıdığımızda ise karşımıza inanılmaz bir sonuç çıkıyor. Makineler on binlerce videoyu milisaniyeler içerisinde izleyebiliyor ve içerisindeki nesneleri ve insanları tanıyabiliyor ve konuşulan sesleri Doğal Dil İşleme ile önce yazılı hale getirip sonra sentiment analizi yapabiliyor. Buradan makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları ile bir yolun, bir şehrin, bir caddenin nasıl olması gerektiği konusunu öğrenmiş oluyor ve yeni bir sokak yeni bir bina, yeni bir insan oluştur dediğimizde rastgele rakamlar üretip öğrendiği modeli çalıştırıyor. İşte bu noktada gerçekte hiç yaşamamış insan yüzleri, gerçekte hiç yaşamamış ancak gerçek gibi görünen hayvanlar ve gerçek gibi görünen sokaklar, evler vs oluşuyor. Bu bilgisayar oyunları için bulunmaz bir nimet ve telif hakkı ödemeden sadece modellere video izlettirip gerçekçi görüntüler oluşturmak mümkün ve nitekim Nvidia isimli GPU üreticisi firmadan bir ekip 3 boyutlu oyun için gerçekçi grafikler oluşturdular ve bunların nasıl oluşturulacağını bir akademik makalede yayınladılar.

Bu teknolojinin oyun ve film endüstrilerinin yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik platformlarının gelişimi için büyük etkileri olacağı kesin. Özellikle filmlerde artık gerçek görünümlü sanal karakterler görmeye hazır olmalıyız. Bilgisayar oyunları ve sanal gerçeklik hayatımızın yeni normali olacak.

Her ülke yapay zeka stratejilerini ve yatırımlarını yaptı ve gelecek için planlamasını yaptı. Beyaz Saray ise yapay zeka birimini kurdu ve büyük hızla yapay zeka uzmanı yetiştiriyorlar. Bizim de bu konuda gerekli adımları atmamız gerekiyor.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum