Ramazan ayının bereketi, sofralarımıza çeşitlilik ve sağlık getirmeye devam ediyor. On ikinci gün iftar menümüz, hem mideyi yormayacak hem de lezzetiyle damakları şenlendirecek özel tariflerden oluşuyor. İşte 12. gün için iftar sofrasında yer alacak enfes tatlar...
Ramazan ayının 12. günü, oruç tutanların vücutlarını dinlendirdiği, ruhlarını arındırdığı ve sevdikleriyle birlikte sofralarda buluştuğu bir akşamı daha işaret ediyor. Bu özel iftar menüsünde, hem sağlığı destekleyecek hem de damakları şenlendirecek tariflerle hazırladık. Gelin, bu akşam soframızda neler var, birlikte keşfedelim.
EZOGELİN ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı bulgur
2 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı nane
2 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 litreye yakın sıcak su
Tuz
YAPILIŞI
Ezogelin çorbası yapmak için düdüklü tencerede önce rendelemiş olduğumuz soğanı ve ezmiş olduğumuz sarımsağı tereyağında kavuruyoruz. Soğanlar diriliğini kaybetsin yeterli yakmadan orta ateşte kavuralım. Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave edip. Kavurmaya devam edelim. Bir iki karıştırdıktan sonra yıkadığımız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştıralım. Başka bir tarafta kaynamakta olan 2 litreye yakın suyu üzerine boşaltalım. Düdüklünün kapağını ve düdüğünü kapattıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
SOĞAN DOLMASI
MALZEMELER
5 adet kuru soğan
3 su bardağı su (haşlamak için)
1 çay kaşığı tuz (haşlama suyuna)
İç malzemesi:
1 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su (kontrol edilip sonradan da sıcak su ilavesi yapılacak suyunu çektikçe)
YAPILIŞI
Soğanların kabuklarını soyup bıçakla diklemesine bir yarısından keselim. Bir çay kaşığı tuz eklediğimiz suya bırakalım.15-20 dk. soğanlar yumuşayana kadar haşlayalım. Haşlanan soğanları süzüp yapraklarına ayıralım. İç harcı için; 1 su bardağı yıkanıp süzülmüş pirinç, küçük küçük doğranmış soğan, domates ve maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 er çay kaşığı kekik ve pul biber (karabiber de ekleyebilirsiniz), 2 yemek kaşığı zeytinyağını dahil edelim. Yapraklarına ayırdığımız soğanların bir ucuna iç harcından koyup rulo şeklinde diğer ucuna kadar saralım. Uygun bir tencereye dizelim. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Üzerine küçük bir kapak ya da tabak kapatalım (dağılmamaları için). Yüksek ateşe koyalım. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alıp pişmeye bırakalım. Sık sık kontrol edelim. Gerekirse sıcak su ilavesi yapalım. İyice piştikten sonra altını kapatıp 10-15 dk dinlendirelim. Üzeri için tereyağı ve salça kızdırabilirsiniz.
PÜRELİ HASANPAŞA KÖFTE
MALZEMELER
Köftesi için;
600 gram kıyma
1 adet soğan ( rendelenmiş)
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 adet yumurta
1 çay bardağı galeta unu (ya da bayat ekmek kırıntısı)
1 tutam maydanoz
İç harcı için;
1 kavanoz garnitür
Sosu için;
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
3 adet büyük patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI
Hasanpaşa köftesi için önce patateslerimizi haşlayalım. Bunun için patateslerimizin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayalım. Üzerini geçecek kadar su doldurup kaynamaya bırakalım. Köfte harcı için yoğurma kabına kıyma, galeta unu, yumurta, rendelenmiş soğan, sarımsak ve baharatları ekleyerek yoğuralım. Hazırladığımız harçtan bir parça kopartalım ve çanak şeklini verelim. Haşladığımız patatesleri geniş bir kap içerisine alalım ve üzerine kaşar peyniri ve tereyağını ekleyerek ezici yardımı ile ezelim ve püre haline getirelim. Fırın kabımıza aldığımız köfte çanaklarının içerisine önce suyunu süzdüğümüz garnitürü yerleştirelim. Ardından sıkma torbasına aldığımız patates püresini sıkalım. Hasanpaşa köftelerimizi önceden ısıttığımız 190 °C fırında 20 dakika pişmeye bırakalım. Salçalı sosu için kasede salça, sıcak su ve tuzu karıştıralım. Fırından aldığımız yemeğimize salçalı sosu gezdirelim. Son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyerek tekrar 190 °C fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
KURU İNCİR TATLISI
MALZEMELER
18 adet kuru incir
Ilık su (ıslatmak için)
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı su (200 ml)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Ceviz
Üzeri için;
Kaymak
Toz Antep fıstığı
YAPILIŞI
İncir dolması için öncelikle kuru incirleri bir kaseye alalım ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyerek 30 dakika bekletelim. Yumuşayan incirlerin suyunu süzelim ve bıçakla sap kısımlarını keselim. Ardından parmağımızla içerisine hafifçe bastırarak çevirelim ve çukurlaşmasını sağlayalım. İncirlerin tamamını dikkatli bir şekilde açalım. Her birinin ortasına ceviz yerleştirelim ve tencereye dizelim. Üzerlerine toz şeker ve su ekleyelim. Birazda sıvı yağ gezdirerek tencerenin kapağını kapatalım. İncir dolmalarımızı kısık ateşte 20 dakika kadar pişirelim. Pişen tatlılarımızı ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım., Soğuyan kuru incir dolmalarımızın üzerlerine kaymak yerleştirip Antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim.
Afiyet olsun!