Poğaçaya süt değil bundan koyun! Kabarmaya doğmuyor, püf noktası

Poğaçaya süt değil bundan koyun! Kabarmaya doğmuyor, püf noktası

Poğaça, Türkiye’de çok popüler olan bir hamur işidir ve genellikle kahvaltılarda, çay saatlerinde ve atıştırmalık olarak tercih edilir. Yoğurtlu poğaça, yumuşak dokusuyla öne çıkar ve genellikle ev yapımı tariflerde tercih edilir. Puf puf kabaran poğaça tarifinde kullanılan malzemeler arasında yoğurt, süt ve peynir altı suyu bulunur. Bu malzemeler, hamurun kabarmasını sağlar ve poğaçanın lezzetini artırır. Süt yerine bundan koyarsanız poğaçanız puf puf kabaracaktır! İşte püf noktası..

Hamur işleriyle ilgilenenler, çeşitli malzemeler ekleyerek farklı poğaça tarifleri deneyebilirler. Ot, patates, kaşar peyniri, lor peyniri, kıyma gibi malzemelerle zenginleştirilmiş poğaçalar, farklı lezzetler sunar. Evde lezzetli poğaçalar yapmak için bu yöntemi kullanarak denemeler yapabilirsiniz.

PUF PUF KABARAN POĞAÇA TARİFİ

• 1 su bardağı ılık su (200 ml)
• 1 su bardağı yoğurt (200 ml, oda sıcaklığında) Buzdolabından çıkarıp 10-15 dakika dinlendirin.
• 1 su bardağı sıvı yağ (150 ml’den 200 ml’ye kadar kullanılabilir)
• 2 yumurta akı (sarısının üstüne)
• 1 paket maya
• 2 çay kaşığı tuz
• 3-4 yemek kaşığı toz şeker
• 6-7 su bardağı un (hamurun sertliğine göre un miktarını ayarlayın)

img-1341.jpeg

Üst için:

• 2 yumurta sarısı
• Çörek otu, susam veya haşhaş tohumu (isteğe bağlı)

Dolgu için:

• Baharatlı haşlanmış patates, maydanozlu lor, kaşar peyniri, kıyma vb. kullanarak en sevdiğiniz iç harcı hazırlayabilir veya iç harcı boşaltarak sade bir börek yapabilirsiniz.

Hazırlanışı:

1. Şeker, maya ve ılık suyu karıştırın. Karışımın üzerini streç filmle kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.
2. Maya köpürmeye başladığında un dışındaki tüm malzemeleri ekleyin ve tekrar karıştırın. Son olarak unu ekleyip yoğurmaya başlayın.
3. Yoğunlaşan hamurun üzerini örtün ve 30 dakika mayalanmaya bırakın. Bu şekilde ideal bir yumuşak hamur elde edebilirsiniz. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra hamuru küçük parçalara ayırın.
4. Hamuru avucunuzda yuvarlayın ve istediğiniz şekli vererek tepsiye dizin. Hamurun daha fazla mayalanması ve yumuşaması için 40-45 dakika daha tepside bekletin.
5. Hamuru önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Fırına koymadan önce hamur toplarının üstünü yumurta sarısıyla yağlayın ve çörek otu veya susamla süsleyin.
6. Fırından çıktıktan sonra üzerini örtmek, poğaçanın yumuşak kalmasına yardımcı olur.

Yukarıdaki tarifle, puf puf kabaran lezzetli poğaçalar hazırlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN