Yeneroğlu: Türkiye’deki gazeteciler, Basın Bayramı'nı ya cezaevinde ya da otosansür ile kutluyor

Yeneroğlu: Türkiye’deki gazeteciler, Basın Bayramı'nı ya cezaevinde ya da otosansür ile kutluyor

DEVA Partisi'nden 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'na ilişkin yapılan açıklamada, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi 2020 Raporuna göre, Türkiye'nin dünya genelinde en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu ülke olduğu hatırlatılarak, 'Türkiye’deki gazeteciler, 'Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı' ya cezaevinde ya da otosansür ile kutlamaktadır' ifadelerine yer verildi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'na ilişkin açıklama yaptı.

Yeneroğlu'nun yazılı açıklamasında, sansür kararnamesinin yürürlükten kaldırılmasının 112. yıl dönümü olduğu hatırlatılarak, 'Ne yazık ki aradan geçen 112 yıla rağmen gazetelerin sansür memurları tarafından kontrol edilerek yayınlanmasında olduğu gibi bugün de iktidar medyayı aynı yöntemlerle dizayn etmeye çalışmaktadır' denildi.

Açıklamada, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi 2020 Raporunda Türkiye, 180 ülke arasında 154. sırada olduğu, Türkiye dünya genelinde en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu ülke olarak kayıtlara geçtiği anımsatılarak, Türkiye Gazeteciler Sendikası 2019-2020 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, Türkiye'deki gazetecilerin yüzde 78'inin kendisine otosansür uyguladığı kaydedildi.

'RTÜK SANSÜR KURUMUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

RTÜK'ün sansur kurumuna dönüştürüldüğünün vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde, geleneksel medya araçları tekelleştirilmiştir. Özerk ve tarafsız bir denetleme kurumundan ibaret olması gereken RTÜK, adeta bir sansür kurumuna dönüştürülmüştür. İktidarı eleştiren hiçbir görüşe tahammülü olmayan bu anlayış, demokratik bir toplum adına endişe vericidir.

Öte yandan, Freedom House'un hazırladığı İnternet Özgürlüğü 2019 Raporuna göre Türkiye, “internete erişimin önündeki engeller, internette paylaşılan içeriğin kısıtlanması ve internet kullanıcılarının haklarının ihlali” şeklinde üç alanda yapılan değerlendirmeye göre, özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer almaktadır.

Daha da üzücü olan nokta ise İfade Özgürlüğü Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 2019 sonu itibarı ile 408 bin 494 web sitesi, 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriği erişime engellenmiştir.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Tüm bunların yanı sıra medyaya sansürün genişletilmesi anlamına gelen yeni sosyal medya düzenlemesi de TBMM’ye sunulmuştur. Bu düzenlemeyle iktidar, zaten yaygın olarak uygulamakta olduğu sosyal medyaya erişim engeline “bant genişliği daraltma” adı altında yeni bir sansür getirmektedir.

İnternete ve sosyal medyaya erişim, artık dünyanın her yerinde bir hak olarak görülmektedir. Bu hak hem uluslararası hukuk hem de anayasamız ile güvence altına alınmaktadır. Bireyler, haberleşme için olduğu kadar düşüncelerini açıklamak, yaymak ve savunmak için de bu haktan faydalanmaktadır.

DEVA Partisi, basının güçlü demokrasinin sacayaklarından birisi olduğunun ve sahip olduğu hayati değerin bilincindedir.

Hiç şüphesiz ki, medyayı yasaklarla boğarak fikirlerin önüne geçmek imkansız olduğu gibi Türkiye’yi dünyadan soyutlama çabaları da sonuçsuz kalacaktır. Basının susturulduğu ve sansürlendiği ülkemizde, Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten özgürlük dileklerimle kutlarım."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN