Yeşilyurt Apartmanı davasında ne kadar ceza istendi?

Yeşilyurt Apartmanı davasında ne kadar ceza istendi?

Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede 31 belediye görevlisi hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul'un Kartal içesinde 6 Şubat 2019 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybettiği 17 kişinin yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin açılan davada 31 belediye görevlisi için “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 15'er yıla kadar hapsi istendi.

Yeşilyurt Apartmanı soruşturması sonucu 31 belediye görevlisi hakkında dava açıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, kusur tespitine ilişkin bilirkişi raporu alındığı belirtildi. İddianamede, binanın yapı ruhsatının düzenlendiği 20 Ekim 1992 tarihinden yıkıldığı 6 Şubat 2019 tarihine kadar Kartal Belediyesi İmar / Şehircilik Müdürlüğü'nde görevli müdür, mıntıka mühendisi ve şefi olarak görev alan kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

RUHSATA AYKIRI YAPILMIŞ

İddianamede, binanın ruhsata aykırı olarak yapılıp tamamlandığı, binaya toplam 7 kat olarak ruhsat verilmesine rağmen kaçak olarak 2 kat daha çıkıldığı, binanın ruhsat ölçülerinden en ve boy olarak daha büyük inşa edildiği, betonun istenilen basınç dayanımında olmadığı, tüm bu nedenlerin binanın yıkıldığı anlatıldı.

İSKANSIZ BİNAYA  ELEKTRİK VE SU BAĞLANMIŞ

İddianamede, yapı izni verildiği ancak kullanım izni yani iskanın verilmediği, kullanım izni olmamasına rağmen 29 Mayıs 1995 tarihinde elektrik aboneliği, 13 Haziran 1996 tarihinde de su aboneliği verildiği, kullanım izni verilmeyen binalara bu aboneliklerin verilemeyeceği ifade edildi.

BİNANIN ZEMİNİN ZAYIF OLDUĞU MÜTEAHHİDE BİLDİRİLMİŞ

Kartal Belediyesi tarafından binanın müteahhidi olan Hikmet Yeşilyurt adına 2001 yılında 'hasar tespit' konulu yazı gönderildiği belirtilen iddianamede, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yapılan gözlemlerde hasar tespit edilmediği ancak binanın zemin yapısının zayıf olduğu kaydedildi. 

kartalda-coken-bina-davasinda-istenen-cezalar-belli-oldu.jpg

İLK DAVA GEÇEN YIL AÇILMIŞTI

Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin ilk dava geçen yıl açılmıştı. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davada, binanın projesini oluşturan mimar Suzan Çayır, inşaatın teknik sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ve inşaatın teknikeri Arzu Baran, "Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN