YPG’nin muhatap alınması mutabakata uygun değil

YPG’nin muhatap alınması mutabakata uygun değil

Türkiye ve ABD ilişkilerinin en kritik zirvesi dün gerçekleşti. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG’ye verilen desteği eleştirerek, “PYD/YPG’nin muhatap alınması mutabakata uygun değil” dedi. FETÖ liderinin iadesi konusunu da gündeme getiren Erdoğan’ın sözlerine Trump, “Türkiye ile ilişkilerimizi hiç kimse yenemeyecektir” sözleriyle yanıt verdi.

ABD ve Türkiye arasında yakın tarihin en kritik görüşmesi dün Beyaz Saray’da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürpriz bir seçim zaferi ile rakibi Hillary Clinrton’u yenerek başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump ile bir araya geldi. Makam aracından inişinde ABD Başkanı Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamlayan Erdoğan, daha sonra şeref defterini imzaladı. Erdoğan ve Trump baş başa görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Oval Ofis’e geçti. Trump, görüşme öncesinde yaptığı kısa açıklamada, “Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var ve bunu daha da iyi hale getirmek istiyoruz.” dedi. Türk Amerikan ilişkilerini ilgilendiren konularda zor ve uzun müzakereler yapacaklarını söyleyen Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyareti için teşekkürlerini iletti. Erdoğan-Trump görüşmesi 19.45’te başladı, 20.07’de sona erdi. Liderler daha sonra Roosevelt Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. İki liderin gündeminde kritik konular vardı. Trump’ın  YPG’ye ağır silah yardımı kararını onaylamasından, Rakka operasyonuna, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesinden Rıza Sarraf davasına önemli dosyalar masaya geldi. İki lider 20 dakikalık baş başa görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. İlk sözü Trump aldı.

TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİ SİLAHLAR

ABD ile Türkiye arasında çok eskiye dayanan köklü ilişkiler olduğuna vurgu yapan Trump, Kore Savaşı’nda Türk ve Amerikan askerlerinin yan yana savaştığını ve Türk askerinin orada yaptıklarını unutmadıklarını kaydederek, Türkiye’nin Komünizme ve Sovyet yayılmacılığına karş durduğunu hatırlattı.  “Savaşlarda Türklerin cesareti efsanevidir” diyen Trump, bugün de yeni bir terör tehdidiye karşı karşıya olunduğunu ve bu ortak düşmana karşı yine ortak mücadele edeceklerini vurguladı. Türkiye’nin satılmasını istediği bazı silahların olduğunu ve bunarın satışı için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyleyen Trump, “Türkiye’ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz.” şeklinde konuştu. Trump, sözlerine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu’da barışı ve güvenliği sağlamak, ortak tehditlerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum” şeklinde devam etti. Türkiye’nin Suriye’deki savaşı durdurmak için gösterdiği çabayı desteklediğini de ifade eden Trump, soru cevap kısmında “Türkiye ile ilişkilerimizi kimse yenemeyecektir” açıklamasında bulundu.

İŞBİRLİĞİ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır” dedi. Erdoğan, ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlarda yakın bir ilişki içerisinde olduklarını kaydederek “Önümüzdeki süreçte bu alanlar başta olmak üzere diyaloğu arttırma kararındayız. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum. Ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğini artacak” diye konuştu.

PYD MESAJI

Washington’daki zirvenin en önemli başlığı olan terör konusuna değinen Erdoğan, ABD’nin PYD’ye ağır silah yardımına tepkisini sürdürerek, şöyle devam etti: “Suriye ve Irak’ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız. Bölgemizin geleceğinde teröre yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir.Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve yakın işbirliği, eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir.”

FETÖ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi konusunu da muhataplarına ilettiklerini anlatarak, şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişimin faili FETÖ hakkındaki beklentilerimizi açıkca ifade ettik Trump’ın seçim zaferi yeni beklentilere, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Başkan’a nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye’ye davet ediyorum.” -WASHINGTON AA

BEYAZ SARAY TRAFİĞİ 2 SAAT SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın basın toplantısının ardından öğle yemeği eşliğinde heyetler arası görüşmeye geçildi. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı. Toplantıya Trump’la birlikte bir saat başkanlık eden Erdoğan daha sonra Beyaz Saray’dan ayrıldı.

17-05/17/sdf.jpg

MASADAKİ 3 KRİTİK DOSYA

ABD’de önceki başkan Barack obam döneminde Kongre’de onaylanan YPG’ye ağır silah verilmesine dair tasarı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden 6 gün önce yeni başkan Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe sokulmuştu. Trump’ın kararı imzalaması da Türkiye’den ABD’ye giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın görüşmelerini tamamladığı gün olmuştu. Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu ara bir öncü ekibi ABD’ye göndermiştik. Bu sorunuzdaki içeriği ihtiva eden konularda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar. Şimdi de biz en üst düzeyde sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz. Bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil, nokta mesafesinde olacak” demişti. Türkiye ABD’den YPG’ye desteğini son erdirmesini talep ediyor. Türkiye, Rakka operasyonunu YPG ile sürdürme kararı alan ABD’ye ‘Bu operasyonun TSK destekli ÖSO güçlerince’ yapılmasını öneriyor. Ayrıca YPG’nin  kontorlündeki Menbiç’in de Araplara devredilmesini talep ediyor.

Türkiye’nin masaya getirdiği ikinci önemli dosya da FETÖ. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın geçtiğimiz hafta yaptığı ziyarette ABD’li mevkidaşına yeni belgeler verdiği belirtiliyor. Türkiye aynı zamanda ABD’de ikamet eden bu örgütün  Fetullah Gülen’in iadesi ya datututlanmasını istiyor. Cumhurbaşkın Erdoğan da bu kapsamdı örgütle ilgili yeni bilgi ve belgeleri de Trump’a verdiği ve Gülen’in iade edilmesini istedi.

Görüşmedeki üçüncü önemli konu da ABD’de halen tutuklu bulunan İran asıllı Türkiye vatandaşı Reza Sarraf konusu oldu. Bu davadan tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve Sarraf’ın mahkeme süreci ve dava da görüşmede ele alındı.

TWİTTER  DİPLOMASİSİ

Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından Trump, Twitter’dan, “Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamak benim için büyük onur” mesajını paylaştı. Trump’ın paylaşımını retweet eden Erdoğan, “Misafirperverliğiniz için teşekkürler, Sayın Başkan. Bugünkü toplantının ittifak ve stratejik ortaklığımızı güçlendireceğine inanıyorum” mesajı ile karşılık verdi.  

TRUMP: ERDOĞAN HARİKA BİR ADAM

Uluslararası haber ajansı Reuters, dün yayınladığı bir analizde Almanya Başbakanı Angela Merkel’le geçen ay bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Harika bir adam” dediğini yazdı. Merkel’in 16 Nisan referandumunun kampanya sürecinde Türk bakanların gurbetçilerle buluşmasını engel olan bazı Avrupa ülkeleri için Erdoğan’ın Nazi söyleminde bulunduğunu hatırlattığını ve Trump’ın şaşırdığını, söz konusu süreçten habersiz gibi davrandığını yazan Reuters, haberini üst düzey yakın bir kaynağa dayandırdı. Haberde Beyaz Saray’ın soruları yanıtsız bıraktığı, Alman hükümetinin ise iddiayı reddettiği aktarıldı. 

ANKARA SİLAHLI İHA İLE 109 SKORSKY İSTİYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la düzenlendiği ortak basın toplantısının hemen başında dile getirdiği silah siparişinin detaylarına ulaşıldı. Trump, “Türkiye’nin istediği silah siparişlerinin ulaşması için elimizden geleni yapacağız” mesajını açıklamalarının başında verdi. ABD Başkanı’nın ifade ettiği siparişlerin silahlı İnsansız Hava Araçları ile 109 adet Skorsky tipi helikopter olduğu belirtildi. Ankara’nın İHA ve Skorsky talebi Trump yönetiminin önünde duruyor. Ankara hem MQ-1 Predator hem de MQ-9 Reaper İHA’lar için 2008 Aralık ve 2009 Şubat’ta ABD’den talepte bulunmuştu.

17-05/17/ihaa3.jpg

SAATTE 217 KM HIZLA UÇUYOR

* Uzunluk: 8.22 metre * Yüklü ağırlık: bin 20 kg * Maksimum hız: 217 km * AGM-114 Hellfire, AIM-92 Stinger ve 6 x Griffin havadan karaya füzeler taşıyabiliyor. * MQ-9 Reaper ise tam yükle 14 saat havada kalabiliyor.

17-05/17/sadf.jpg

HEM SALDIRIYOR HEM ASKER TAŞIYOR

* Mayın döşeme, yaralı tahliyesi, personel ve askeri silah taşımacılığında kullanılıyor.

* Mürettebat sayısı 2, 14 ila 17 arasında personel taşıyabiliyor.

* Yük sınırı: 4 bin 72 kg

* Seyir hızı saatte 302 km.  Menzili 463 km.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN