Ziya Uygur kimdir?

Ziya Uygur kimdir?

Eski yüzbaşı ve araştırmacı yazar Ziya Uygur, 1912’de Isparta’nın Senirkent ilçesinde doğdu. Bursa Askeri Lisesi ve sonrasında Harp Okulu’ndan mezun oldu. Ziya Uygur, yüzbaşı rütbesindeyken emekli edildi.

Emekliliğinin ardından yazarlık yapmaya başlayan Ziya Uygur, ünlü “İhtilaller, İnkılâplar ve Siyonizm” kitabının yazarıdır. Uzun yıllar Osmanlı arşivinde çalışan Ziya Uygur’a, yazdığı yazılardan rahatsız olan Masonlar tarafından Mason olması teklifi götürülmüştür.
 
ZİYA UYGUR KİMDİR?

Araştırmacı yazar Ziya Uygur, 1912 yılında Isparta’nın Senirkent ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası İbrahim Bey aslen Konya Taşkentlidir. Sonradan Isparta Senirkent’e gelmiş bir müderristir. Annesi ise Nogay Türklerinden Hacı Hıdır Efendinin kızı Emine Hanımdır. 

Ziya Uygur, ilkokulu Senirkent’te bitirdikten sonra ortaokulu Yalvaç ilçesinde bitirmiştir. Lise eğitimini ise Bursa Askeri Lisesi’nde tamamlamıştır. Daha sonra Harp Okulu’na giden Uygur, buradan 1937 yılında Teğmen olarak mezun olmuş ve askerde subay olarak göreve başlamıştır. Yüzbaşı rütbesine kadar görev yapmış ve bir paşa ile tartıştıktan sonra sağlık sorunları sebebiyle 1947 yılında ordudan emekli edilmiştir. 

Emekli olduktan sonra memleketi Senirkent’e gelen Ziya Uygur, Isparta Senirkent Talebe Yurdu Müdürlüğü görevine başlamıştır. İki yıl bu görevde kaldıktan sonra 1949 yılında İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde göreve başlamış ve burada 15 yıl aralıksız görev yapmıştır. 

Osmanlı Arşivi’nde milyonlarca evrak tasnif etmiş ve on binlerce gizli evrak okumuştur. 

Tevrat’ı ve İncil’i ezberlemiştir. Masonlarla ilgili her konuda bütün kitapları okumuş hatta en gizli tüzüklerini dahi toplamıştır. 

Ziya Uygur ilk kitabını  “İhtilaller, İnkılaplar ve Siyonizm” ismiyle 1954 yılında yayınlamıştır. 

Bu alanda yayınlanan ilk kitap olması dolayısıyla oldukça dikkat çekmiştir.

Masonlarla ilgili kitap yazması Masonları oldukça rahatsız etmiş ve ona Mason olması teklifi edilmiştir. Mason olmayı kabul etmeyen Uygur’un başına gelmeyen kalmamıştır. Tecrit edilmiş ve kitaplarını bastıramamıştır. 

Hayatı boyunca çok çalışmış, araştırmalar yapmış ve en büyük mücadeleyi masonlara karşı vermiştir. 

Ziya Uygur 7 Mart 1999 yılında hayata gözlerini yummuştur. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN