Ziyad Ebuzziya kimdir?

Ziyad Ebuzziya kimdir?

Gazeteci, siyasetçi ve yazar olan Ziyad Ebuzziya, 1911’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olup, Akademi, Zaman, Tasvir-i Efkar gibi gazete ve dergilerde yazarlık yaptı.

Nasreddin Hoca Fıkraları, Mussolini Kimdir? Faşizm Nedir? Rousseau Kimdir? Liberalizm Nedir? ve Galatasaray Şehitleri gibi eserlerin yazarı olan Ziyad Ebuzziya, 1950-54 yılları arasında Konya Milletvekilliği yaptı. Avrupa Konseyi Kalkınma Fonu’nda Türkiye temsilcisi oldu.

ZİYAD EBUZZİYA KİMDİR?

Gazeteci-yazar Ziyad Abuzziya, 1911 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası gazeteci Talha Ebuzziya ve dedesi Tanzimat döneminin tanınmış yazarlarından Ebüzziyâ Mehmed Tevfik’tir. 

İlkokul ve ortaokuldan sonra liseyi Galatasaray Lisesin’de 1933 yılında bitirmiştir. Lisansını ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1936 yılında tamamlamıştır. 

Ziyad Ebuzziya, henüz lise yıllarındayken 1933 yılında çıkardığı Akademi dergisi ile gazeteciliğe başlamıştır. Daha sonra Amcası Velid Ebuzziya’nın çıkardığı Zaman isimli gazatede yazmaya başlamıştır. Ebuzziya, kendi ismiyle birlikte Zahide Turhan ve Selim Sabit gibi farklı isimlerle yazılar yazmıştır. Zaman’dan sonra amcası ile birlikte 1940 ile 1945 yılları arasında Tasvir-i Efkar gazetesinde çalışmışlardır. Amcasının ölümü üzerine Cihat Balan ile aynı gazeteyi 1949 yılına kadar Tasvir adıyla çıkarmaya devam etmişlerdir. 

ziyad-ebuzziya-kimdir.jpeg

1946 yılında Demokrat Parti’den milletvekili adayı olduysa da seçimlere hile karıştırıldığı için kazanamamıştır.

1933 yılından 1947 yılına kadar hissedarı olduğu Matbaa-i Ebüzziyâ’nın müdürlüğünü yürütmüş ve 1946 yılında akşamları yayımlanan “Son Saat” isimli gazeteyi kurmuştur.

1950 yılında yeniden Demokrat Parti’den seçimlere girmiş ve Konya milletvekili seçilerek Meclise girmiştir. 1954 yılına kadar vekilliği devam etmiş ve “İsbat Hakkı” krizi sonrası 1955 yılında partisinden ihraç edilmiştir. Daha sonra Hürriyet Partisi’ni kurmuş seçimlere girmiş ancak kazanamamıştır. 

Milletvekili olduğu dönemde Dünya Parlamenterler Birliği, Avrupa Parlamenterler Birliği ve Avrupa Konseyi üyeliklerinde bulundu. Ziyad Ebuzziya ayrıca 1958 ile 1960 yılları arasında Avrupa Konseyi Kalkınma Fonu’nda Türkiye temsilcisi olarak çalışmıştır. 

Ziyad Ebuzziya, gazetecilik ve milletvekilliği gibi görevlerin yanında Robert Koleji’nde Türkçe, tarih ve coğrafya öğretmenliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi kurucu ve mütevelli heyeti üyeliği ve İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Yine Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Kurucularından olup, Beyoğlu GEN Kitap Sarayı, GEN-AR Sanat Galerisi ve Kulübü’nün de kuruculuğu ve yöneticiliğini yapmıştır.

Fransızca, Almanca ve Rumca bilen Ziyad Ebuzziya 1994 yılında hayatını kaybetmiştir. 

ESERLERİ

•    Nasreddin Hoca Fıkraları (1943)
•    Mussolini Kimdir? Faşizm Nedir? (1943)
•    Rousseau Kimdir? Liberalizm Nedir? (1943)
•    Salazar Kimdir? Korporatizm Nedir? (1944)
•    Rooswelt Kimdir? New Deal Nedir? (1944)
•    Machiavel Kimdir? Makyavelizm Nedir? (1944)
•    Bektaşi Fıkraları (1944)
•    Karanlıkta Bir Çığlık (roman, 1945)
•    Yeni Osmanlılar Tarihi (Ebüzziya Tev????k’ten sadeleştirme, 3 cilt, 1975)
•    Batı’nın Doğu Politikasının Ahlâken iflası (Ahmed Rıza’nın Fransızca eserinin çevirisi, 1982)
•    Ansiklopedik Ebüzziya Duvar Takvimi (25 cilt, 1946-70)
•    1922-1933 Galatasaray Tarihçesi (1986)
•    Galatasaray Şehitleri (1989)
•    Dış Politika Yazıları (1994).

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN