İran ve ABD anlaşırsa enerji faturası düşer

İran ve ABD anlaşırsa enerji faturası düşer

ABD Başkanı Trump’ın, Avrupa’dan Tahran’a 15 milyar dolar kredi önerisine sıcak baktığı iddia edildi. Eğer ambargo buzları çözülürse petrol 50 doların altına inebilir. Doğalgaz ve akaryakıtta indirim gündeme gelebilir.

Amerikan Daily Beast haber sitesinde yer alan ve adı açıklanmayan dört kaynağa dayandırılan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, iki hafta önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesinde, Avrupa’nın nükleer anlaşmayı korumak için İran’a sunduğu 15 milyar dolarlık kredi ya da petrol yaptırımlarının hafifletilmesi önerilerini reddetmedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dahil bakanlık yetkililerinin de Macron’un önerilerine açık olduğunu aktaran kaynaklar, Trump’ın yaptırımlar nedeniyle İran’ın satamadığı petrole karşılık Avrupa ülkeleri tarafından Tahran’a 15 milyar dolar kredi sağlanması önerisini kabul etmesinin ya da yaptırımları hafifletme kararı almasının beklendiğini belirtti. Fransa ayrıca, İran’ın nükleer anlaşmaya tam olarak uyması karşılığında ABD’nin de onaylaması halinde Tahran’a yaptırımlar nedeniyle satamadığı petrole karşılık yıl sonuna kadar 15 milyar dolar kredi sağlama önerisinde bulundu. Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018’de, 2015’te İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan İran’ın balistik füze ve bölgesel faaliyetlerini de kapsayan yeni bir anlaşmaya varabilmek için çekildiğini açıklamıştı. Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD’nin yaptırımları nedeniyle Japonya, Güney Kore ve Avrupa ülkeleri İran’dan petrol ihracatını tamamen sonlandırmıştı. Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmek istediğini her fırsatta dile getirirken Ruhani, yaptırımlar kaldırılmadan herhangi bir görüşmenin söz konusu olamayacağını belirtiyor. 

Eğer Trump İran ambargolarını hafifletir veya kaldırırsa, bu Türkiye için oldukça olumlu bir karşılık bulur. Enerji tarafında dışa bağımlılığı oldukça yüksek olan Türkiye’nin akaryakıt, doğalgaz ve elektrik zamlarının da geri çekilmesi gündeme gelebilir. Şayet İran ve ABD anlaşırsa petrolün varil fiyatı 50 doların altına kadar inebilir. Küresel petrol arzı ağustosta bir önceki aya göre günlük 530 bin varil artışla yaklaşık 100 milyon 750 bin varile çıktı. Küresel petrol talebinin 2020’de günlük ortalama 1 milyon 300 bin varil artışla 101 milyon 600 bin varile yükselmesi öngörülüyor. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN