Desteği alan KOBİ’ler 2017’de gaza basacak

Desteği alan KOBİ’ler 2017’de gaza basacak

Bu yılı 20 bin liraya varan faizsiz kredi desteği ile kapatan KOBİ’ler 2017’den umutlu. Gelecek yıla dair planlarını belirleyen işverenlerin yüzde 94’ü yeni istihdam sağlamaya, yüzde 75’i ise çalışanlarına zam yapmaya hazırlanıyor.

Bu yılı sorunlarla geçiren, özellikle son 2 çeyrekte likidite sorunu ile karşı karşıya kalan KOBİ’ler 2016’yı 50 bin liralık faizsiz kredi desteğinin verdiği güçle kapatıyor. Gerek 2017’nin daha verimli bir yıl olacağı beklentisi, gerekse kredi desteği sayesinde gelecek yılki yatırımlarını şimdiden planlamaya başlayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), ekonominin dinamosu olmaya önümüzdeki yıl da devam edecek. Eleman.net tarafından KOBİ ölçeğinde bin 600 firma yetkilisiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarından derlenen bilgilere göre, gelecek yıl yeni istihdam yaratmayı planlayan katılımcıların oranı yüzde 94 oldu. Katılımcıların yüzde 50’si 1 ila 5 kişi arasında yeni istihdam yaratmayı planladığını belirtirken, 100’den fazla kişiye iş imkanı sağlayacağını bildirenlerin oranı yüzde 9 olarak belirlendi. Öte yandan katılımcıların yüzde 75’i yeni yılda zam yapacağını kaydetti. Bu zammı yüzde 6 ila 10 arasında gerçekleştirmeyi planlayan katılımcıların oranı yüzde 53 ile çoğunluğu oluşturdu. Öte yandan gelecek yıl maaşlarda yüzde 10’un üzerinde artış yapacağını bildiren katılımcıların oranı ise yüzde 11 oldu. Katılımcıların kalan yüzde 36’sı ise yüzde 1 ila 5 arasında maaşlarda artırıma gitmeyi planladıklarını aktardı.

Gelecek yıl görünümüne ilişkin firma yetkililerinden yüzde 46’sı “olumlu”, yüzde 10’u “olumsuz”, yüzde 44’ü ise “belirsiz” şeklinde görüş bildirdi. Anket sonuçları, gelecek yıl en çok istihdamın yüzde 12’yle “inşaat”, yüzde 9’la “gıda” ve “bilgisayar/bilgi teknolojileri/internet”, yüzde 7’yle “hizmetler” sektörlerinde sağlanacağını ortaya koydu. Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eleman.net Üst Yöneticisi Gökhan Duyarlar, 2017’nin yeni istihdam açısından son derece olumlu bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. KOBİ’lerin sağlayacağı istihdam artışının, 2016’nın son çeyreğindeki düşüşün eski seviyelerine gelmesi olarak düşünülebileceğini belirten Duyarlar, “Son çeyrekte KOBİ’ler tarafından ertelenen büyüme hedeflerinin, ekonomik destekler ve piyasa koşullarının iyileşmesi ile yeniden hayata geçirileceğini, bunun da istihdama önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan KOSGEB, sistemdeki sorunlar nedeniyle başvurularını tamamlayamayan KOBİ’ler için yeni bir destek kredisi programının hazırlığında. Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütülecek çalışmalarda 25 bin KOBİ’nin faizsiz kredi desteğinden yararlanması planlanıyor. 2017 yılı sonunda ise bu rakamın daha da yükseltilerek 50 bin KOBİ’ye ulaştırılması hedefleniyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen KOBİ’lerin ise KOSGEB’te kayıtlı bilgileri sürekli güncel tutmalarında fayda var. 21 Aralık’ta sona eren başvuru destek kapsamında en büyük sorun bilgilerin güncel olmamasından kaynaklanmıştı.

İHRACATIN YÜZDE 56’SINI OLUŞTURUYORLAR

* Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) toplam girişim sayısının %99,8’ini, istihdamın %74,2’sini, maaş ve ücretlerin %54,7’sini, cironun %63,8’ini ve maddi mallara ilişkin brüt yatırımın %53,3’ünü oluşturuyor.

* Ekonomik faaliyetlerin istatistikî sınıflamasına göre; KOBİ’lerin %39,9’u toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, %15,7’si ulaştırma ve depolama, %12,6’sı imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor.

* KOBİ’ler 2014 yılında ihracatın %56,4’ünü gerçekleştirdi. Girişimin ana faaliyetine göre KOBİ’lerin ihracatının %35’i sanayi, %60,7’si ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler tarafından yapıldı.

* KOBİ’ler tarafından yapılan ihracatın %48,1’i Avrupa ülkelerine, %35,5’i Asya ülkelerine gerçekleştirildi. KOBİ’ler ithalatının %50,5’ini Avrupa ülkelerinden, %39,8’ini Asya ülkelerinden yaptı.

* KOBİ’lerin 2014 yılında ithalattaki payı %37,8 oldu.

* Türkiye’de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2014 yılında 17 milyar 598 milyon TL olarak hesaplandı. Bu harcamanın %17,4’ü (3 milyar 61 milyon TL) KOBİ’ler tarafından yapıldı.

* Girişimlerde bilişim teknolojileri kullanım araştırmasına göre 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin %92,5’i internet erişimine sahip olup, bu oran KOBİ’lerde %92,2 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN