PCR testi nedir, nasıl yapılır? İşte İçişleri Bakanlığı koronavirüs testi genelgesi

PCR testi nedir, nasıl yapılır? İşte İçişleri Bakanlığı koronavirüs testi genelgesi

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre, 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren eğitimin bütün kademesindeki öğretmenlerin ile üniversite öğrencilerinin yüz yüze eğitime katılmaları haftada iki kez PCR testi olmaları ve negatif olmaları zorunlu hale getirildi. İşte, PCR testi hakkında bilgiler...

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 20 Ağustos 2021 Cuma günü yapılan Kabine toplantısında alınan "PCR testi zorunluluğu" kararına ilişkin genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi. "Bazı Faaliyetler için PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelgede, PCR testinin zorunlu olacağı yerler paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okullarda, konserlerde, sinemalarda ve seyahatlerde PCR testinin hayata geçirileceğini bildirdi.

image.jpg

PCR TESTİ NE DEMEK?

PCR, bir tanı testidir. Günümüzde koronavirüs ile mücadele döneminde tanı konulma sürecinde PCR testlerinden sıklıkla faydalanılıyor.

'Polymerase Chain Reaction' kelimesinin kısaltılmış hali olan PCR, pratik şekilde uygulanan bir test türüdür.

Kişinin vücudundaki virüsün tespit edilebilmesi amacıyla yapılır. Aynı zamanda kişinin vücuduna giren virüs sonucunda nasıl etkilendiğine dair bilgi edinmek için de uygulanabilir.

PCR testi günümüzde koronavirüs ile gündeme gelse bile birçok hastalığın teşhisinde uygulanan bir yöntemdir.

PCR testi sonucunda kişi negatif veya pozitif olmak üzere sonuç alır. Kişinin PCR test sonucunun pozitif çıkması durumunda kişinin enfekte olduğu ve virüsü taşıdığını anlamak mümkündür. Ancak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda ise kişinin virüs taşımadığı anlaşılır.

PCR değerleri bazı durumlarda normalden daha yüksek çıkabilir.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testi, sürüntü örneği alınarak uygulanan bir test türüdür. Kişinin burnundan ve boğazından alınan örneklerin incelenmesi ile test sonucu belli olur.

Hastalığın ilk aşamasında burundan veya boğazdan örnek alınması yeterli olsa bile, hastalığın ilerlediği durumlarda havayollarından örnek alınması daha doğru bir sonuç alabilmek için önemlidir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak burunda veya boğazda örnek kalmama durumu ile karşılaşılabilir.

PCR testi uygulanırken kan alma işlemi uygulanmaz. Sadece sürüntü yöntemi ile test yapmak mümkündür. Bu yüzden daha acısız bir test yöntemi olarak ifade edilebilir. Test, uzun çubuklar yardımı ile örnek alınarak uygulanır.

972620-covid-19-rt-pcr-test-dotindia.jpg

PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Türkiye'de 6 Eylül 2021'den itibaren aşı olmayan kişilerin, konser, sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlere gidebilmeleri, uçak ve otobüsle seyahat edebilmeleri için PCR testi yaptırmaları zorunlu olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ağustos 2021 Cuma günü yapılan Kabine toplantısının ardından şu açıklamalarda bulundu:

"Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz.

Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI PCR TESTİ ZORUNLULUĞU GENELGESİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN