Silikon Vadisi’ni fetheden çılgın Türk

Silikon Vadisi’ni fetheden çılgın Türk

eBay'e iş görüşmesine gitti, sohbet sırasında 'benim şirketim var' diye attı ve tuttu. Çılgın girişimci Aykut Karaalioğlu'nun 3 yıl önce kurduğu şirket Mobile Action, bugün 60 bin müşterisi olan bir data krallığı. Müşterileri arasında, eBay, Yandex, Tinder, Google ve Yahoo gibi devler var. Son bir yılda da 4 milyon dolarlık yatırım aldı.

ÜRÜN DİRİER/KARAR

Aykut Karaalioğlu ne bir mühendis ne bir yazılımcıydı. Ama yine de tek hayali Silikon Vadisi'nde yaşamaktı. Bilkent Uluslararası İlişkiler'den mezun olur olmaz San Francisco'ya taşındı. Tek bir arkadaş ya da akrabasının olmadığı bu koca şehirde önce kendisine ev tuttu. Ardından Google, Yahoo, Twitter, Facebook gibi birçok dev şirketin analiz ve pazarlama birimlerine iş başvurusu yaptı. Bir Amerikan üniversitesinden mezun olmadığı için hiçbiri onu işe almadı.

16-05/31/aykut2.jpg

Yılmadı, çalıştı, uğraştı ve sonunda kendi data analiz şirketi Mobile Action'ı kurdu. Şimdi onu işe almayanlar onun müşterisi. Vadi'nin hemen hemen tüm mobil aplikasyonları onun şirketinden geçiyor. Aplikasyonların geliştirilmesi, reklamı ve yaygınlaştırılması için çalışıyor. 3 yıl önce kurduğu şirket son bir yılda Angry Birds, Facebook ve Uber'in yatırımcılarından 4 milyon dolar yatırım aldı. Büyüme hızı ise her ay yüzde 25. Dünyanın 8 bin şehrinden 60 bin müşterisi olan şirket, toplamda 50 milyarlık bir datayı yönetiyor. eBay, Yandex, Tinder, Google ve Yahoo da müşterileri arasında. Ofisi Silikon Vadisi'ndeki Twitter binasının hemen karşısında. Ankara'da da Bilkent Teknokent'te bir ofisi bulunuyor.

16-05/31/aykut.JPG

BANA İŞ VERMEYENLER ŞİMDİ MÜŞTERİM 

Tek bir tanıdığınız bile olmadan Silikon Vadisi'ne gidiyorsunuz. Üstelik mühendis de değilsiniz. Nasıl bir çılgınlık bu?

Çocukluktan beri tek hayalim teknoloji işi yapmaktı. Haliyle dünyada yaşamak istediğim tek yer Silikon Vadisi oldu hep. Okulu bitirir bitirmez de mutlaka iş bulurum diye atladım uçağa gittim. Altı ay kadar boş gezdim. Kimse bana iş vermedi. Gerçi şimdi hepsi bizim müşterimiz. Sonra Marrowser diye bir uygulama geliştirdim tanıştığım mühendis bir arkadaşla. İnternette bulduğunuz yazı ve makaleleri bir araya toplayan bir uygulamaydı. Beğenildi de, sattım onu sonra. Bu arada iş aramaya devam ediyordum. 2013 Haziran'ında eBay'e ürün geliştirme departmanına başvurmak için gittim. O an sohbet sırasında fikrimi değiştirip “Benim şirketim var, isterseniz ürün geliştirme konusunda size dışarıdan hizmet verebilirim” diye bir laf attım ortaya. Tamamen uydurdum.

16-05/31/aykut3.jpg

ŞİRKETİM VAR DİYE SALLADIM

Nasıl yani? Yok muydu şirketiniz?

Hayır yoktu ama o an içimden öyle söylemek geldi. Çünkü mühendis arkadaşlarımla beraber o işi halledebileceğimden emindim. Şirketin adını sordular. O an aklıma ilk gelen isim Mobile Action oldu. O an salladım yani. Sonra eBay ile anlaştık. Ben de mecburen gidip şirketi kurdum. Ebay'in haftalık 1 milyon dolar olan reklam bütçesini, geliştirdiğimiz bir data analiz yazılımıyla 20 bin dolara düşürdük. Ondan sonra da aldık yürüdük zaten. Şimdi Silikon Vadisi'ndeki bütün büyük şirketlerin aplikasyonlarını datası bizde.

Yaptığınız iş tam olarak nedir, anlaşılır bir dille?

Aplikasyonların data analizlerini yapıyoruz. Mesela eBay'e şu günlerde şu saatlerde, şuralara reklam ver diyoruz, böylece 1 milyon yerine 20 bin dolar harcayarak da maksimum hedef kitlesine ulaşabiliyor. Tüm dünyada toplam 4 milyon aplikasyon var. Bunların datalarını bir yazılımda birleştirerek, istatistiki sonuçlara ulaşıyoruz. Kullanıcı alışkanlıklarını, trendleri, rakiplerin davranışlarını analiz ederek müşteriye bir karne hazırlıyoruz. O karnede ne zamanlar nerelere reklam vermesi gerektiğinden tutun da, aplikasyonda yenilemesi gereken kısımlara, piyasa hareketlerinden gelecek trendlerine, uygulamayı daha çok kimlerin indirdiğinden neyi sevip neyi sevmediklerine kadar hemen her şey var. Bir tür geleceği tahmin yazılımı da diyebiliriz. Bu şekilde şirketler, önlerini görerek doğru yere yatırım yapabiliyorlar.

FİKİR HERKESTE VAR MÜHİM OLAN HAYAL KURMAK 

Silikon Vadisi hayali kuran gençlere ne tavsiye edersiniz?

Herkesin ilginç bir fikri olabilir. Fikir herkeste var. Önemli olan o fikir üzerinden tutkuyla hayal kurabilmek ve hiç acaba demeden aksiyona geçmek. Ben hiç kimseden çekinmedim, asla olmaz diye bir şeye inanmadım. İstersen ve peşinden gidersen olur. Benim ilk başta San Francisco'ya gidip ev tutacak kadar param vardı, o anlamda şanslıydım. Ama hiç param olmasa da oraya gidip kalmanın bir yolunu bulurdum. Çünkü Silikon Vadisi'nde yaşamaktan başka bir hayalim yoktu. Şimdi hayal ettiğim her şeye kavuştum. Bundan sonraki hedefim Türkiye'deki yetenek havuzunu burada değerlendirecek bir yol bulmak. Ben kendi şirketime gelen başvuruları değerlendiriyorum ama daha da fazlasını yapmayı hayal ediyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN