Güney Kore'nin 'Yapay Güneş'i 48 saniye boyunca çalıştı

Güney Kore'nin 'Yapay Güneş'i 48 saniye boyunca çalıştı

Güney Kore'de, "Yapay Güneş" olarak adlandırılan KSTAR nükleer reaktörü, 100 milyon santigrat derecede 48 saniye boyunca çalışarak dünya rekoru kırdı. KSTAR Araştırma Merkezi Direktörü Si-Woo Yoon, reaktörü 2026'ya kadar 300 saniye boyunca çalıştırma hedefleri olduğunu kaydetti.

Güney Kore'nin Güney Gyeongsang eyaletinde bulunan Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü'nde (KFE) çalışan bilim insanları, "Yapay Güneş" olarak bilinen KSTAR nükleer reaktörüyle dünya rekorunu kırdı. Reaktör, 100 milyon santigrat derecede 48 saniye boyunca çalışarak önceki rekoru geçti.

Bu gelişme, temiz enerji kaynakları arayışında büyük bir adım olarak görülüyor. KFE'nin araştırmacıları, Güneş'in ve diğer yıldızların doğal olarak gerçekleştirdiği füzyon reaksiyonlarını taklit ederek, yüksek sıcaklıklar elde ediyorlar. Reaktör, Güneş'in çekirdeğinden 7 kat daha sıcak olan 100 milyon derece sıcaklıktaki plazmayı 48 saniye boyunca kontrol altında tutarak, bu teknolojinin potansiyelini gösterdi.

KSTAR Araştırma Merkezi Direktörü Si-Woo Yoon, bu başarının önemine vurgu yaparak, bu kadar yüksek sıcaklıkların sürdürülmesinin zorluğunu belirtti. Yoon ayrıca, reaktörün 2026 yılına kadar 300 saniyeye kadar çalıştırılma hedeflerine ulaşmak için çaba göstereceklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN