202 yılbaşı nedir? Google'ın yeni yıla özel hazırladığı Doodle kafaları karıştırdı

202 yılbaşı nedir? Google'ın yeni yıla özel hazırladığı Doodle kafaları karıştırdı

2021 yılına saatler kala Google’dan kafa karıştıran bir Doodle geldi. Google logosunun üzerinde 2020’nin yazıldığı guguklu saatin yer aldığı Doodle’a tıklayınca, ‘202 Yılbaşı’ ibaresi beliriyor.

Konuyla ilgili Google’dan bir açıklama gelmezken, ‘202 Yılbaşı’nın aslında '2021 Yılbaşı’ olması gerektiği yorumları yapıldı. Sosyal medyada da en çok konuşulan konular arasında giren, ‘202 yılbaşı’ olayı ile ilgili Google’dan bir açıklama gelmedi.

202 YILBAŞI NEDİR?

Dünyaca ünlü arama motoru Google, 2021’e girilmesine kısa bir zaman kala özel bir Doodle hazırladı. Fakat Google’ın hazırladığı Doodle’da bir hata olduğu dikkatli kullanıcıların gözünden kaçmadı.

2021 Yılbaşı olması gereken Doodle, ‘202 Yılbaşı’ olarak yazılınca, haklı olarak kullanıcıların da kafası karıştı. ‘202 Yılbaşı’ Doodle’ı ile ilgili Google’dan herhangi bir açıklama gelmedi.

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içerisinde yer alan senenin bitimi ve bir sonraki senenin başlangıcıdır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takviminin kullanıldığı bölgelerde 31 Aralık tarihini 1 Ocak'a bağlayan gece, yılbaşı olarak kutlanır.

Bir çok kültürde yılbaşı gecesi, hazırlanmış içecekler ve yiyeceklerle, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.

DÜNYADA YILBAŞI

1 Ocak: Dünyadaki birçok ülke tarafından kullanılan miladi takvime göre yılın ilk günüdür.

Hicrî takvimde yılbaşı muharrem ayının 1’ine denk gelmektedir. Hicrî takvim bir kamerî takvim olduğun dolayı 354 güne tekabül eder. Bundan dolayı miladi takvime göre yılbaşı her sene 11 gün önce gerçekleşmiş olur. Bu şekilde 2008’de Miladi sene boyunca hicrî takvimde 2 adet yılbaşı gerçekleşti.

Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı 1 Ocak'ta, Hz. İsa’nın doğum günü de 7 Ocak'ta kutlanır.

Roş Aşana (İbranice yeni sene): Musevi yılbaşı olarak bilinir. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

Çin yılbaşını her sene ilk kamerî ayın yeni ay gününde kutlar, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasındadır. Çin'de senenin en önemli bayramı konumundadır.

Celali takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak bilinir ve ilkbaharın başında kutlanır (20 ya da 21 Mart).

Kamboçya, Tayland ve Laos'ta yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek yapılır.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN