2021 memur ve emekli zammı ne kadar olacak?

2021 memur ve emekli zammı ne kadar olacak?

6 ayda bir zam yapılan memur ve emekli maaşlarına yapılacak 2021 zammı için heyecan dorukta. Memurlara ve emeklilere yapılacak maaş zam oranı, 4 Ocak 2021 günü aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla resmen belli olacak. İşte, 2021 zamlı memur maaşları...

Memur ve emekli maaş maaşlarına aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, son 6 aylık enflasyon oranına göre zam yapılacak. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre emeklilere, memurlara ve memur emeklisine yapılacak zam oranı belli oldu. 5 aylık enflasyon yüzde 7.02 olarak açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni yılda asgari ücretin 2 bin 825 lira olacağını açıkladı.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Toplu sözleşmeye göre, memur zamları yılda iki kez yapılıyor. Haziran ayı enflasyon oranı açıklandıktan sonra memurlar için bir yılda yapılan ikinci ve son zam da yapılmış oluyor. Memurlara ve emeklilere yapılacak zam oranı, 4 Ocak 2021 Pazartesi günü aralık ayı enflasyon oranın açıklanmasının ardından netleşecek.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK 2021?

Memurlar ve emekliler, bugünkü enflasyon rakamları baz alındığında yüzde 4'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 3,02'lik enflasyon zammı alacak. Yani memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın tahmini yüzde 7 olması bekleniyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Faruk Erdem'in konuyla ilgili yazısı şu şekilde:

"Emeklilere ve memurlara verilecek zam oranı 4 Ocak'ta kesinleşecek. Ama elimizde önümle ipuçları var. Bir kere 5 aylık enflasyon yani yüzde 7.02 kesinleşti. Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile emekliler bu oranda zam almış olacak. Ancak açıklamalara baktığımızda enflasyonun sıfır çıkmayacağı anlaşılıyor. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yapılan Aralık ayı beklenti anketinde cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 14.18 çıktı.

Enflasyon oranları hem memurların hem de emeklilerin zamlarını etkiliyor. Çünkü, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılda iki kez zam alırken bu oranlar 6 aylık enflasyon kadar oluyor.

Yani Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek zam oranı 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında olacak.

Memurlara ve memur emeklileri ise yılda yine iki zam alırken bu oranları toplu sözleşmede belirleniyor. Ancak bir önceki zammın üzerinde oluşan enflasyon da kendilerine fark olarak ödeniyor. Buna göre memurlara ve memur emeklilerine Ocak ayında yüzde 3 zam ve 2020'nin ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 4'ü aşan kısmı kadar fark yansıtılacak."

2021 ZAMLI MEMUR MAAŞLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın yaptığı açıklamaya göre, 2021 memur maaşları tahmini rakamlarda belli oldu. Bu rakamların şimdilik tahmini olarak yapıldığını belirtelim. 

Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. Bu zamlardan memurların yanı sıra emekliler de faydalanıyor.

Ocak artışı yüzde 3 olursa en düşük maaş; memurlarda 3 bin 719 liradan 3 bin 830 liraya, memur emeklilerinde 2 bin 814 TL'den 2 bin 898 TL'ye yükselecek. Eğer oran yüzde 5'e yükselirse, en düşük memur maaşı 3 bin 905 TL, memur emeklisi maaşı da 2 bin 955 TL'ye ulaşacak.

Memurların aile yardımı da Ocak'ta artacak. Yüzde 5 zam ile eş yardımı 351,09 liradan 368,64 liraya, çocuk yardımı da 0-6 yaş için 77,23 liradan 81,09 liraya, 6 yaş üstü için 38,62 liradan 40,55 liraya çıkacak. 6 yaş altı 2 çocuğu olan, eşi çalışmayan memur aylık 505,55 lira alıyorken, bu tutar 530,82 liraya ulaşacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN